KRISTIANSAND: Som 12-åring dro han på hemmelig kjærlighetsferd til Hortemo. 10. juni skal han være konferansier under konserten i HaugenParken.
Av Klara Turid Fidje
Rune Holberg-Andersen (56) har siden 1995 levd av å være komiker/humorist. Mange kjenner han best som Rune Andersen. Holberg-navnet kom til etter at han giftet seg igjen i fjor.
– Holberg, det er noe svung over det. Min kone tok navnet Holberg-Andersen, så da kan jeg også det, sier Holberg-Andersen. Eller Rune, for vi er på fornavn med hverandre.
Lykkeliten
Nylig avsluttet han turneen med «Lykkeliten», en forestilling som omhandler hans egen barndom. Til nå er det blitt 93 forestillinger.
– Jeg har en liten drøm om å nå 100. Vi skal spille noen få til høsten, noe som kommuner og sånn har kjøpt. Så blir det kanskje en liten runde til. Det er en viktig forestilling, så vi skal ikke være vonde å be, sier Rune med et smil. Så blir han alvorlig. Han tenker litt, før han fortsetter:
– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle gjøre den forestillingen, men det er det viktigste jeg har gjort.
– Og den største?, spør vi.
– Ikke den største, men den viktigste. «Hurra for Andersen» gikk over to år med 274 forestillinger. Det skal nok noe til å oppleve det igjen, men det var ei litt annen tid og en helt annen type forestilling også da, fastslår Rune.
Sterke tilbakemeldinger
Reaksjonene fra publikum har ikke uteblitt etter at Rune valgte å stå frem med historien sin gjennom forestillingen «Lykkeliten». Håpet var å gjøre en forskjell.
– Jeg har fått sterke tilbakemeldinger som har gjort dypt inntrykk på meg. Det har ikke gått en eneste dag siden TV-programmet «Vårt lille land» i forfjor høst, der søstrene mine og jeg var med, uten at noen har kommet bort til meg, sendt meldinger på SMS, sosiale medier som Facebook, eller henvendt seg på andre måter. Dette gjelder mange flere enn jeg hadde trodd. Det er ganske heftig!, konstaterer Rune. Han har svart alle, kanskje ikke umiddelbart, men alle har fått svar.
– Den enorme responsen slo meg litt i bakken. Så overveldende. Det er ikke småtteri mange har å fortelle. Det at mange av disse faktisk har overlevd, er mirakel. Det sier noe om styrken til de såkalte løvetannbarna. Mange har klart seg bra, men det fins også mange som ikke har det, sier Rune alvorlig. Og legger til:
– Vold i nære relasjoner er noe som alltid vil engasjere meg, jeg har opplevd det selv.
Stine Sofies Stiftelse
Rune Holberg-Andersen er ambassadør for Stine Sofies Stiftelse, der det jobbes for en barndom uten vold og overgrep.
– En sak som opptar og engasjerer meg sterkt. Det får frem hele spekteret av følelser i meg, både glede, sinne, forbannelse, lykke. Det opprører meg og berører meg, sier Rune. Han er oppgitt over samfunnet som ser ut til i større grad å ivareta overgriperen og føre denne tilbake til et normalt samfunnsliv igjen, enn å ivareta det uskyldige barnet og dets pårørende.
– Det gjør meg forbannet, virkelig opprørt, sier Rune. Han mener straffen i overgrepssaker mot barn er hårreisende lav.
– Det er snakk om den største synden du kan gjøre. Barn er de mest uskyldige av alle, helt prisgitt de voksne, de som skal vise dem trygghet og kjærlighet, påpeker Rune.
I følge en rapport fra NOVA blir 21 prosent av barn og unge utsatte for vold og overgrep av meins en av foreldene.
– Det er hvert femte barn. Tre-fire i hvert klasserom. Tenk dere! Tre-fire barn i hvert klasserom er utsatt for vold i nære relasjoner! Det er jo helt uvirkelig! Det så omfattende at det er vanskelig å ta inn over seg.
– Derfor er det så viktig at vi alle følger med, og melder ifra hvis en har mistanke om vold og overgrep overfor barn.
– Hvis du er i tvil, meld i fra! Vi må ivareta barna, sier Rune bestemt.
Fra hovedscene til HG-scene
Nå som forestillingen «Lykkeliten» så og si er ved veis ende, er det betimelig å spørre Rune om han har nye prosjekter han forbereder.
– Ikke enda. Jeg sonderer terrenget litt. Det er spennende ting på gang, og vi er i en avklaringsfase. Uansett er det halvannet år fram i tid, det tar lang tid å lage en forestilling, sier Rune.
– Det blir nok ikke før i 2021, for så lang tid tar det også å booke scener, formidler Rune.
– 10. juni entrer du HG-scenen i HaugenParken på Nodeland. Hvilken scene er den største du har stått på?
– Nationalteaterets hovedscene. Jeg hadde ikke vært der før jeg selv sto på scenen, sier Rune. Han ler litt ved tanken på det hele:
– Det gjeveste og mest uvirkelige. 21 forestillinger. Himmel og hav, det er nesten religiøst. På den annen side, der er ingen scene som er for liten. Jeg har også opptrådt i kantiner på morgenen, for å si det sånn. Det er de samme menneskene, det er bare omgivelsene som er forskjellig, sier Rune.
Tanker om kommunesammenslåing
Den 1. januar 2020 blir Søgne og Songdalen en del av Kristiansand. Har «Londskråga» Rune Holberg-Andersen gjort seg opp noen tanker omkring det?
– Det er nok mer periferien som har motforestillinger. Slik har det vel vært til alle tider, at de små ikke vil sammen med de store. Hadde det kommet forslag om å slå Kristiansand sammen med Stavanger, så hadde det nok rykket mer i nervene her. Det er lett for en «storebror» å føle seg trygg. Det har vært sammenslåinger av små kommuner til alle tider; Oddernes, Randesund, Hellemyr og Tveit. Jeg mener det er viktig å opprettholde den desentraliserte tankegangen. Jeg synes det er viktig å opprettholde tjenester som politi, ambulanse, sykehjem lokalt. Søgne og Songdalen må få lov til å være Søgne og Songdalen, de skal ikke spises opp. Det handler om å jobbe sammen, organisere seg i større enheter for å både bli og stå sterkere sammen, meddeler Rune.
Stolt kristiansander
Rune betegner seg som stolt kristiansander, men aller mest er han Londskråge. Han trives med å bo nær havet.
– Å bo på Randøyane sier vel sitt. Jeg kunne ikke ha bodd i innlandet, men er glad noen kan, for vi trenger det, sier Rune.
Som nyutdannet lærer bodde han på Jessheim, Kløfta.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det ligger fire-fem mil inn fra Oslo. Der knitret det under beina i skarp snø og kuldegrader i nesa. Jeg ble der ett år, så måtte jeg hjem igjen, sier Rune. For det er i Kristiansand han trives best, med Fiskebrygga og Wergelandsparken, den han omtaler som «haven vår». Og så sjøen da… Rune får et drømmende blikk:
– Når du ser ut over havet, da ligger hele verden åpen for deg! Det gir meg ro.
På frierferd til Hortemo
Blant lyse barndomsminner har Rune 17. mai-feiringer på Torvet og i Wergelandsparken friskt i minne. Det samme gjelder den svære eplehaven i Kjempeveien, det de kalte Finagården. Plutselig utbryter han:
– Du, der var to fra Songdalen. Beth og Steinar. De bodde på Hortemo. Beth, jeg var forelsket i ho, minnes Rune. Han var cirka 12 år den gangen. Så sterk var dragningen mot jenta på Hortemo at Rune fikk med seg ett par kamerater på sykkeltur til Hortemo i håp om å få et glimt av jenta. Det ble en dagstur ut av den hemmelige kjærlighetsferden til Hortemo, dessverre til ingen nytte. Ingen Beth var å se, ei heller «alibiet» for besøket, fetteren hennes Steinar.
– Vi hadde aldri vært avgårde så langt før, forteller Rune.
Husker jeg sprengte speedometeret på tråsykkelen 60 kilometer i timen ned Brennåsen.
– Vi syklet forbi en bil på E-18 på tråsykkel, det var stort, sier Rune. Han ler godt.
Ikke sett på Idol 2018
– Casper Kuhlmann Kristensen, songdølen som ble nummer fire i Idol 2018, skal opptre på HG-scenen i Haugenparken 10. juni. Fulgte du med på Idol-sendingene i høst?
– Nei. Jeg har sett på da konseptet var nytt. Det blir til at en velger litt. Og det går ikke an å bare se ei Idol-sending, en må følge med for å bli kjent med artistene, sier Rune. Selv hadde han aldri turt å delta i Idol, og ville også ha vært tilbakeholden med å sende sønnen Edvard til Idol.
– Det kan være ganske nådeløst, påpeker Rune.
– Med Tangakavalerene hadde vi dansegolvet på Pool Town som vår første «Idol-scene». I dag er det om å gjøre å komme på TV, som en slags quick-fix. Jeg tror ikke på quick-fix, sier Rune.
Løgnaslaget
På spørsmål om det foreligger nye planer sammen med Løgnaslaget, svarer Rune:
– Vi har aldri planlagt neste revy etter at en er ferdig. Det går et år eller to, så begynner det å rykke i føttene igjen. Føttene blir eldre og eldre. Per Inge Torkildsen og Bjørn Aslaksen er nå pensjonister, men like aktive som de har vært hele tiden, sier Rune. Han sammenlikner Løgnaslaget med en steamkjele.
– Når det blir trøkk nok, så fyker lokket av, og det blir ny revy. En fantastisk gjeng å være med. Fine folk, fastslår Rune.
Første revyen han gjorde sammen med Løgnaslaget var i 1995.
– Jeg sto og malte noen dører i bondefarger oppe der den gamle Setesdalsbanen går, på Røyknes, da Per Inge ringte for første gang og spurte om jeg ville være med. «Æ kan godt det», svarte jeg. Og slik ble det.
På tampen
Det nærmer seg tid for fotografering. Vi har bare et spørsmål igjen: – Hva er det få vet om deg?
Rune tenker seg om både lenge og vel.
– Tja, hva skal det være, tro? Det meste har vel blitt «smurt ut over» nå.
– Hva med turmarsj, ymter Fritidsnytts utsendte. Ansiktet til Rune lyser opp i et smil. Tankene vender tilbake til tidlig 80-tall:
– Der har du det! Kristiansand Marsjforening. Jeg var vel nestformann, og du sekretær, sier Rune. Jeg nikker bekreftende. Sånn var det.
– Og vi var med og stiftet Christian Quart–marsjen, sier jeg.
– Visst var vi det, smiler Rune. En tidligere turmarsjentusiast, som har vandret mil etter mil langs landeveien i både inn- og utland.
Selv om tiden begynner å bli knapp før neste avtale, MÅ vi bare opp til statuen av kong Christian Quart, han som grunnla Kristiansand, for å ta bilde.
5 kjappeNavn: Rune Holberg-Andersen
Alder: 56
Bor: Randøya
Stjernetegn: Tvillingene
Aktuell med: Skal være konferansier i Haugenparken 10. juni
– Beste årstid?
– Sommeren, ingen tvil.
– Favoritt mat/drikke?
– Reker er det første jeg tenker på, så krabbe. Og til det skal det være iskald melk. Ikke noe hvitvin eller sånt fjas, det må være kald melk, helst med en isbit i.
– Har du et forbilde?
– Torvald Stoltenberg var mitt idol og forbilde. Han var raus, varm, omtenksom, enormt kunnskapsrik og tolerant. Alle de kvalitetene jeg strekker meg etter. Jeg har «Gjort Torvald» med Torvald til stede i salen, og har også møtt han flere ganger.
– Hvem er Rune?
– Rune er en komiker/humorist som har levd av å være det i 25 år, men som alltid er guttungen fra Kjempeveien.
– Har du planen klar for hva du skal gjøre i Haugenparken 10.juni?
– Det må vel bli noe royalt.