– Vi må takke nei til gjenstander og bygninger med stor historisk verdi rett og slett fordi vi har manko på plass.
Av Ivar Eidsaa
Det drives svært godt på Porsmyr, noe som ble klart dokumentert da Porsmyrs venner nylig avholdt årsmøte. Det drives faktisk så godt at Porsmyr har voksesmerter.
– Vi har et ønske, nemlig å få disponere området som ligger ved siden av Porsmyr. Hadde det skjedd, kunne vi ha tatt imot mye mer, restaurert og stilt ut, sier Berit Undis Mølland, leder av Porsmyrs venner.
Ordfører Johnny Greibesland var med på årsmøtet, og han kunne fortelle at det trolig blir slik Porsmyrs venner ønsker.
117 medlemmer
– Saken har dradd ut fordi flere reguleringsplaner må sees i sammenheng. Reguleringsplanen for ny skole på Rosseland ikke er klar. Dersom det viser seg at det greit lar seg gjøre å bygge ny skole på Rosseland, vil ny reguleringsplan for jordene som grenser til Porsmyr være neste ut, sa Greibesland.
Porsmyrs venner teller i dag 117 medlemmer, som alle gjør en svært forbilledlig innsats. Kommunen kjøpte Porsmyr gård i 1997. Allerede før salget var i havn var noen entusiaster i gang med å sikre uthuset, og siden har vennene holdt på.
Over 6.000 dugnadstimer i fjor
Bare i fjor ble det lagt ned over 6.000 dugnadstimer, og på årene som er gått siden 1997, anslår Berit Undis Mølland og Oddbjørn Follerås at det totalt er blitt lagt ned godt over 60.000 dugnadstimer til sammen!
Det er i dag åtte bygninger på eiendommen. Hovedhuset fra 1856, løa er fra 1914, stabburet er fra 1850-tallet og et annet stabbur er fra 1550.
Senere er det satt opp et kombinert bryggerhus, smie, garasje og vognskjul. Den nyeste er et kvernhus som ble laftet opp på dugnad i 2016.
Redskaper og kjøretøy
Det er skiftet tak på de fleste bygninger.
Foruten et utall av timer som har gått med til å få bygningen i stand, er det også lagt ned mye arbeid i å samle inn gamle redskaper og kjøretøyer. Etter hvert har man fått katalogisert og stilt ut det meste av disse gjenstandene i løa. Samlingen er nå svært omfattende. Et langsiktig mål må være å får ekskursjoner til Porsmyr integrert i den lokale delen av læreplanverket for grunnskolen.
– Vi samles hver tirsdag, og dersom noen ønsker det, stiller vi alltid opp dersom noen ønsker omvisning på eiendommen, sier Oddbjørn Follerås.