SØGNE: Klimaengasjert ungdom ved Søgne videregående skole kjemper i disse dager om å bli best i CO2-reduserende tiltak.
Av Klara Turid Fidje
Ved hjelp av Ducky klimakalkulator deltar seks lag fra Søgne videregående skole om å bli best i reduksjon av CO2. Dette gjøres ved å gjennomføre og loggføre enkle miljøtiltak i hverdagen. Eksempler på miljøtiltak kan være å slå av unødvendig lys, redusere temperaturen på natta og ikke kaste mat.
Bra tiltak
– Et bra tiltak. Det er flott å få et annet syn på det du gjør i hverdagen. Det gir oss en påminnelse om at de små detaljene har mye å si. Veldig flott! Det er ikke så mye som skal til, det er det små som teller, sier Maren Persen. Hun er en av de rundt 50 elevene fra VG1 og VG2 som sammen med et ansatt-lag deltar i klimamesterskapet.
– Det er greit å finne ut av, lett forståelig, bekrefter Julie Nateland. Hun har til nå skrudd av lyset, redusert nattetemperaturen og brukt kollektivtransport for å komme seg til skolen.
Karl Reinert Rasmussen bor sånn til at det mest hensiktsmessige er å bruke bil til skolen. Allikevel er der mange andre ting han kan gjøre for å redusere sitt CO2-utslipp og bidra til at Søgne videregående skole kan gå seirende ut av konkurransen i Klimamesterskapet.
Artikkelen fortsetter under bildet
– Jeg registrerer så flittig som jeg kan. Slår av lyset, og varmekablene ble skrudd av i begynnelsen av mars, formidler han.
Anleggsgartnerne leder
Det er Miljøsertifiseringen Grønt Flagg (Stiftelsen FEE Norway) og Alcoa Foundation som samarbeider om å arrangere Alcoa-Klimamesterskap for videregående skoler i Nordland og Vest-Agder 29. april – 13. mai 2019. 375 deltakere fordelt på 150 lag er med, av disse er altså 50 fra Søgne videregående skole.
Her er det foreløpig de fire elevene som utdanner seg til anleggsgartnere som leder konkurransen. De neste 14 dagene må de stå på, for stadig flere medelever melder seg på og puster dem i nakken.
Artikkelen fortsetter under bildet
– De ansatte er litt treige å få med, de burde jo gå foran med et godt eksempel, rollemodeller som de er, påpeker rektor ved Søgne videregående skole, Kari B. Kleivset.
Artikkelen fortsetter under bildet
En del av skolens miljøprofil
Søgne videregående skole er som naturbrukskole opptatt av alt som har med klima og miljø å gjøre. Maten som dyrkes er økologisk, og det jobbes for å få klimavennlige løsninger som klimavennlig oppvarming i nybygg. Derfor har skolen takket ja til å bli med i denne konkurransen.
– For oss er dette en del av skolens miljøprofil, forsøke å bli en del av de beste skolene når det gjelder klima og miljø, sier Kleivset. Og fremholder:
– Vi har så lett for å snakke om ting, men her må en faktisk gjøre det. Det dreier seg om helt vanlige ting, en slipper å finne opp kruttet. Konkurransen hjelper oss å bli bevisste på hva vi holder på med i hverdagen, og den daglige effekten av dette. Nå håper jeg bare at vi klarer å holde trøkket oppe disse 14 dagene, for det er jo litt gøy å vinne, smiler rektor Kleivset.