Ingrid, Caroline, Celine, Idun og Amalie er bare noen av en lang rekke ungdommer og voksne fra Songdalen Frikirke som bruker høstferien på å gjøre en innsats for dem som virkelig trenger det og har lite.
Av Ivar Eidsaa
– Natt til lørdag reiser vi av sted. Da skal vi til Tallin og Riga med en større hjelpesending, forteller Ingrid Frøvold.
– I tillegg skal vi gjøre mye praktisk arbeid for å hjelpe de som har behov for det, sier Caroline Nordihus.
Bor i dyp fattigdom
– Det er mange av dem som bor i Tallin, Riga og flere andre byer som lever et liv i dyp fattigdom. Vi er glade for å kunne hjelpe. Det forteller Roar Tønnessen, pastor i Songdalen Frikirke.
Det er etter hvert blitt en tradisjon for Songdalen Frikirke å skulle gjøre en innsats for dem som trenger det mest.
– I år reiser vi for syvende gang, forteller Idun Birkenes, en av ungdommene i Songdalen Frikirke som skal være med på turen.
Startet i 2011
Det var i 2011 siden at Songdalen Frikirke aktivt valgte å støtte arbeidet som Solveig Bergsland driver. I stedet for passivt å samle inn penger som så sendes til arbeidet, gikk menigheten flere skritt lengre. Jevnlig samles det inn klær, skolesaker, leker og annet som mottakerne måtte trenge. Alt lagres i en container, og når denne er full, sendes denne til Tallin.
Mange er med og bidrar. Flere bedrifter bidrar med både penger og nødvendig utstyr. Andre tar seg fri og blir med på turen for å hjelpe.
Barnehjem og dagsenter
Solveig Bergsland driver Norsk forening for gatebarna i Tallin (NOGE). NOGE ønsker å bedre hverdagen for barn først og fremst. Ofte må man hjelpe mor og andre familiemedlemmer også. Primært samler man inn midler slik at menigheten Peeteli som også driver et sosialsenter kan gi hjelpen direkte til barnet. På senteret finnes barnehjem, dagsenter og krisesenter. På dagsenteret får barna mat, leksehjelp oppmerksomhet og omsorg. På krisesenteret får barn og unge bo til deres hjemmesituasjon er bedre. Bergsland har drevet arbeidet i et par tiår allerede, og har høstet stor annerkjennelse her hjemme for den innsatsen hun har lagt ned over så mange år.
Klær, leker, sengetøy
– Når vi reiser avgårde, er bussen fullstappet med klær, sengetøy, utstyr og andre nødvendigheter, sier Amalie Syvertsen.
– Når vi kommer frem, skal vi ha matutdeling. Vi gjennomfører nattevangelisering, har fengselsbesøk, besøker barnehager og har ungdomsmøter, sier Ingrid Frøvold.
– Flere av medlemmene i menigheten er svært nevenyttige. Flere av de familiene som nås med det hjelpearbeidet som Solveig Bergsland driver, ble besøkt, hvor flere av rommene i leilighetene ble totalrenovert, forklarer Tønnessen.
Urettferdig
Jentegjengen fra Songdalen Frikirke ser frem til turen med spenning og ettertanke.
– Det er urettferdig at vi har så mye, og de så lite, sier Ingrid Frøvold.
– Mange av barna lever under tøffe forhold, med foreldre som ikke klarer å ta hånd om barna på en god måte, og hvor mange barn blir slått. Det er fint å kunne få anledning til å bidra, sier Celina Gulliksen.
Noah Bjørnestøl skal være med for fjerde gang.
– Det er fint å kunne hjelpe de som trenger det. Jeg har på tidligere turer vært med og pusset opp leiligheter, og det har vært fint å være med på, sier han.
Rus og fattigdom
– Tallin ser i utgangspunktet ut til å være en by uten mye fattigdom. Mange av dem vi hjelper, er russiske familier. Mange av russerne opplevde å få livet snudd fullstendig på hodet da Vladimir Putin bestemte seg for å trekke seg ut av Estland. Mange russere fikk tilbud om å reise tilbake til Russland da dette skjedde. Men flere valgte å bli. Deres sosiale status ble dramatisk endret. Russerne mistet sine sosiale rettigheter med liten sosial bistand.
– Livet er blitt vanskelig for mange, hvor flere sliter med rus og fattigdom, forklarer Tønnessen.
– Vi har opplevd å bli en rausere menighet. Flere i menigheten har barn fra Tallin på besøk sommerstid og i julehøytiden. Flere var også her flere uker i sommer. Litt av Solveigs filosofi er at du må ta barna ut av den settingen de lever i til daglig og gi dem en smak på et normalt liv uten rus, i et hjem uten alkohol og hvor mor og barna blir slått.
– Mange opplever å få en ny motivasjon i livet. Vi har sett flere eksempler på at barna når de selv er blitt voksne, har klart å etablere et annet liv når de selv stifter familie.