– Vi ville gjøre en innsats for å fjerne plast i havet og langs land. Det begynte som en familiegreie. Nå er mange flere kommet med. Det forteller Anne og Charlotte Andersson i Minusplast. Den 7. juli inviterer de til Minusplastfestivalen på Søgne gamle prestegård for å sette fokus på og ikke minst løsninger for å redusere problemet.
Av Ivar Eidsaa
– Vi var vel som familier flest, vi kildesorterte søppelet og vi plukket søppel som vi fant når vi var på tur, og vi hadde hørt og lest om hvor mye plast det var i havet, og ble sjokkert over hva TV-bildene formidlet, forteller Charlotte Andersson.
På en tur langs strender, holmer og skjær så de hvor mye plast som faktisk lå og fløt i vannkanten. De bestemte seg for å ta et tak, og fikk samlet sammen plasten de fant. Problemet var bare at de fant så mye.
Ble overrasket over mengden
– Vi gikk tur der hvor kanskje ikke alle går, og ble svært overrasket over mengden og omfanget, sier Anne Andersson.
En tur ble til to, to ble til ti og nå er det gått sport i det for familien Andersson. De er nå stadig ute for å samle søppel og plast, og de har funnet mye.
– I løpet av den korte tiden vi har holdt på, har vi samlet over 1,3 tonn med plast, smiler Charlotte Andersson.
Plukket 400 kg på en tur
En egen Facebook-side ble etablert, hvor familien la ut bilder og litt tekst etter turene. De inviterte etter hvert inviterte flere med på tur, og da familien rett etter 17. mai var ute og plukket plast på Rivenes, var nærmere 20 personer med. Fangsten ble stor: 55 kilo plast ble plukket, stort sett i småbiter. De fant også 62 korker og 93 bomullspinner.
Flere av de sørvestvendte buktene i Søgne er blitt besøkt.
– Noen få steinkast fra Årosstranda ligger det en bukt hvor man må lete litt for å komme til. Bare der alene plukket vi over 400 hundre kilo med plast, deriblant enorme mengder korker, Q-tips og små plastfragmenter, forteller Charlotte Andersson.
Finner metertykke lag
– Det var først da vi kom ut og begynte å plukke at vi forsto omfanget av det hele. Det er enormt mye plast som flyter i sjøen og langs land. Tall viser at 15 prosent av plasten i havet skylles på land, resten flyter rundt med havstrømmene. Enkelte steder har det over lang tid blitt skylt mye plast på land. Så har det grodd gress over. Ny plast er blitt skylt på land og med nytt gress oppå der. Så når vi går enkelte plasser, så knaser det under føttene. Noen plasser ligger det metertykke lag med plast under gresstustene, sier Anne Andersson.
Et annet fenomen som de er blitt oppmerksomme på, er hvor mange rotvelt de finner.
– Det er blitt skylt plast på land som har lagt seg rundt stammen. Når slikt pågår over tid, ender det med at trærne tilslutt står i mye plast og lite jord, og trærne kan velte under en høststorm, legger hun til.
Svært meningsfylt
– Da kan vi finne svært mye plast, en gang flere titalls kilo bare rundt og under ett veltet tre alene, sier hun.
Nå inviterer de til Minusplast-festival på Søgne gamle prestegård søndag 7. juli, med fokus på og ikke minst løsninger for å redusere problemet.
– Det hadde vært gøy om flere ble med og gjorde en innsats, både for å plukke og ikke minst se hva man kan gjøre for å redusere mengden plast vi bruker. Det er svært meningsfylt fordi det blir så synbart etter at vi har plukket på et område, sier de to.
– Det er gøy å holde på, det gir mening å kunne komme hjem med noen titalls kilo plast. Vi gjør noe som er nyttig, det er hyggelig å gjøre noe sammen, og når flere blir med som på Rivenes, blir vi kjent med nye mennesker. Så har vi sett nødvendigheten av å skulle gjøre en innsats og rydde hele tiden, ikke bare en gang i året.
Idol-Casper og Hanne Sørvaag
De legger opp til et innholdsrikt program, med foredrag og morsomme aktiviteter for hele familien, så som sorteringskonkurranse, egen kahoot med miljøtema, byttebod av klær, reparasjoner av mobiltelefon for dem som trenger det, matservering, egen selfievegg med rekved og plast som familien har funnet, og ikke minst konserter, først med Casper fra Idol og deretter Hanne Sørvaag.