OSLO: For tredje år på rad har Songdalen kommunes ungdomsråd vært i Oslo for å besøke Stortinget og øvrig regjeringsapparat.
Av Klara Turid Fidje
– Turen har vært veldig gøy og lærerik, fastslår leder av Songdalen kommunes Ungdomsråd Joel Nziza. Vi befinner oss på Oslo Sentralstasjon hvor vi venter på toget som skal frakte oss hjem til Nodeland etter tre innholdsrike dager i hovedstaden.
– Vi har besøkt departementer og Storting. Alle politikerne var veldig hyggelige. Jeg har lært hva et departement er, og hva som må til for å bli politiker. Du trenger ikke ta studiespesialisering eller studere statsvitenskap, du kan like gjerne være elektriker, bare du er politisk engasjert, oppsummerer Nziza. Som også var godt fornøyd med at reiseleder Hanne Kro Sørborg hadde ordnet med et sentralt beliggende hotell i kort gangavstand til stedene som ble besøkt. Den eneste gang det var behov for transport, var torsdag ettermiddag da gokart-kjøring sto på programmet.
– Vi hadde det veldig gøy sammen på gokart, smiler Nziza.
Besøk på Stortinget
Torsdag morgen klokken 09.00 er det oppmøte på Stortinget, der stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) fra Lyngdal står for omvisningen.
– Jeg legger merke til at det er veldig reint her, påpeker Saad Ghazi.
Vi befinner oss i Eidsvollgalleriet, der malerier av noen av de 112 eidsvollmennene pryder veggene. Rommet blir i dag brukt som representasjonsrom.
I Lagtingssalen får vi stifte nærmere bekjentskap med Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Flekkefjord. Han ble valgt inn på Stortinget i 2017, og sitter i energi og miljøkomiteen. Rovdyrpolitikk, vindmøller, forsøpling og plast i havet er noen av de spørsmål han jobber med til daglig.
– Hva mener du om ulven?
– Hva fikk deg til å velge å være Frp?
Dette var spørsmål ungdommene fra Songdalen ville ha svar på, noe de også fikk.
– Når du skal velge parti, er det best å gjøre det ut fra ideologiske grunner, rådet Saudland.
Møtte Lysbakken
Ayla Tønnesland hadde et sterkt ønske om å møte Audun Lysbakken (SV). Det ønsket sørget stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) for at hun fikk. Sammen med ungdomsleder Kaisa Augusta Kurtsdottir Hansen, fikk hun et privat møte på Lysbakken sitt kontor mens resten av Ungdomsrådet satt på galleriet og fulgte den pågående debatt i Stortingssalen om forbud om nydyrking av myr.
Gode råd
Etter en rask lunsj, er tiden inne for et besøk hos Barne- og likestillingsdepartementet, der politisk rådgiver for Barne- og familieministeren, Elisabeth Løland tar vel i mot.
– Har du alltid hatt lyst til å begynne med politikk, spør en av ungdommene.
– Når begynner alltid?, repliserer Løland. Hun minner ungdommene om at det også går an å jobbe med politikk via organisasjoner som for eksempel Changemakers eller Natur og Ungdom, det behøver nødvendigvis ikke være partipolitikk.
– Å vise at man kan jobbe hardt, fungere godt i en gruppe, det er viktig, påpeker Løland. Hun gir ros til Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) for å ta med ungdomsrådet på tur til det politiske miljøet i Oslo.
– Jeg har hatt besøk av mange ungdomsråd, men aldri møtt noen som har hatt med ordføreren sin, formidler Løland. Med mor bosatt på Nodeland, og flere bekjente i området rundt Brennåsen, er Løland godt kjent med kommunen.
– Takk for at dere kom. Vi ses sikkert på Kiwi, sier Løland muntert.
Norges viktigste departement
Fredag begynner Ungdomsrådet med besøk i det som ordfører Greibesland omtaler som «Norges viktigste departement», Finansdepartementet.
Statssekretær Geir Straume Olsen ønsker velkommen til den ærverdige bygningen fra 1906, hvor han jobber med finansmarkedene (banker, forsikring, pensjon, Oslo børs med mer). Olsen forteller at et statsbudsjett er på 1.350 milliarder kroner.
– Hvor får dere alle de pengene fra, vil ungdommene vite.
– Og hvorfor stiger og synker Oljefondet sånn hele tida?
– Har dere noen gang vurdert borgerlønn?
– Hvordan er det å vite at du bærer på hele Norges økonomi?
Spørsmålene fra ungdommene i Songdalen er mange. Olsen, som er elektriker av utdanning, svarer med et smil på det siste spørsmålet:
– Jeg sover godt om natten.
Applauderer klimastreiken
Neste programpost på agendaen for ungdomsrådet fra Songdalen denne fredagen er besøk i Klima- og miljødepartementet og et møte med Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).
– Jeg er også president i FNs miljøforsamling, formidler Elvestuen.
Songdølene er opptatt av miljøpolitikk.
– Det skal være ny klimastreik for ungdom 24. mai. Ungdom vil bli hørt, sier Helene Skjørvold Christensen.
– Tar dere oss på alvor? undrer Saad Ghazi.
– Miljø og klima var grunnen til at jeg meldte meg inn i Venstre, svarer Elvestuen.
Tiden går fort i godt selskap. Det er på tide å haste videre. Debatten om hvorvidt Norge skal ta vare på ulven eller ikke, fortsetter langt ut i gangen.
Stå på!
Kommunereformen var et av flere tema da ungdommene fra Songdalen møtte kunnskaps-og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).
– Det kan godt hende at Songdalen har bedre løsninger enn Kristiansand på en del områder, sier den tidligere kommunal- og moderniseringsministeren.
Sanner var interessert i å høre hvilke saker ungdomsrådet i Songdalen var opptatt av og jobbet med, og fikk blant annet vite at ungdommene er opptatt av at ungdomsrådet skal få talerett i det nye bystyret.
– Vi ønsker at dere skal bli aktive deltakere i demokratiet, sa Sanner. Som avsluttet slik:
– Det viktigste er å ta vare på engasjementet, at dere har en tydelig stemme i lokalmiljøet. Det at dere er med i ungdomsrådet, vil dere helt sikkert få uttelling for når dere skal ut i arbeidslivet. Stå på!
Møtte statssekretær fra Vennesla
Siste besøk på programmet var Kommunal- og moderniseringsdepartementet og møte med statssekretær Aase Marthe Johansen Horrigmo. Hun er opprinnelig fra Vennesla, og har tidligere jobbet som politisk rådgiver for ordføreren i Kristiansand kommune, Harald Furre (H).
– Det er på dagen et år siden dere var her sist, sier Horrigmo. To av ungdommene, Olav Hærås Røyseland og Ayla Tønnesland, var på besøk med ungdomsrådet anno 2018.
Horrigmo ble oppdatert på at det her sør jobbes med å lage et reglement for nytt ungdomsråd, som skal bli godkjent av Fellesnemnda, og at ungdommene ønsker møte- og talerett i bystyret.