– Det å gi av sin egen tid i møte med andre, har langt større betydning enn vi tenker over. Jeg håper at svært mange kommer og lar seg inspirere av foredraget som Hoshiar Nakkestad skal holde på Søgne bibliotek mandag den 14. oktober i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse. Det sier Heidi Johansen, daglig leder ved Søgne Frivilligsentral.
Av Ivar Eidsaa
Tema for årets Verdensdag for psykisk helse har «Gi tid» som tema.
– Vi har vel aldri hatt større behov for å stoppe opp og tenke over hva vi bruker tiden vår på, om vi bruker den på det som har så stor betydning, nemlig tiden sammen med andre, sier Johansen.
Mange tidstyver
– Vi lever i en tid med mange tidstyver. Det alltid å være på nett, og til stadighet sjekke Snap, meldinger, Instagram og Facebook, gjør at noe av det vi bruker mest tid på i hverdagen, er digitale medier. Det er jo et paradoks, samtidig som vi bruker digitale medier for å holde kontakt med familie og venner, så mister vi også mer kontakt med den virkelige verden rundt oss, fremholder Johansen.
Hun peker videre på de mange oppslagene i media hvor barn og unge sliter med stress og psykiske utfordringer.
Glemmer å ha tid til hverandre
– Det er på nett de finner sine idealer som sier at du må være tynn og pen, ha tid til å trene, ha mange venner, være med på fritidsaktiviteter og være populær uansett hvor du går. I stedet for slike forbilder og idealer, trenger de unge å høre de er gode nok som de er, at de har en verdig, at det å være sammen fysisk i stedet for via en skjerm, faktisk er det ekte livet, sier Johansen.
Hun sier videre at tidstyvene er mange. I dag er det slik at distrahering jakter på oss hvor enn vi er. Mobilen vibrer og varsler med avbrytelser hele døgnet.
– Vi tror vi har kontroll, men faktisk så er det den mobilen og de digitale plattformene som har kontroll over oss. Midt i dette sier vi at vi ikke har tid, til å være med i sosiale sammenhenger, å gjøre en innsats for andre i lokalsamfunnet. Jeg håper temaet som Verdensdagen for psykisk helse setter fokus på, nemlig «Gi tid», kan bidra til at vi forstår at jeg har like mye tid som andre. Det handler bare om hvordan jeg bruker tiden jeg har til rådighet, sier Johansen.
Vi må snakke med hverandre
Johansen peker på de mange gode forbildene og rollemodellene som finnes i vårt lokalsamfunn, og trekker i så måte frem Reidun Johansen, som gjennom mange år har invitert dem som ønsker det, med på tur. Flere ganger i måneden arrangerer hun disse turene, som mange er med på.
– Det fine med å bruke tid for og sammen med andre, er at det gir så mye mer tilbake enn vi i utgangspunktet kan forestille oss. Det er en gjennomgående tone hos dem som er med som frivillige hos oss, at de forteller at de fikk mye mer igjen enn det de trodde før de begynte, sier Johansen.
– Ved å gå med nesen ned i mobil og bruke tiden på digitale medier i det omfanget vi gjør, så går vi glipp av så utrolig mye. Det er et solid varsko når mobbeombudet i Søgne kommune fremholder at vi er i ferd med å miste tiden på å møtes ansikt til ansikt. Vi må bli flinkere til å legge bort «dingsene» og snakke med hverandre, sier Johansen.
– Jeg har hørt Hoshiar Nakkestad tidligere, og det han har å formidle, er fantastisk nyttig, for barn, unge, voksne og besteforeldregenerasjonen, sier Heidi Johansen, og oppfordrer på nytt alle til å legge turen til Søgne bibliotek mandag 14. oktober kl. 19.00.