– Galleriet på Søgne gamle prestegård er helt unikt, ikke bare lokalt, men også for landet sett under ett. Det som er blitt skapt her siden åpningen, er nemlig noe helt spesielt og sier litt om engasjementet som legges til grunn fra alle involverte.
Av Ivar Eidsaa
Ingrid Juell Moe, Turid Juve, Eirik Gjedrem, Ann Beate Tempehlaug, Anders Kjær, Lars Morell, Barbro Raen Thomassen, Martine Linge og Tove Krogh står bak Prestegårdens jubileumsutstilling som åpner søndag. De er alle samstemte i sin sak: Den posisjonen som Prestegården har opparbeidet seg, er vel verd en solid applaus.
Mange skeptikere
Det er i år 20 år siden politikerne i Søgne med daværende ordfører Anne Berit Andersen og Frøydis Mjåland i spissen, vedtok at det gamle fjøset på Søgne gamle prestegård skulle bygges opp som et kultursenter for Søgne, og et hjem for å huse kunst og kultur i vid forstand.
Debatten gikk den gang høyt. Skeptikerne var mange. Argumentene som gikk igjen var at kultursenteret «lå langt på landet», underforstått at det lå så langt unna Tangvall at ingen ville besøke senteret.
«Ikke for folk flest»
Atter andre mente at det å bruke 40 millioner kroner på et kulturtiltak av denne typen var helt hinsides. Mange argumenterte for at dette ville bli et senter for «fiffen» og ikke for den vanlige mann og kvinne. De la også til at det var en lang rekke andre kommunale tilbud å bruke pengene på, være seg eldreomsorg, skole og gode tilbud til barn og unge.
Kultursenteret Søgne gamle prestegård ble realisert, og allerede fra dag en var aktiviteten høy, svært høy, faktisk. Det balet på seg med utstillinger, konserter, foredrag og opplevelser, og slik har det fortsatt helt frem til i dag, dog med den forskjell at aktiviteten år om annet bare har økt på.
Spennende og innholdsrike år
For å markere jubileet, har de kunstnerne som stilte ut da Prestegården stod ferdig, klar med en jubileumsutstilling, og det var en spent gjeng som Fritidsnytt møtte et par dager før jubileumsutstillingen skal åpne.
Ingrid Juell Moe vil stille ut tepper. Det samme er tilfellet med Turid Juve. Eirik Gjedrem deltar med flere av sine keramikkarbeider.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det har vært spennende og innholdsrike 20 år, sier Gjedrem, som sammen med Ann Beate Tempelhaug har eget verksted på Prestegården.
– Det er så absolutt på sin plass med et jubileum, og ikke minst nå som Søgne blir en del av Kristiansand, fremholder Ingrid Juell Moe.
Blir bare mer og mer viktig
– Det har skjedd mye i løpet av disse 20 årene, og Prestegården fremstår bare som mer og mer viktig, da det skjer så mye her. Kulturetaten, Søgne Kunstlag og aktørene som er aktive her, har vært og er flinke til å skape et godt innhold. Det viser seg i besøkstallene, her kommer det publikum fra både fjern og nær, og programmet appellerer til alle aldersgrupper, sier Turid Juve.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Her er det proppfullt som regel, legger hun til.
– Galleriet er blitt et stadig viktigere utstillingslokale. Det er ikke så mange slike igjen av denne typen. De fleste utstillingslokalene er en del av institusjoner, være seg Kunsthallen, museer og andre. Det er for få slike gallerier, ikke bare i regionen, men faktisk i hele landet. Når man ser på alle dem som i løpet av disse 20 årene har stilt ut her, så er Prestegården et attraktivt sted å stille ut, hvor kunstnere har lyst til å komme til, på grunn av engasjementet fra de mange som er med, og den kvaliteten det alltid er blitt lagt opp til her, sier Juell Moe.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Et galleri for fremtiden
– Det sier sitt om hvor attraktivt Prestegården er, at det jo har vært flere store navn som har stilt ut her gjennom disse 20 årene, sier Ann Beate Tempelhaug.
– Dette er et galleri for fremtiden. Galleriet er pulserende og utstillerne er alltid aktuelle. Det er ikke alle gallerier som har fått til det samme, legger hun til.
– Det som skiller dette galleriet fra alle andre, er at det er ikke oss som jobber i kulturetaten som driver galleriet først og fremst. Det er takket være et godt samarbeid med de mange frivillige som gjør at Prestegården fylles med innhold. Søgne Kunstlag har spilt en svært viktig rolle, og det har vært fint å se at de har klart å fornye både innhold og form. I bygda her er det en så stor interesse og dugnadsånd for å drive denne plassen. Det gir en annen dynamikk. Det pulserer her, og det er vi veldig glade for, sier Marit Gjertsen, fagleder kulturdrift og programansvarlig i kulturetaten i Søgne kommune.
Unikt samarbeid
– Det samspillet som er mellom kunstlaget og kulturetaten er helt unikt, sier Ingrid Juell Moe.
– Søgne Kunstlag har vært med helt siden planleggingen av hvordan galleriet skulle bli seende ut og har fylt det med godt innhold siden, sier hun.
– Det var jo Søgne Kunstlag som var en pådriver for at Prestegården skulle bli et kultursenter. Er det noe som har preget kunstlaget siden, så er det entusiasmen og pågangsmotet, sier Arild Røsstad som har vært aktivt med hele tiden.
– De fleste lag og foreninger opplever at det kan være utfordrende å holde entusiasmen oppe når det er gått noen år. Her på huset er det annerledes. Det er rett og slett imponerende når man vet at kunstlaget har vært aktive i mange år før Prestegården så dagens lys, sier Arild Røsstad.
Kunstnerne som stiller ut i forbindelse med jubileet er klare på hva de ønsker for årene som ligger foran:
– At Kristiansand tar vare på det som er blitt skapt her ute, og legger til rette for at Prestegården, galleriet og det som skjer her, kan fortsette å utvikle seg like positivt i årene som kommer, som i årene som nå ligger bak.