Glem Farmen hvor man blir tatt med tilbake hundre år i tid. På Porsmyrdagen blir man tatt tilbake enda lengre inn i fortiden.
Av: Jon Kåsa
Årets utgave av Porsmyrdagen ble et godt arrangement. Godt over 200 var tilstede og ga gode penger inn til kassa til Porsmyr Bygdetun.
-I kiosk og utlodning tjente vi over 40.000 kroner i kontanter. Vi er veldig fornøyd med det, sier Oddbjørn Follerås i Porsmyrs venner.
Han forteller at de mest populære aktivitetene var omvisninger i de ulike husene som var på stedet. Der kunne man bli tatt over hundre tilbake i tid.
-Heldigvis holdt været seg godt. I tillegg var det veldig mange som slappet av i sola med pølser, vafler og kaker, sier han og legger til at de i år skal holde åpent med omvisninger hver søndag fra St. Hans, og fram til 11. august.
Gledet seg til olabilløp
Familien Haugland var tilstede på Porsmyrdagen. Birte Haugland var barnevakt, og tok derfor med Rasmus (10), Linus (7) og Emil (4) til å oppleve et snev av fjern fortid under solsteken på Porsmyr.
-Jeg gleder meg til å se alt som de i bygdetunet har å vise fram. I tillegg skal det bli godt med vafler, pølser og kaffe, sier Birte Haugland.
-Jeg gleder meg til olabilløp, skyter fire år gamle Emil inn fra førersetet på traktoren Gråtass.
Alt som blir gjort er dugnad
De aktive i Porsmyr Bygdetun kunne stolt vise fram kvernhuset som ble bygget på dugnadsarbeid sommeren 2016. På kvernhuset kan man male korn til mel, slik de gjorde det før i tiden. Willy Mydland var med å bygge kvernhuset. Materialene ble kjøpt rimelig fra Finsland, men huset bygget på et laftekurs.
-Alt som blir gjort her på tunet er dugnad, inkludert kvernhuset. For byggingen av kvernhuset fikk vi tilskudd fra Vest-Agder fylkesmuseum på 20.000 kroner. Det er tilskudd vi lever av, sier Willy Mydland som var med å bygge kvernhuset.
Nesten tosifret antall veteranbiler var pent parkert på en rekke på jordet. Alt fra modeller lagd på tidlig 1900-tallet til 1980-tallet.
– Det er traktorer og biler som vi har brukt i alle år på Porsmyr. De er registrert som veteranbiler og er godkjent til å bruke på Norske veier. Bilene er også blitt brukt i folketoget i Nodeland på 17. mai, sier Follerås.
Knivklubb
Søgne og Songdalen Knivmakerlaug holder til på Porsmyr. På Porsmyrdagen var Oddbjørn Lunde og Helge Andersen fullt i gang med å lage kniver som kunne vises fram til de besøkende.
-Om ikke Knivmakerlaget har eksistert i hundre år, har det i alle fall eksistert veldig lenge. De få som igjen er aktive holder til her på Porsmyr. Hver tirsdag har vi knivklubb blant medlemmene våre, sier den pensjonerte politimannen Lunde som nå lager kniv som en hobby.
Skap fra 1775
I det gamle fjøset på gården var det loppemarked under Porsmyrdagen. I løa var det nå et museum som folk kunne få omvisning i under Porsmyrdagen. Den eldste gjenstanden som finnes i museet er et skap som ble laget helt tilbake i 1775.
– Disse gamle gjenstandene dukker ofte opp hos oss ved at en eldre generasjonen dør, og deres barn ikke vil ha dem. Da spør de oss om vi vil ha gjenstandene. Det takker vi gjerne ja til, sier Follerås.
På museet kan man også se et gammelt kjøkken som er hundre år gammelt, sammenlignet med et kjøkken som er fra 30-tallet, da elektrisiteten kom.
Kongen spurte om den kunne melkes
I museet som en gang i tiden var et fjøs og melkeproduksjonen er stoppet for lengst, er det fremdeles en utstoppet ku som står på sin plass i fjøset. For noen år siden var selveste Kong Harald på besøk på Porsmyr, forteller Follerås.
-Han spurte om den forstatt kunne melkes. Da svarte vi at det var veldig tørr melk, ler Follerås.
I andre etasje i hovedhuset finner man en rekke soverom, et gammelt klasserom og den gamle lensmannen i Songdalen, Knut Koland sin politiuniform. Den ble donert til Porsmyr Bygdetun av den tidligere lensmannen selv. Uniformen hadde han kjøpt i 1959.
– Odd R. Jørgensen har laget en skulptur av Koland for oss. Den er kledd på med polituniformen han donerte til oss, sier Follerås.