På toppen av Nygårdsheia i Søgne med utsikt og oversikt til det meste i alle retninger bor en skribent som nok mange i Songdalen og Søgne har vært i kontakt med. Journalist Anne Lise Riseng har skrevet om det meste i Søgne og Songdalen Budstikke. Nå har hun gitt ut bok, og Fritidsnytt må høre litt mer om historieboka om Songdalen kommune 1964-2019.
Saken står i Fritidsnytt nr 2 2025
Anne Lise inviterer gjestfritt inn i et spennende hus som rommer mange bøker og ting av antikvarisk verdi, og gir en lun og trivelig atmosfære. CD-plate med Diana Krall spilles bakgrunnen, og hun har tent stearinlys. Med Anne Lise sitter historier og latteren løst, og det blir mange fortellinger som krydrer svarene og gir en god latter og også litt alvor.
Boka vi skal snakke om ble lansert i oktober i fjor, og har allerede solgt 200 eksemplarer. – Det var veldig overraskende, forteller forfatteren. – Jeg har fått trykt opp 500 stykk, og solgt mer enn forventet allerede.
Boka om Songdalen kommune selges nå på Joker Finsland og Nodeland, og på innbyggertorget på Nodeland. – Eller direkte fra meg, tilføyer hun.
Ja hva føler du nå etter å ha lansert boka?
– Jeg føler en enorm lettelse over å være ferdig, og takknemlighet til kommunestyret i Songdalen som ga meg oppdraget og viste meg den tilliten. Responsen på boka har vært overveldende, med ekstremt mange hyggelige meldinger og kommentarer, forteller Anne Lise.

Anne Lise kommer gjerne med noen historier etterfulgt av latter når hun forteller om arbeidet med boka.
– Jeg startet arbeidet i 2019, og har nå holdt på i fem år. Det har vært en enorm og krevende jobb, og familien min er nok lei av boka. Jeg har trålet arkiver i Songdalen og Ikava, Fædrelandsvennen og Budstikka. Det har alltid vært noe «en burde gjøre» for å komme videre i arbeidet, erindrer hun.
Bestillingen fra Songdalen kommunestyre var at boka kun skulle utgis digitalt.
– Takket være banksjef Vidar Skaaland i Søgne og Greipstad Sparebank og Kristiansand kommune som bidro til trykking og ferdigstillelse er det blitt en historie mellom to stive permer. Det syns jeg er flott, forteller hun.
Systematisering av innhold
– Den første utfordringen var hvordan jeg skulle presentere og dele inn informasjonen. Det var et hinsides volum av historie, og det ble etter hvert viktig for meg å konsentrere meg om å presentere alle kommunestyrene i Songdalen, med bilde og navn. Så har jeg tatt med en del om skolepolitikk og struktur, ligningssjefer, kulturprisvinnere, kjente songdøler, intervju med politikere, og ikke minst siste ordfører, Johnny Greibesland, forteller Anne Lise.
– Det verste var å kutte. Jeg har lagt vekt på å skrive enkelt med korte setninger, så det skal være lett å forstå, sier skribenten som er kjent for å ha en god penn. Fritidsnytt kan legge til at boka har mange bilder, kopier av avisartikler og interessante klipp, og er lett og oversiktlig lagt opp.
Politisk journalist
Selv har hun fulgt kommunestyret i Songdalen tett gjennom kommunens siste 13 leveår. På 80-tallet refererte hun som freelancer for Fædrelandsvennen. De siste årene var hun fast inventar når Søgnes politikere skulle ta sine debatter i utvalg og kommunestyrer.
– Som journalist var det viktig for meg å formidle videre til leserne så korrekt som jeg evnet, da får en også tillit og kan gjøre en god jobb. Slik hadde jeg det etter hvert også når jeg dekket møter i Søgne kommune, forteller journalisten.
– At jeg var så tett på både politikere og administrasjon i Songdalen gjennom disse årene var nok hovedårsaken til at jeg ble spurt om å skrive historien, sier hun og tilføyer med et flir:
– Må jo innrømme at jeg kanskje nevnte det for dem også, at hvis ikke noe ble skrevet ned, ville Songdalen være glemt om 200 år.
Boka gir et innblikk i kommunens utvikling
– Jeg håper boka gir et innblikk i hvordan kommunen og samfunnet forøvrig har utviklet seg fra 1964 til 2024. Spesielt rivende har utviklingen vært etter 1990, når vi fikk «EDB». Det er rasende festlig å se hvordan det var den gang. Bare det å kjøpe ny kopimaskin i den nyetablerte Songdalen kommune var en stor sak. Nå har hver politiker sin egen pc eller iPad. Jeg synes nok det har endret seg mye spesielt etter 1990, mener Anne Lise.
Finsledningen Anne Lise
Anne Lise er fra Hønemyr i Finsland, og regner seg fortsatt som finslending, selv om hun mener å ha flyttet på seg som en nomade. Hun har bodd flere plasser gjennom livet, blant annet Kristiansand, Vennesla og omegn. Oppveksten var som attpåklatt, og hun forteller om en barndom med gamle foreldre der hun oppholdt seg mye alene i naturen. I Finsland har hun fortsatt å være med, og elgjakta der står alltid på programmet hver høst.

– I Finsland har jeg mine røtter og min identitet, sier Anne Lise.
Startet skrivekarrieren som dikter 13 år gammel
– Jeg sendte inn et dikt til bladet Det Nye til Sørens side da jeg var 13 år, og fikk 25 kroner! Det var stort. Jeg samlet dikt i ei bok jeg fortsatt har og nylig tok fram i en ryddesjau på kontoret. Det er dikt om natur, og om barkebåtens mulige ferd fra Sognevannet til Høllen. Havet og Høllen var den gang langt borte.
Bestemor, hattedame og gartner
I dag er Anne Lise pensjonist, 67 år gammel, og trives som bestemor til 5 barnebarn og 3 bonusbarnebarn, greit spredd i alder fra 15 år og nedover. Nå er nok ikke jeg helt A4-menneske, med mine mange interesser, som for eksempel hatter. Jeg har 60 hatter og har tidligere vært veldig glad i å gå med hatt, og har hatter til enhver anledning. Nå bruker jeg hattene litt mindre, det er blitt mer vanlig, og da har jeg kanskje mistet interessen. Jeg liker TV- serien om Nerdrum, og det er kanskje det med hatten hans som gjør at jeg følger den serien, sier Anne Lise og ler godt.

I stua er vegger fylt med bøker, og de blir også stadig brukt og lest.
I hagen står et drivhus, og Anne Lise liker å stelle i hagen, grave i jorda og forteller at frø er kjøpt inn og det skal sås.
– Hvert år tenker jeg at jeg ikke skal produsere så mange frø, men så blir det bare mange hvert år likevel. Det er så fantastisk å se det lille frøet som legges i jorda og som spirer og blir til store planter, forteller hun.
Historieforteller og foredrag
Historier kommer som perler på ei snor fra med Anne Lise, og hun forteller at hun også holder foredrag, om det meste. – Det synes jeg er gøy. Jeg liker å få folk til å le, så mine foredrag er gjerne litt morsomme, forteller hun og ler godt, og det kan vi levende se for oss, etter flere latterrunder i samtalen. Firmaet hennes heter Riseng muntlig og skriftlig.

Boka Songdalen kommune, 1964-2019, kan kjøpes på Joker Finsland og Nodeland, og hos Anne Lise.