SONGDALEN: Torsdag ble løypeutvalget i IK Våg hedret for sin dugnadsinnsats i turløypene.
Av Klara Turid Fidje
For en tid tilbake fikk Songdalen kommune tilskudd fra Gjensidigestiftelsen for å oppgradere turløypene Hellersvann rundt, Grundetjønn-løypa og Tyskerstien. Dette forteller Gunhild Båtnes Lislevand, som er folkehelsekoordinator i Songdalen.
Løypeutvalget i IK Våg tok på seg arbeidet med oppgraderingen. Nå er løypene rundt Hellersvann og Grundetjønn på Nodelandsheia merket med nasjonal skiltstandard, det samme gjelder Tyskerstien.
– På Tyskerstien fra Rosseland til Paltosken langs Langenesveien er det også laget sju bruer, de gamle var ødelagte. Nå går det an å komme seg tørrskodd over, forteller Lislevand. I tillegg til betydelig oppgradering og skilting av løypene, er det ved Bruliheia satt opp informasjonstavle over alle turløypene i Vågsbygdskogen.
Inviterte til kakelag
Torsdag ettermiddag var de involverte parter samlet til kakelag og hyggelig prat over en kopp kaffe i rådhuskantina på Nodeland, der de feiret at arbeidet med turløypene nå er gjennomført.
– Vi setter kjempepris på at dere har beveget dere over kommunegrensa og hjulpet oss med dette, meddelte Lislevand i sin takketale.
Også ordfører Johnny Greibesland rettet en hjertelig takk til dugnadsgjengen fra IK Våg for å ha påtatt seg oppgaven med å utbedre turløypene i Songdalen.
– Dere har gjort en veldig viktig jobb med å opparbeide trygge, oppmerkede løyper. Og om ett år er vi en kommune alle sammen, Søgne, Songdalen og Kristiansand, sa ordfører Greibesland. Han ga også ros til folkehelsekoordinator Lislevand:
– Du er effektiv, rask, får ting gjort. Håper på en like sentral rolle når vi skal tilrettelegge for friluftsliv i nye Kristiansand. Takk igjen for god innsats.
Entusiasme og samarbeid
Tor Kåre Høsteland, sjef og inspirator for løypeutvalget i IK Våg, forteller til Fritidsnytt at han i sin tid ble kontaktet av Dagfinn Lassen i forhold til løypestrekningen fra Bruliheia til Rosseland, bedre kjent som Brusteinen Rundt. Dermed var et samarbeide på tvers av kommunegrensene etablert.
Forut for turskiltprosjektet til Gjensidige deltok dugnadsgjengen fra løypeutvalget i IK Våg på merkekurs i regi av Vest-Agder fylkeskommune.
– Vi måtte kurses for å kunne merke etter nasjonal merkestandard, forteller Høsteland. Deretter var det bare å sette i gang med arbeidet. Songdalen tok kostnadene, løypeutvalget i IK Våg besørget arbeidet. Men for å få på plass de sju bruene, måtte det kommunal hjelp fra Songdalen til.
– Hvis ikke Songdalen hadde transportert ut, hadde vi ikke fått det til. Det lettet arbeidet vårt voldsomt, fastslår Høsteland.
Løypeutvalget i IK Våg har eksistert helt siden 50-60-tallet. Per i dag består dugnadsgjengen av 31 medlemmer. Utgangspunktet for arbeidet de utfører har vært Vågsbygdskauen og Voie.
– Vi har et løypenett på 85 kilometer hvor vi rydder, merker, utbedrer og står i, forteller Høsteland. Et område som strekker seg fra Torsteinsneset i Holskogkilen til Grauthelleren i nord og Rosseland i øst.
Stormen i høst førte til enorme trefall i skogen.
– Da rykker løypeutvalget ut og ordner opp, sier Høsteland.
I tillegg til jobben løypeutvalget har utført i Songdalen, har de også lagt til rette med løyper rundt Grimsvann og Bråvann.
– De er nå blitt så gode at du kan gå der med høyhælte sko, sier Anders Sundøy med et lurt smil.
Latteren sitter løst blant mennene rundt bordet. De har det sosialt, treffes i ulike sammenhenger, og fordeler arbeidsoppgaver slik at alle er knyttet opp mot ei løype hva ansvarsområde angår.
– Jeg har ansvar for gul løype, hører vi Jan Kittelsen fortelle. Han er til daglig ansatt som skolefaglig ansvarlig i Songdalen kommune. I denne sammenheng er han imidlertid en del av løypegjengen som frivillig jobber dugnad for at du og jeg skal kunne få gode opplevelser og ferdes trygt i naturen.
– Det er mye entusiasme i det vi gjør, fastslår Sundøy.
– Vi har aldri dato på en jobb, den setter vi når vi er ferdig, utdyper Høsteland.
For alle
For Løypeutvalget i IK Våg er det viktig å behandle naturen med respekt. Det innebærer at mest mulig skal fremstå uberørt, være skogstier. Derfor prøver de å unngå unaturlig byggverk, men bruker stein og trær som allerede finnes. Utsatte steder kan de allikevel bore inn slike «øyer» som du kan feste tau i for å bedre fremkommeligheten.
– En del er pålagte vernesoner. Vi har noen «kjøreregler» fra Fylkeskommunen som vi bruker over alt, påpeker Høsteland.
Rundt Grimsvann og Bråvann er det etablert såkalt nærturløype, hvilket innebærer at det skal være lettere å både komme seg inn til løypa og gå rundt.
De senere år har mye av arbeidet løypeutvalget utfører bestått i skilting og merking av turløyper. I tillegg er det også utarbeidet et turkart som du kan få kjøpt på sportsbutikken i Vågsbygd Senter, DNT, Midt-Agder Friluftsråd og hos bokhandler.
Løypene ligger der klare til bruk, så da gjenstår det bare å si: God tur!