– Porsmyr-dagen er viktig. Vi får vist frem den kulturskatten vi er satt til å forvalte, og dagen er også viktig med tanke på å skaffe til veie midler som gjør at vi kan fortsette det arbeidet vi har påbegynt.
Av Ivar Eidsaa
– I år arrangerer vi Porsmyrdagen for 20. gang. Hvem skulle trodd det da vi begynte, smiler Mads Gedde Myrre.
For da Mads Gedde Myrre og fire andre entusiaster i 1997 fikk Songdalen kommune med på å kjøpe Porsmyr, fremstod ikke Porsmyr slik plassen gjør i dag. Mye måtte gjøres for å ruste opp gard og grunn. Uthuset holdt på å ramle sammen. I hovedbygningen var det nødvendig med store restaureringsarbeider. Det ville også kreve mye å opparbeide uteplassen, og man var ikke kommet i gang i det hele tatt med å samle inn, restaurere og pusse opp gamle gjenstander for å vise hvordan Ola og Kari levde «før i tia».
Men de fem gikk på med krum hals. Da kommunen kjøpte plassen, fulgte det også med en bevilgning på noen få titalls tusen kroner. Pengene ble brukt viselig. I gjengen på fem var det dyktige håndverkere, og der man ikke hadde nødvendig kompetanse selv, var det alltid noen som kjente noen.
Uthuset som heller kraftig over til den ene siden, ble rettet opp. I hovedhuset ble det ryddet og stelt. Året etter kunne ildsjelene inviterte til den aller første Porsmyrdagen. Publikum kom. Kake-, vaffel- og kaffesalget blant annet medførte at det var noen kroner i kassen til å kunne finansiere restaureringen videre. Slik har gjengen holdt på. Det hjalp veldig da private donasjoner og ikke minst overføringer fra så vel fylket som Søgne og Greipstad Sparebank begynte å komme.
Resultatet er blitt det aller beste. Porsmyr er blitt et flott kulturelt formidlingssenter, hvor gård og grunn er blitt tatt meget vel vare på. En rekke gjenstander, verktøy og annet er blitt samlet inn og registrert. En rekke veteranbiler er kommer til. Stabbur og uthus står som skinnende eksempler på et engasjement langt utenom det vanlige.
Porsmyr-dagen brukes for å vise frem hva Porsmyr har å by på, også hva angår gamle skikker. I kjelleren på låven står noen og demonstrer hvordan potetlefser blir til. Ved siden av står Tone Astrid Håtveit, Astrid Gedde Myrre og Anne Mette Håtveit og hvordan man kinner smør.
– Dette er en solid oppskrift, skjønner du, smiler Astrid Gedde Myrre.
– Seks liter fløte og en del rømme, som eltes og som deretter blir vasket noen ganger, forklarer Astrid Gedde Myrre.
– Dagen er viktig for oss, sier Berit Undis Mølland.
– Rundt en 20 prosent av det vi totalt trenger for å drifte, pusse opp og samle inn kommer fra Porsmyr-dagen, sier hun.
– Det artige er at vi nå er blitt en god gjeng på mange og tyver personer som møtes hver uke for å holde plassen i orden, og ikke minst at gjengen vokser i antall. Det kommer også yngre generasjoner til, og det gleder oss, sier Mads Gedde Myrre.