Lovordene var mange og begeistringen stor da Søgne Dykkerklubb fredag kunne presentere det spektakulære vrakfunnet av det nederlandske lasteskipet som klubben har gjort.
Av Ivar Eidsaa
Restauranten på Trysnes Marina var fylt til trengsel da Søgne Dykkerklubb hadde invitert til presentasjon av funnet. Det var mange som ville vite mer om vrakfunnet av skipet «Juffrau Elisabeth» som gikk ned i Søgne-skjærgården i 1760.
«Juffrau Elisabeth» var lasteskipet som kom fra Nederland for å laste trelast i Norge, som skipet skulle frakte hjem til Nederland. Men i Søgne-skjærgården gikk stort sett det meste galt. I bekmørket seilte skipperen skuta, for øvrig en galeas, for fulle seil, i trange farvann. Det gikk som det måtte gå, 29 meter lange «Juffrau Elisabeth». Båten, med fire mann om bord, traff først ett skjær som man faktisk klarte å komme seg av. Men kort tid etter, ble skipet hengende fast i et annet. Med nærmere 500 ballast om bord ble skipet hengende bom fast på skjæret, og gikk etter hvert ned. Alle de fire ombord overlevde havariet.
Det var Jan Kristoffersen som i mars fant skipet som det er blitt dykket etter i flere tiår. Jens Try, daværende formann i Søgne Dykkerklubb, drev allerede for flere tiår siden og dykket et skuta, uten å finne den.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi har dykket mye og lenge for å finne «Juffrau Elisabeth», og i mars hadde vi full klaff, kunne Steinar Monsen fra Søgne Dykkerklubb fortelle de mange fremmøtte.
Under fredagens presentasjon, var lovordene mange.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ivar Nesse-Aarrestad hos Riksantikvaren sa funnet er unikt av flere årsaker; at vraket er så intakt, at det foreligger god dokumentasjon om hva som skjedde og med en utførlig sjøforklaring som Jan G. Langfeldt har oversatt, og ikke minst fordi det er blitt fjernet så å si ingenting fra vraket.
Artikkelen fortsetter u nder bildet.
– Dette er et helt unikt funn hva marin arkeologi angår, og Søgne Dykkerklubb skal ha ros for jobben som er blitt gjort, sa han, at de rette myndighetsinstanser ble kontaktet umiddelbart og for samarbeidet som har utviklet seg.
– Det er rimelig unikt at skipet ikke har vært utsatt for vrakplyndring, fremholdt Jørgen Johannessen fra Norsk Maritimt Museum.
Foreløpig er det blitt lagt lokk på hvor vraket er lokalisert, nettopp for å hindre ferdsel i området som kan forringe funnet som er gjort.
– Vi vil undersøke skipet grundig, og det som jo er så moro sett med publikums øyne, er de mange gjenstandene som er blitt funnet på havbunnen. Deler av dette vil bli tatt opp etter hvert for videre undersøkelser, og vi har som mål at det som tas opp skal stilles ut, ikke minst her i Søgne, fremholdt han, til varm applaus fra salen.