STOKKELAND: Utstyrt med hansker, gjennomsiktig søppelsekk og klype til å ta opp søpla med, treffer vi Bjørg Myhre. På eget initiativ er hun ute og plukker søppel langs Songdalsvegen.
Av Klara Turid Fidje
På spørsmål om hvorfor hun gjør dette, svarer Myhre:
– Jeg vet ikke, jeg bare gjør det. Syns ikke det er fint å se på. Det ligger på feil sted.
Hun bøyer seg ned for å plukke opp en plastpose som ligger i skråningen ned mot elva. På motsatt side av veien har Myhre allerede plassert fire fulle søppelsekker med plast, bokser, tomme vaskemiddel-esker, sjokoladepapir og plastbegre som det har vært gatekjøkkenmat i.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kan gå rett ut i verden
– Jeg er så heldig at jeg bare kan ta på meg støvlene og gå rett ut i verden, smiler Myhre. Hun bor på Haugely, det tidligere bedehuset på Stokkeland. Etter at Myhre overtok huset, har flere kulturelle arrangement funnet sted her.
– Programmet er klart, men ingen vet når det blir, sier Myhre. Situasjonen med koronaviruset som herjer, gjør at utleie av lokalet, når maksimalt fem personer kan være samlet på ett sted, heller ikke er aktuelt.
Betydningen av gjenbruk
– Jeg er i den heldige situasjon at det ikke er levebrødet mitt, påpeker Myhre. I stedet velger hun å bruke tiden sin på å plukke opp søppel som andre har slengt fra seg. Det gjelder bare å huske på å ta med seg pose når hun allikevel går ut på tur.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Artikkelen forSØPPELDEPOT: Bjørg Myhre med noe av alt søppelet hun har samlet sammen i nærområdet.- Jeg glemmer det alltid, sier Myhre med et smil. 2. påskedag bestemte hun seg imidlertid for at de neste dagene skulle målet med turen være å plukke søppel.
– Jeg har aldri kastet fra meg ting i naturen, bedyrer Myhre. Hun er opptatt av å ta vare på naturen, og ser betydningen av gjenbruk i stedet for stadig å kjøpe noe nytt.
– Å bidra med det jeg kan for å få jorda i stand, det gir igjen på et vis, fastslår Myhre.
Selv om hun i løpet av ett par dager har samlet flere sekker med søppel, som hun senere skal kjøre til gjenvinninga på Mjåvann, mener hun folk har blitt flinkere til ikke å forsøple naturen.
– I alle fall flinkere til å plukke opp, sier Myhre.