EN HJERTESAK: Hvert år dør cirka 3.000 mennesker av hjertestans i Norge, noe som tilsvarer sju hjertestans per dag.
Av Klara Turid Fidje
En hjertestans skjer uventet og brått. Det kan skje sjefen din, en kollega, læreren, en tilfeldig forbipasserende, dine foreldre, samboer, ektefelle, barnet ditt eller deg selv.
– Det pågår nå en nasjonal dugnad, som har som mål at flere skal overleve. Dugnaden går ut på å øke befolkningens kunnskap om livreddende førstehjelp, hvor tidlig identifisering, tidlig kontakt med 113 og raskere/større bruk av hjertestartere er viktige punkter. Ved hjelp av dette skal samfunnet bli i stand til å redde 200 flere liv i året, opplyser stedfortredende avdelingssjef ved medisinsk nødsentral 113, Ole Kristian Skomedal.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Greipstad Fotball viser veg
Vi møter Skomedal utenfor klubbhuset til Greipstad idrettslag på Hortemo. Stedet er på ingen måte tilfeldig valgt.
Til venstre for inngangsdøra til klubbhuset, fullt tilgjengelig for offentligheten, henger en hjertestarter. Det var Greipstad Fotball, som etter en egen opplevd hjertestans hos en av medlemmene (som heldigvis endte godt), besluttet å gjøre klubbens hjertestarter tilgjengelig for alle ved å henge den opp på utsiden av klubbhuset. Skomedal kjenner til at hjertestarteren er benyttet mer enn ei gang siden den ble plassert på veggen utenfor klubbhuset
– Det viser noe av viktigheten med å ha dette enkle utstyret tilgjengelig, understreker Skomedal.
Sammen redder vi liv
– Fra helsevesenets side tror vi at økt kompetanse om livreddende førstehjelp på sikt vil gi helsegevinst. Livsviktig utstyr bør derfor være tilgjengelig for publikum, sier Skomedal. Han fremholder at det er helt avgjørende at man snarest mulig varsler 113, tidlig igangsetter basal Hjerte- og lungeredning, samt så tidlig som mulig finner en hjertestarter som kan benyttes.
Hjertestarterregisteret
I følge faktaopplysningene til «Sammen redder vi liv», var det per 1. mars 2018 solgt cirka 8000 hjertestartere, men kun 3400 av disse var synlige i hjertestartregisteret. En hjertestarter koster mellom 10-15.000 kroner. Flere bedriftseiere har valgt å gå til innkjøp av hjertestarter. Skomedal er kjent med at der er enkelte butikkjeder som har valgt å profilere det at de har hjertestarter som et image. Oversikt over hjertestartere finner du i hjertestartregisteret 113.no.
– Alle gamle registre er borte, det finnes bare dette registeret, opplyser Skomedal.
Dessverre viser det seg at ikke alle hjertestartere er registrert i 113.no. Skomedal mener det kan skyldes manglende kunnskap om hva som bør registreres. Noen er kanskje redde, og tenker de må ta større ansvar, mens andre tenker den bare er til internt bruk i bedriften.
– Det er ikke farlig å registrere inn på 113. Det verste som kan skje er at noen kommer og spør etter hjertestarter til noen som trenger hjelp, Sier Skomedal. Hvis noen trenger hjelp, vil 113-sentralen hjelpe innringer med å tipse hvor nærmeste hjertestarter finnes. Forutsetningen er at hjertestarteren er registrert i hjertestarterregisteret.
– Ei gang i året må den som har ansvaret for hjertestarteren gå inn å kvalitetssikre opplysningene sine, opplyser Skomedal.
Det er et ønske at alle hjertestartere blir registrert og aktivisert i hjertestarterregisteret 113.no, samt at det viktige og livreddende utstyret plasseres slik at det er tilgjengelig når noen trenger det.
Publikums hjelp kan være forskjellen på liv og død
– Ved å gjøre hjertestarteren tilgjengelig (registrere denne på 113.no), kan du, din bedrift eller organisasjon være med å gjøre en forskjell, sier Skomedal. Publikums hjelp kan være forskjellen på liv og død, derfor er dette så viktig. Dagens hjertestartere veileder bruken med stemmeinstruksjoner, det er hjertestarteren som bestemmer om det skal gis støt eller ikke.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Folk må ikke være redde for å benytte en hjertestarter. Det er nesten umulig å gjøre noe feil. Den største feilen du kan gjøre, er å ikke gjøre noe, påpeker Ole Kristian Skomedal ved medisinsk nødsentral 113. Han avslutter med følgende appell:
– Det handler om å bry seg. Alle kan gjøre noe. Alle kan rope etter hjelp, alle kan ringe 113. Alle kan redde liv – DU kan redde liv.