– Det har vært travle dager, men skikkelig gøy å ha vært med på. Det sier Hans Christian Sand fra Nodeland som startet i Songdalen Skolekorps som 10-åring. Som musiker i Hans Majestet Kongens Gardes musikktropp har han vært med under hele kongeparets besøk på Sørlandet og i Rogaland.
Av Ivar Eidsaa
Kongeparet er nå på en ti dagers rundreise som startet i Froland, fortsatte i Åseral, før turen i går gikk til Lund kommune i Rogaland. Besøket fortsetter i dag i Randaberg, innen kongeparet avsluttet rundreisen i Vindafjord i morgen.
– Det er lange dager, vi oppe tidlig og holder jo på hele dagen. Når vi ankommer plassen hvor vi skal overnatte, blir det litt fritid, og det siste vi gjør før køya, blir å presse uniformen, forklarer han.
Mange inntrykk
Inntrykkene og opplevelsene har vært mange.
– Svært mange møter jo opp når Kongen og Dronningen kommer på besøk. Det blir som en 17. mai hver gang, sier han. På hver av plassene som Kongen besøker, opptrer Musikktroppen og Drilltroppen, til stor begeistring for de mange fremmøtte.
Han sier det var stas da en saksofonistene i Songdalen Skolekorps tok turen til Froland under kongebesøket der.
Renathe Sand, leder av Songdalen Skolekorps, sier det ble en minnerik tur.
– De synes det var veldig stas å se sin gamle medmusikant og også instruktør ikledd kongensklær marsjere og spille i drill. Men ekstra stas var det å få møte kan etterpå, se nærmere på barytonsaksofonen og få en god klem, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Blant verdens beste
Hans Majestet Kongens Gardes mest kjente kompani er 3. gardekompani. Kompaniet består av en musikk- og drilltropp og regnes som en av de beste i verden i kombinasjonen musikk og drill. Kompaniet er svært ettertraktet og blir invitert til å delta på tattooer og seremonier over hele verden. Både Musikktroppen og Drilltroppen anses å være blant verdens beste innenfor sitt fagfelt
En av dem som er med, er altså Hans Christian Sand spiller barytonsaksofon i Musikktroppen.
– Vi startet førstegangstjenesten i september. Så å si umiddelbart var vi i gang med å trene marsjering og sluttet orden, i tillegg til mye øvinger med korpset, sier Hans Christian.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Turnesesong
Alle som har overværet treningen som musikktroppen og drilltroppen er igjennom, kan skrive under på at det trenes mye og målrettet på at marsjeringen skal sitte slik at sluttresultatet blir det aller beste når den dagen kommer at gardistene begynner å opptre.
– Første gang vi opptrådte, var under Norsk militær tattoo i april. Deretter har det gått slag i slag med diverse opptredener, med kongebesøket til Agder og Rogaland som høydepunktet så langt, sier Hans Christian.
Musikk- og drilltroppen er nå midt inne i turnesesongen. Allerede neste tirsdag ankommer Hans Majestet Kong Harald gardeleiren på Huseby ved Hovseter i Oslo, hvor Kongen skal inspisere alle kompaniene i Garden.
Deretter venter en ti dagers tur til Danmark og Sverige, innen det blir en liten sommerferie.
– Etter ferien skal vi på en firedagers eier, og avslutter med å delta på en militær tattoo i Finland, som blir det siste vi gjør før vi dimitterer 6. september.
Begynte i 4. klasse
Hans Christian Sand begynte i Songdalen Skolekorps da han gikk i 4. klasse.
– Jeg begynte å spille altsaksofon, og trivdes veldig godt i korpset, fikk mange venner, og det var en fin tid, minnes han.
Han sluttet i korpset da han hadde nådd «aldersgrensen» på 18 år, tok musikk på Vågsbygd videregående skole, og hadde lyst til å fortsette å satse på musikken, og valgte å søke om å få fortsette i HMKG.
Han prøvespilte i mai, og gleden var stor da søknaden ble innvilget. Han ble spurt om å spille barytonsaksofon da de manglet musikere til dette instrumentet, og tok utfordringen på strak arm.
Hans Christian Sand er den tredje musikanten på fire år fra Songdalen Skolekorps som er blitt med i musikktroppen, og etterfølger dermed Bagus Andrè Aarvak og Katrine Mikalsen.
Renathe Sand sier det er en stor inspirasjon for musikerne i Songdalen Skolekorps at hele tre musikanter fra korpset er blitt med i musikktroppen.
– De synes jo det er kjempestilig at en musikant fra sitt eget korps er med og spiller i Kongens korps. Men det viser jo muligheten jo er til stede å ta kunne bli med, og at det er oppnåelig. Det er også med på å stimulere rekrutteringen, sier Renathe Sand.