NODELAND: Onsdag formiddag var det duket for det aller første dialogmøtet mellom formannskapets politikere og innbyggerne i bydel Songdalen.
Av Klara Turid Fidje
Ordfører Jan Oddvar Skisland innledet med å si at Kristiansand nå er en by på 112.000 innbyggere, med store skogsarealer i gamle Songdalen kommune. Byen har 28 tettsteder, deriblant Kilen, Nodeland, Hortemo og Brennåsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi er avhengig av god kommunikasjon med innbyggerne, sa ordføreren. Som presiserte at politikerne først og fremst var kommet for å lytte.
Ungdommens stemme
Først ut av de som fikk ordet, var ungdomsskoleelevene Johannes Pedersen, Mira Trydal Simonsen, Idunn Langfeldt, Adna Bajrektarevic og Dominic Robeszko. De var spesielt opptatt av manglende busstilbud.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det går bare buss hver time fra Haugenparken til Kristiansand, og ingen direktebusser til Søgne. Skal vi til Søgne, må vi via byen. Med tanke på miljøet, er det veldig negativt, påpekte ungdommene. Som også formidlet at det av og til kan bli opptil 40 minutter å vente på bussen etter skoletid.
– Vi håper på en god forbedring, lød ønsket overfor politikerne.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ungdommene ga også en orientering om de fire ungdomsklubbene Connect, KRIK, Together og Noden.
– En bra måte å samle ungdom på, med gode muligheter for sosialt samhold, fastslo ungdommene.
Selv om bydelen har ulike fritidstilbud å by på, så er der allikevel ungdommer som faller utenfor, og som foretar destruktive handlinger.
Bygdas kjekke gutter
Formannskapets medlemmer fikk anledning til å presentere seg, og mange valgte å fortelle om sin tilknytning til den nye bydelen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg har brukt mye tid på å sjekke opp bygdas kjekke gutter, sa Mette Gundersen (Ap), og høstet humring fra salen. Gundersen presiserte at dette var før sammenslåinga av kommunene.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mira Thorsen (MDG) hadde vært på konsert med Luxus Leverpostei i Nodelandshallen, og ordfører Skisland, født og oppvokst på Mosby, hadde i sin ungdom tatt tiden på hvor fort det går an å kjøre over Kulia. Sist, men kanskje ikke minst, så pekte Jørgen Kristiansen på bildet av onkel Thøger (Øvland), Songdalens første ordfører.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bydelsråd
– Jeg savner et aktivitetstilbud for psykisk utviklingshemmede på Noden, og vil gjerne ha det tilbake igjen, sa Ann Osaland. Hun har oppdraget med å etablere et bydelsråd, og oppfordret forsamlingen til å skrive seg på liste.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Alternativet er at vi blir overkjørt av storebror, og det er ikke greit syns jeg, sa Osaland.
Afrikansk kulturforening
Elva Nziza, representant for pinsemenigheten, orienterte om sosiale og kulturelle aktiviteter. Blant annet er det opprettet en afrikansk kulturforening, et tilbud som er åpent for alle.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Gymsalen på Birkelid er for liten. Vi trenger større plass, slik at enda flere barn kan bli med på aktiviteter, formidlet Nziza. Som kunne fortelle at da hun kom til Songdalen i 2008, fikk hun god hjelp av både Frivilligsentralen, Røde Kors og norskopplæringen på Birkelid.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Trygt og godt å bo
Øystein Åsan (74) presenterte seg som representant for grasrota, og viste et glødende engasjement for at bygda skal få leve.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Her er det veldig trygt og godt å bo. Vi har hatt åpen dør til ordfører, og sluppet bomstasjon og parkeringsutgifter når vi skulle kontakte de styrende folk, påpekte Åsan.
Budskapet han ønsket å formidle til politikerne, var først og fremst betydningen frivilligheten har å si for et lokalsamfunn.
– Frivillighet kommer ikke av seg selv, den må legges til rette for. Uten frivillighet blir det vanskelig å drive Norge, sa Åsan. Han berømmet leder av Songdalen Frivilligsentral, Aud Urdal, for hennes evne til å se hva den enkelte frivillige kan bidra med.
– Hver ting bidrar til at samfunnet blir bedre, fastslo Åsan. Han informerte hva de frivillige bidrar med, alt fra leksehjelp og lyttevenn på skolene, til torsdagsfrokost for rusmisbrukere og planting og vanning av blomster i sentrum.
Åsan ga tydelig uttrykk for hvilken glede det er å være en del av det frivillige arbeidet som gjøres i bygda, og fremmet ønske overfor politikerne om å legge til rette for at frivillig arbeid fortsatt kan drives på lokalt plan.
– Vi må jo få lov til å utfolde oss, sa Åsan. Han fikk støtte fra Aud Urdal:
– Frivilligheten må få lov å leve sitt eget liv, og ikke styres så mye ovenfra. Den enkelte frivillige må bli sett.
Ta en tur til Finsland, folkens!
Oppfordringen ble gitt av Espen Slottet. Sammen med Preben Åsland informerte han om hvilke aktiviteter IL Framsteg har å by på.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg tror vi i Finsland har noe å bidra med. Der er en «drive», og vi skal se mulighetene i stedet for begrensninger, formidlet Slottet.
Med mottoet «Flest mulig, lengst mulig», kan idrettslaget i Finsland skryte av at tre av ti finslendinger er medlemmer av idrettslaget.
– Dugnaden har stått sterkt i Finsland, og det ønsker vi å fortsette med, formidlet Slottet. Som avslutningsvis ga ros til velvillige politikere i gamle Songdalen kommune for at Idrettsparken ble bygget, og offisielt åpnet i august 2019.
Sygna kulturhus
Mange er de som ønsker Sygna kulturhus velkommen, og imøteser med glede den dagen det kan taes i bruk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Sygna kulturhus er det vi venter på og forlanger. Det er noe Songdalen kommune skulle hatt for mange år siden, sa styreformann i Songdalen skolekorps, Renathe Sand. I dag holder korpset til i lokalene til Songdalen ungdomsskole, med lager i gamle gymgarderober der det tidligere har vært dusj.
– Det lukter ikke akkurat roseduft. Ting må tas hjem på lufting før vi kan bruke det, påpekte Sand. Nye uniformer til en verdi av 200.000 kroner er kjøpt inn, og skal tas i bruk 17. mai. (De gamle uniformene er fra tidlig 80-tall) Foreløpig oppbevarer styreformannen de nye uniformene hjemme hos seg. Årsaken er klar:
– Vi kan ikke risikere at de skal lukte kloakk!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Engasjerte mennesker
Mange var de som hadde mikrofonen denne formiddagen. Joel Nziza, som representerer ungdommens bystyre i den nye kommunen, minnet om det faktum at ungdommen ønsker å bli hørt og tatt på alvor, ikke bare med ord, men at det vises i handling.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ragnar Klami orienterte om de mange aktiviteter og positive etterspill aktivitetene til Songdalen Blues og Rock Klubb har ført til. Sogneprest Sven Arve Egeland minnet om at kirka ønsker å være en viktig samfunnsaktør, og Liv Arvidsson la vekt på at folkedansen og lokale dansetradisjoner må ivaretas.
Oddbjørn Follerås orienterte om aktivitetene ved Porsmyr bygdetun. Han benyttet anledningen til å invitere politikerne til å komme på Porsmyrdagen, som i år finner sted lørdag 6. juni.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Barnevern, innvandring og Greipstad HMS (Hopp, Sprett og Moro), samt den halvferdige brua over til Birkelid var blant de ting som ble satt søkelys på under det nesten tre timer lange møtet.
Jon N. Kleveland, som etter eget utsagn representerte «de gamle» refererte til brukerundersøkelsen som nylig ble sendt ut.
– Ikke alle har smarttelefon eller mobildekning der de bor, noe som gjør at de kanskje ikke har fått svart på undersøkelsen, var opplysningen han ga til politikerne.
I tillegg til kommuneplanen, var Kleveland også opptatt av boligutbyggingsprogrammet i den nye kommunen.
– Jeg ser ingenting om spredt boligbebyggelse. Det er viktig at vi har spredt boligbebyggelse, fastslo Kleveland. Som i neste åndedrag fremla sitt håp om at kulturmidlene til bedehuset og avholdslaget fortsetter.
– En interessant påminning det med spredt bebyggelse, repliserte ordfører Skisland.