SONGDALSTUNET: Eldre i kø for å teste aktivitetsløypa i forbindelse med den årlige markering av Verdens aktivitetsdag.
Av Klara Turid Fidje
Det er mandag formiddag, og «Stayin’ alive» med Bee Gees toner fra høyttalerne utenfor Songdalstunet.
– Kom igjen, vi har ikke tid til å sitte, lyder de oppmuntrende ord fra fysioterapeut Mirjana F. Haugland. Sammen med sin kollega Monica Hægeland-Nilssen, har hun ansvaret for oppvarmingen på det årlige arrangementet som markerer Verdens aktivitetsdag.
Verdens aktivitetsdag
Gro Harlem Brundtland, tidligere leder for Verdens helseorganisasjon (WHO), etablerte Verdens aktivitetsdag i 2003. Dagen, som internasjonalt har fått navnet «Move for Health Day», markeres årlig 10. mai.
– Verdens aktivitetsdag var egentlig på fredag, men åtte grader i pøsregn og vind gjorde at vi valgte å flytte den til i dag med 15 grader og sol, sier fagleder ved dagsenteret på Songdalstunet Irene Stokkeland. Et mål med dagen er å vise noen av de ulike aktivitetstilbud som fins for seniorer i Songdalen.
– Balanse og aktivitetsløype er vår måte å markere det på, sier Stokkeland.
Aktiv alderdom
– Sånn skal vi gjøre hver eneste dag, sier fysioterapeut Haugland. Hun ser ut over flokken av spreke pensjonister. Oppvarmingen er unnagjort. Den godt voksne del av forsamlingen stiller seg i kø for å gi seg i kast med aktivitetsløypa. Her får de prøve seg på å kaste erteposer, ball i bøtte, knebøy, dynamisk og statisk balansetrening, basketball og stabletårn «Tower of London». Ved målpassering venter forfriskninger i form vann med smak av jordbær eller sitron og grønnsaker med dipp.
– Fra vi er 30 år, så begynner muskler og skjelett i kroppen vår å svekkes. Det er de harde fakta, formidler fysioterapeut Hægeland-Nilsen. Helsedirektoratets anbefalinger sier 30 minutters aktivitet hver dag. Aktivitet kan være alt fra det å gå tur, til hagearbeid, husarbeid, lø ved eller leke med barnebarna.
– Tidlig innsats og forebygging er gjengangertema i Stortingsmeldingene, men på et tidspunkt er det begrenset hvor mye man kan gjøre, påpeker Hægeland-Nilsen. Hun og de øvrige fysioterapeutene tilknyttet Songdalstunet opptatt av å gi kommunens eldre mulighet for en aktiv alderdom.
– Forskning viser at hvis man vil ha noe utbytte, så må man presse seg, sier hun. Målet er forebygging. For den enkelte handler det om å utfordre seg selv.
– Balansegruppa beregnet på de over 65 år, er for alle. Vårt håp er å få folk i heimen opp av sofaen og ned til oss, sier Hægeland-Nilsen. Og det nytter. Fra å starte med tre knebøy med tolv repetisjoner,er deltakerne etter ti uker med trening oppe i nesten 100 totalt.
Etter å ha overvært Verdens aktivitetsdag er det bare å konstatere: Songdalstunet er et aktivt sykehjem med massevis av livsglede hos de eldre.