ØSTRE FIDJE: Ett par år etter at Arne Topstad overtok familiegården i 1990, begynte han med juletreproduksjon. De siste åtte årene har han sittet i styret for Norsk Juletre.
Av Klara Turid Fidje
– Når en skal holde på med juletre, krever det stell. Ikke plant flere enn du har tid til å stelle, for hvis du ikke steller de, så blir det heller ingenting av de, lyder rådet fra Topstad.
Mye arbeid
Selv om Topstad bedyrer at juletreproduksjon er noe han kun driver med på hobbybasis, forstår vi ganske snart hvilket enormt arbeid som ligger til grunn.
Først og fremst gjelder det å få fine planter, anskaffe seg best mulig plantemateriale. Annethvert år tas det jordprøve for å se om jordsmonnet mangler mineraler som for eksempel magnesium, mangan eller kobber.
– Gjødseltypen tilpasses etter resultatet av jordprøvene, forklarer Topstad.
I utgangspunktet gjødsles juletreplantene tre ganger per år. I tillegg er det viktig å holde feltet reint for ugress slik at plantene ikke gror under og dør. Viktig er det også å sprøyte mot utøy som lus og midd.
– Når treet får en viss størrelse, cirka halvannen meter, må det bunnklippes og formklippes. I tillegg toppskuddregulere slik at toppskuddet ikke blir for langt, forklarer Topstad.
Norske juletrær
Det tar mellom 8 og 12 år å dyrke frem et juletre. Tidligere var lengden på juletrærne mellom 2,00 og 2,30 meter. I dag er de mellom 1,80 og to meter høye.
– I tillegg ønsker nordmenn gjerne smale juletre. Mange bor i leiligheter og har ikke allverden med plass, påpeker Topstad.
Fjelledelgran og Nordmannsedelgran er de mest vanlige juletresortene markedet har å by på.
– Den vanlige norske grana er ikke så enkel å få tak i som tidligere, forteller Topstad. En årsak til det kan være at gran plantes på god mark med større avstand mellom plantene enn det som før var vanlig.
Furu, som tidligere ble mest brukt på Vestlandet, er heller ikke så populær som tidligere.
– Det går mindre og mindre furu, selv om jeg hugger noen av dem også hvert år, sier Topstad.
Norsk Juletre
På landsbasis er der cirka 450 medlemmer i Norsk Juletre. Agder Juletre, som omfatter både vest-Agder og Aust-Agder, har mellom 50 og 60 medlemmer.
Årlig leverer Topstad 4-500 juletrær til det norske markedet.
– Mange år leverte jeg til all pynting i Kristiansand. I år er det bare vett par hundre, sier Topstad.
Årsaken til at Topstad i det hele tatt begynte med juleproduksjon, forklarer han slik:
– Det går noen kraftlinjer over eiendommen. Jeg syns det var for galt at det de ryddet bare ble liggende der å råtne, så jeg kjøpte 1000 planter, forteller Topstad. Nå kan han høste av det tredje omløpet med juletrær under kraftlinja.
– Utfordringen for de som i dag vil starte med juletreproduksjon, er at de må søke Fylkesmannen om lov til å plante fremmede treslag. Slik var det ikke på 90-tallet da jeg startet opp, sier Topstad.
Nyttige tips
Helt på tampen får vi med noen nyttige tips til hva som vi som kunde bør gjøre når årets juletre er kjøpt inn.
– Hvis det er lenge siden treet er hogd, så kan det være lurt å kutte av ett par centimeter av stammen før du setter det inn. Ikke ta treet inn direkte fra minusgrader til ei stue med innetemperatur på 20-25 grader, det må akklimatiseres. Det kan være lurt å bore et sju-åtte millimeter bredt hull cirka ti centimeter oppover i stammen. Stapp inn noe bomull i hullet, så suger det til seg veldig godt med vann. Ikke bruk for kaldt vann, men la det være litt lunkent, slik at treets porer lettere åpner seg, anbefaler juletreprodusent Arne Topstad.