– Målet med årets TV-aksjon «Nå er det hennes tur» er å hjelpe 400.000 av verdens fattigste kvinner til et bedre liv. Ringvirkningene blir imidlertid langt større, rundt halvannen million mennesker vil direkte eller indirekte nyte godt av pengene som samles inn.
Av Ivar Eidsaa
Gunhilde Utsogn fra Søgne har svært travle dager nå. Om tre dager er det klart for årets store TV-aksjon «Nå er det hennes tur», og i lokalene til CARE Norge er hun og teamet hun er en del av, travelt opptatt med å få landet de siste brikkene før aksjonen søndag.
Akkurat nå jobbes det iherdig med å få nok bøssebærere slik at samtlige husstander i Norge kan få besøk på søndag.
– Det er behov for noen flere bøssebærere i Søgne, og i området Øvre Nodeland-Stokkeland, forklarer Utsogn som er humanitær seniorrådgiver i CARE Norge.
Fra Hakleiva
Gunhilde Utsogn er fra Hakleiva i Søgne, og fattet tidlig interesse for nøds- og hjelpearbeid. Kun 19 år gammel ble hun en av flere frivillige i Strømmestiftelsen som har sitt hovedkontor i Kristiansand.
– Den gangen var jeg frivillig i et prosjekt som Strømmestiftelsen drev i Burkina Faso i Vest Afrika. Det gav stor mening å få være med i et slikt program som Strømmestiftelsen drev i landet, og jeg ønsket å fortsette med å gjøre en innsats, forteller hun. Senere studerte hun statsvitenskap i Norge.
Jobb i Utenriksdepartementet
Ettersom Burkina Faso er et fransktalende land, lærte hun fransk, og hun valgte derfor å ta en master i Frankrike i internasjonale relasjoner.
– Det å kunne fransk når man arbeider med internasjonalt bistands- utviklingsarbeid er svært nyttig. Mange av landene som mottar bistand er fransktalende, så det å kunne fransk har åpnet mange dører, sier hun.
Etter studiene jobbet hun i Leger uten grenser, og hun valgte så å melde sin interesse da Utenriksdepartementet skulle rekruttere til jobbene som kalles Juniorekspert, og som har mål om å få nordmenn til å arbeide innen FN-systemet. Gunhilde Utsogn var en av dem som fikk plass i dette programmet, og hun ble værende i FN-systemet i hele åtte år.
Kongo, Mali og Haiti
I 2009 og 2010 var hun blant annet i Kongo, deretter New York og Mali. Hun har også arbeidet tre år på Haiti, og flyttet for tre år siden tilbake til Norge, hvor hun jobber i CARE.
– Jeg hadde lyst til å bidra inn i et arbeid som er nyttig og som skaper resultater. Så har det vel også spilt en rolle at jeg har større utferdstrang enn det som er vanlig, smiler hun.
Pengene som kommer inn fra TV-aksjonen skal CARE bruke på en rekke ulike prosjekter i de ni landene hvor CARE i dag har hjelpeprogrammer: Mali, Rwanda, Niger, Myanmar, Den demokratiske republikken Kongo, Afghanistan, Burundi, Jordan og Palestina. Utgangspunktet for hjelpeprogrammene er å hjelpe kvinner til et bedre liv.
Fattigdomsbekjempelse
– Vi har sett at kvinnene systematisk diskrimineres og frarøves grunnleggende rettigheter. Likestilling er en menneskerett, men det er også effektiv fattigdomsbekjempelse. De aller fattigste er som oftest kvinner, og derfor er det mest effektivt å gi kvinner hjelp og muligheter, sier hun.
– Pengene som samles inn fra TV-aksjonen skal løfte minst 400.000 flere kvinner ut av fattigdom. Så vet vi at den hjelpen kvinnene mottar, får store ringvirkninger. De hjelper sine egne familier og lokalsamfunn. Mer enn halvannen million mennesker vil indirekte få hjelp gjennom årets aksjon via de 400.000 kvinnene som aksjonen tar mål av seg til å hjelpe direkte, hvor målet er at ved å bidra til at kvinnene kan tjene sine egne penger, få bestemme over sin egen kropp og få sin egen stemme hørt, sier Gunhilde Utsogn.
«Hennes penger – hennes muligheter»
Ved at kvinnene får mulighet til å bli med i en spare- og lånegruppe, og dermed får tilgang til banktjenester, vil CARE bidra til å løfte frem kvinnelige entreprenører, eller som CARE har synliggjort det med slagordet «Hennes penger – hennes muligheter».
Kvinner skal ha rett til å bestemme over egen kropp. De skal få opplæring i seksuell helse og tilgang til gode helsetjenester, med spesielt fokus på graviditet, fødsel og tiden som nybakte mødre. Kvinner skal også få kunnskap og mulighet til å bestemme om og når de ønsker barn, og hvor mange barn de ønsker.
– CARE skal også jobbe aktivt inn for å engasjere menn i kampen mot å få en slutt på vold mot kvinner, som er et stort problem mange steder. Denne del av satsingen har vi kalt «Hennes kropp – hennes valg», sier Utsogn.
At kvinnenes stemme blir hørt
Det er også viktig for CARE å bidra til at kvinnene skal få sine stemmer hørt, og delta i beslutninger som angår dem selv, gjennom opplæring i politisk lederskap, og i deltakelse og lederskap i arbeidslivet og i lokalsamfunnet.
– Jeg har selv bodd i Mali og Kongo og kan skrive under på at behovene så absolutt er store. Midlene som kommer inn vil derfor bety svært mye disse kvinnene, sier Gunhilde Utsogn.
Startet i 1945
Hun sier hun finner det svært meningsfylt å skulle arbeide i en internasjonal organisasjon som CARE. CARE startet i 1945 som amerikanske organisasjoners hjelp til Europa etter andre verdenskrig. Mange familier i Norge fikk CARE-pakker med mat, klær, bøker og leker.
CARE Norge ble etablert for 40 år siden, og har i dag arbeid gående i 13 land, hvor CARE driver langsiktig bistand og nødhjelp.
Et viktig valg ble tatt i 1991, da de første spare- og lånegruppene ble utviklet i Niger av norske Moira Eknes, en av Gunhildes kolleger. Dette er i dag CAREs aller viktigste verktøy i kampen mot fattigdom.
– Hjelpearbeid nytter, det har en effekt. Det gir mye å arbeide i CARE. Det som jeg liker med CARE, er både fokuset hele organisasjonen har på å gi kortsiktig hjelp når de store krisene oppstår, men også det langsiktige bistands- og utviklingsarbeidet som gjøres over tid for å bidra til at mennesker kan klare seg selv, og unngå å havne i situasjoner som gjør at de blir avhengig av nødhjelp, sier Gunhilde Utsogn.