De aller fleste av oss forbinder påsken med egg i en eller annen form. I løpet av de fem påskedagene fordobler nordmenn forbruket av egg og spiser nærmere 30 millioner egg. Men hvorfor er det egentlig sånn? Hvorfor både pynter vi med og spiser så mye egg i løpet av denne høytiden?
Av Anja Walker Brunvatne
Legender om egget
Egget er faktisk et gammelt symbol på liv, skapelse og fruktbarhet i de fleste kulturer. Det har blitt et symbol på oppstandelsen fordi det er hardt og kaldt, men ut av det kommer nytt liv.
Det finnes mange historier som knytter påskeegget til Jesu oppstandelse. En av dem handler om da Jomfru Maria fortalte keiser Tiberius at Jesus hadde stått opp fra graven. Keiseren hånte henne og sa at det hun fortalte var like usannsynlig som at egget hun holdt i hånden skiftet farge. Plutselig ble egget rødt.
Rødmalte egg
Det er fortsatt den dag i dag en tradisjon i den ortodokse kirke at man gir rødmalte egg som gave til hverandre. Fargen skal symbolisere Kristi blod. En annen legende sier at Jomfru Maria hadde med egg til de romerske soldatene som korsfestet Jesus. Tårene hennes traff eggene og ga dem vakre flekker i forskjellige farger.
En tredje legende forteller at Jomfru Maria hadde med seg en kurv med egg til niste da hun skulle til Jesu grav for å stelle kroppen hans. Da hun kom frem til graven hadde eggene blitt regnbuefargede.
En annen forklaring på hvorfor egg tradisjonelt sett brukes mye i påsken er at i eldre tider la ikke hønene egg på vinteren, og siden påsken sammenfaller med våren, var det denne tiden hønene begynte å legge flere egg.
Tradisjoner
I påsken kommer eggene fram i alle mulige former, blant annet keramiske, malte, sjokoladeegg, marsipanegg og kartongegg fylt til randen med smågodt.
De fleste av oss kan huske tilbake til skoletiden da vi blåste ut innholdet på egget og malte dem. Denne tradisjonen er vanlig i mange land, og eggdekorering finnes i de fleste kulturer, men dekorering av påskeegg er derimot avgrenset til kristendommen.
Røde, grønne og hardkokte egg
Det finnes utallige tradisjoner knyttet til påskeegg. I Hellas bytter de røde egg som symbol på Jesu blod. I Tyskland og Østerrike spiser de grønne egg på skjærtorsdag. I Nederland henger folk opp fargede egg i trærne. I Nordøst-England og Skottland triller de hardkokte egg utfor en bratt bakke på palmesøndag. De har en lignende tradisjon i USA, men her trilles eggene på flatmark ved hjelp av en skje.
Med dette har vi kanskje fått litt mer forståelse for hvorfor påskeegget er en så stor del av påsken, og kanskje også inspirasjon til innføring av nye påsketradisjoner med familie og venner?
God påske!