Frøenes fantastiske verden!

eder Janne Kari Stupstad og Anne Endresen.

Frøenes fantastiske verden, var overskriften på Anne Endresen/Annemors hage sitt foredrag i Songdalen Hagelag mandag 24. januar. Og innholdet handlet om å sanke, tørke og oppbevare frøene.

 

Som vanlig var det et bra frammøte og mange nye ansikt og tre nye medlemmer for Hagelaget.

 

Anne inspirerte virkelig med sin kunnskap om frø og hennes formidlingsevne gjorde det svært interessant for de som kom.

Anne Endresen

Anne fikk tilhørerne til å forstå hvilken stor verdi frø faktisk har. For hva skulle vi vel gjort om vi ikke hadde tilgang til frø?

 

– Tenk på all den informasjonen som et frø inneholder, minnet Anne oss på: Farge, lukt, høyde, modningstid, frukt osv. Og takk de gamle munkene, klosterne som i sin tid jobbet med å krysse fram stadig nye arter, til glede for etterslekten. Og som gjorde en stor jobb med planter som var viltvoksende til gode grønnsaker vi kjenner i dag.

 

– Jorden vår består av overlevelse, både for mennesker, dyr og planter. Og sett i et beredskapsperspektiv er frøene noe av det viktigste vi som privatpersoner bør ta vare på. Så høst frø og putt noen i frysen, og del med naboen, var Anne sin anbefaling.

Anne Endresen

– Gi frøene jord, vann, varme, lys og kjærlighet – så kommer de som et skudd, sa Anne.

 

Anne Endresen forteller at hun har minner fra hun var 6 år gammel og fikk sine første squashfrø, som førte til at hun ble «hektet» som hun selv sier. Siden den gang har hun blitt mer og mer fasinert av frøenes verden, og hva vi kan få ut av de.

 

Fra juni/juli høster jeg frø, og da er det standard for meg å ha både kaffefilter og en penn i lomma, som gjør at jeg får sanket det jeg skal.

Ivrige frøbyttere på Songdalen hagelags møte

Ivrige frøbyttere på Songdalen hagelags møte.

 

Noen punkter av det hun formidlet til oss:

  • Det er lov å bytte frø med venner og kjent, men ikke salg. Da skal man ha en godkjenning.
  • Det finnes gode frøforhandlere, ett av disse er Solhatt som bl.a. har ivaretatt og videreutviklet flere gamle frøsorter fra Sørlandet.
  • Noen frø spirer raskt ved å legge de i jorden, mens andre trenger å bli stratifisert, dvs trenger en kuldeperiode (f eks en periode i kjøleskapet).
  • Vær obs på forskjellen på F1 og andre frø
  • Oppbevaring av frø er enkelt, de er lette å ta med seg, gror kjapt bare de får varme og lys
  • Husk at noen frø lever sitt eget liv, og kommer opp av seg selv.
  • Du kan høste frø fra mange planter, mens noen er vanskelige å ta frø av, eksempelvis agurkfamilien. For her må du regne med at de krysser seg, både med squasj og gresskar, noe som oftest gir dårlig resultat.
  • Høst frø på en god og tørr dag fra modne planter. Heng de opp, eller legg de utover på avispapir. Og husk endelig å merke de.
  • Eksprimenter litt etter hvert som du får erfaring
  • Frø oppbevares kjølig tørt og mørkt
  • Sjekk spireevnen; Legg det på bomull, fuktig og se hvor fort de spirer
  • Chili og paprika er gode sorter å ta frø av
  • Advarsel: Ta ikke frø av frukt som kommer fra grønnsaksdisken. Vi vet ikke hva vi viderefører av plantesykdommer.

 

Når vi spør Anne avslutningsvis om hva som er hennes motivasjon for å holde denne type foredrag, svarer hun at det er formidlingen og det å se at en eller to i salen lyser opp og kanskje lagt grunnlaget for nok en liten gartnerspire, betyr mye. Og vi tipper at det flere enn en eller to som gikk hjem etter mandagens møte, med nye tanker om verdien av frø.

 

6

Nydelige planter fra Kulien gartneri var gevinster.

Flere saker