– Dette var den beste måten vi kunne hedre Odd Mikael Moen på, sier Iselin Toft Dyrstad. For da Etiopia River gikk først over målstreken i det første løpet etter at Odd Mikael tapte kampen mot kreften, valgte Iselin Toft Dyrstad og de andre andelseierne å donere gevinsten til Kreftforeningen.
Av Ivar Eidsaa
– Odd Mikael så potensialet som Etiopia River hadde, så det å donere gevinsten ble en fin markering, og en god og riktig måte å skulle hedre Odd Mikael på, sier Iselin Toft Dyrstad stille.
Det er en tidlig, stille og solrik formiddag ute på Skagestad, noen kilometer sørvest for Mandal. I stallen til Jan Øyvind Skoie hvor Iselin Toft Dyrstad leier plass sammen med Bert Ove Johnsen, Nina Hagen, Margrethe Heia Solås og Anita Herås Gundersen, er noen hester kommet ut på beite. Andre gjøres klar til dagens treningsøkt.
Team Frisk Sprut
Det var her at Etiopia River fikk gå seg til, hvor grunnlaget ble lagt som gjorde at varmblodshesten la grunnlaget for det som skulle komme.
Aktiv som hun er, har hun fått med seg flere som er gått inn som andelseiere på ulike hester. Så også hva Etiopia River angår. Andelslaget som bærer det friske navnet Team Frisk Sprut, består av Thorstein Dyrstad, Lillian Toft, Jahn Håland, Sverre Jakobsen, jan Erik Mørland, Ronny Mørland, Nina Hagen, Bernt Ove Johnsen og Iselin Toft Dyrstad.
Det var Odd Mikael Moen og Ronny Mørland som eide hesten. Etter flere gode løp før hesten ble skadet, hadde de sett hvilken kapasitet som hesten hadde inne. I alt ni personer gikk sammen om å etablere et andelslag, for så å kjøpe hesten.
Gode fasciliteter
– Jeg fikk 70 prosent i hesten, og gav de andre ti prosent hver, mot å trene den opp til gå travløp. Da hadde Etiopia River hatt en lengre periode ute på grunn av en seneskade. De resterende 30 prosentene beholdt Odd Mikael og Ronny. Dermed var vi i gang, forteller Iselin Toft Dyrstad.
– Her på Skagestad har vi gode fasciliteter, med egen sandbane og generelt ypperlige treningsforhold, med en rundløype på fire kilometer. Vi begynte forsiktig for å bygge Etiopia River opp, og hesten responderte godt på treningen, forteller hun, vel vitende om at det er ingen quickfix for å skulle bygge opp en hest.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Tålmodighet er en dyd i treningsarbeidet, sier hun.
Målinger langt over gjennomsnittet
– Jeg så med en gang jeg begynte å trene henne at her var det stor kapasitet da puls og lactatmålingene var langt over gjennomsnittet, sier hun.
Sin unge alder til tross, så kan Iselin se tilbake på en lang karriere i travsporten. Hun begynte med hest rett etter videregående, og jobbet en stund for Bo Westergaard på Skagestad, og ble veldig bitt av basillen. Hun valgte å reiste til Sverige for å utdanne seg som fysioterapeut på hest, og jobbet også litt for suksesstreneren Øystein Tjomsland, som har fått frem den ene topphesten etter den andre.
– Det var en svært lærerik periode. Øysteins tilnærming med laktatmåling og pulsklokke, har jo båret gode frukter, og det var lærdommen herfra som vi trakk veksler på for å bygge opp Etiopia River, sier hun.
Osteopat og akupunktør
Iselin valgte å tilegne seg ytterligere kompetanse, med utdanning som osteopat og akupunktør i Tønsberg.
– Det var moro å se hvordan Etiopia River responderte på treningen. Etter hvert kom fremgangen, og vi underveis ane litt av hestens kapasitet, sier Iselin. Andelseierne var entusiastiske.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Midt i det hele slet Odd Mikael med kreft, fikk god behandling, men så vippet pendelen. Han ble gradvis dårligere. Han tapte kampen mot kreften.
– Sorgen var stor. Vi hadde mistet en flott mann som var veldig engasjert i hesten og i travsporten, sier Iselin stille.
Seier i januar
Midt i det hele fortsatte treningsarbeidet. Etiopia River fortsatte å respondere. Etter hvert ble hesten meldt på til start, og det gikk over all forventning.
– I løpet som gikk av stabelen i januar, travet den inn til førsteplass, den beste måten å hedre Odd Mikael på, sier hun.
Andelseierne var også enige om at seiersprisen på 16.000 kroner i sin helhet skulle doneres til kreftsaken.
Mange rammes av kreft, og der en av tre tidligere tapte kampen mot kreften, er det i dag to av tre som overlever det å få en kreftdiagnose, takket være god og solid forskning.
En stor personlighet
– Vi er glade for at gevinsten kan være et lite bidrag til videre forskning og arbeidet som Kreftforeningen gjør for å forebygge kreft, sier Iselin.
Hva så med Etiopia River? Etter seiersløpet i januar, har hesten vært forkjølet i tre måneder, og den fikk deretter litt problemer med beintøyet. Går alt som planlagt, stiller hesten til start i sommertravet i Sørlandets Travpark som går denne helgen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg har aldri hatt en hest som har vært forkjølet så lenge, forteller hun.
– Etter at Etiopia River ble bra, har vi fått trent den godt. Nå håper vi at hun kan starte løp i juli. Det ser vi frem til. Hesten har svært god kapasitet, og er hun frisk, er hun av et kaliber hvor hun fort kan vinne de løpene hvor hun stiller til start. Det er nemlig en bestemt dame vi har med å gjøre. Hun er en hoppe med stor H, og har en stor personlighet. Hun tillater ikke at andre hester løper foran henne. I treningsarbeidet er hun en utfordring å stagge dersom andre hester kommer opp på siden og sågar foran henne. Hun vil alltid være først. Da er det nesten som om hun legger inn et ekstra gir, som om hun vil si «at her er det jeg som bestemmer», ler Iselin Toft Dyrstad.