Ordfører Jan Oddvar Skisland berømmer det initiativet som Else Mari Hagen har tatt for å sette fokus på hjemmetjenestens vilkår i gamle Songdalen kommune. Han lovet i bystyresalen onsdag å gjøre det han kan for å sikre gode tjenester til brukerne.
Av Ivar Eidsaa
Forslaget om å flytte hjemmetjenestens sonekontor fra Nodeland til Kristiansand har fått mange songdøler til å reagere. Else Mari Hagen valgte å invitere til en underskriftskampanje i et forsøk på å hindre at dette gjennomføres.
I forkant av møtet kunne Hagen og Øistein Hatlebakk overlevere underskriftene fra underskriftskampanjen som Hagen har tatt initiativ til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Stort engsajement
– 876 har skrevet under på listene som har ligget ute på dagligvarebutikkene i Songdalen, og litt i overkant av 1.040 har signert på nett. Dette er et tall vi er veldig godt fornøyd med, og langt høyere enn vi forventet på forhånd. Da songdølene i sin tid ble invitert til å stemme ja eller nei til kommunesammenslåingen, var det cirka 2.500 songdøler som stemte. Det å nå et tall på over 1.900 sier litt om engasjementet i denne saken, sier Else Mari Hagen til Fritidsnytt.
Tre spørsmål
Etter at ordføreren hadde fått underskriftene, gikk Else Mari Hagen på bystyrets talerstol og stilte ordføreren tre innbyggerspørsmål (se fullstendig tekst mot slutten av artikkelen): Hva ordføreren vil gjøre hvis sonekontoret flyttes og responstiden øker, hvor mye kommunen vil spare på å flytte kontoret og redusere bemanningen.
– Kjære ordfører, vil DU gjøre alt i DIN makt for å prioritere at vi skal få beholde sonekontoret og bemanningen slik den var før sammenslåingen, var spørsmålet Hagen stilte til slutt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vil bevare gode tjenester i hele Kristiansand
Ordfører Skisland fremholdt at politikerne jobber så god man kan for å bevare gode tjenester i Kristiansand, i hele Kristiansand og selvfølgelig også i de nye bydelene Søgne og Songdalen.
– Jeg har også behov for å si og være tydelig på at vi kan ikke vedta en god økonomi, men vi kan vedta grep for at den kan bli bedre, sa ordføreren innledningsvis i sitt svar.
Han mente videre det ikke er kommet like godt frem at det i dag er oppmøtested for hjemmetjenesten i Kilen, og at det er ingenting som peker i retning av noe annet enn at det skal fortsette.
– Jeg tenker det betyr mye i denne situasjonen, spesielt det spørsmålsstilleren trekker fram om at det kan bli opptil 40 kilometer kjøring. Det skal det da ikke bli, sa han videre.
Fremmøtested i Kilen
– Jeg tror ikke det er kommet forslag fra administrasjonen om å gjøre noe med sonekontoret i Kilen, og det er så absolutt ikke politikere som vil fremme et slikt forslag, la han til.
– Det eneste jeg kan si er at jeg skal gjøre det jeg kan for et godt og likeverdig tilbud i hele kommunen, et trygt og forutsigbart tilbud, og jeg tror jeg kan love at koalisjonen og hele bystyret jobber mye for å finne gode løsninger, også for beboerne i Finsland, og spesielt for beboerne i Finsland, da vi vet at finslendingene er de som bor lengst unna det som er sentrum i den nye kommunen, sa han avslutningsvis.
– Ukjent for oss
Else Mari Hagen stilte seg undrende til deler av Skislands svar.
– Jeg har bekjente som arbeider i hjemmetjenesten og ingen av dem har hørt det hjemmetjenesten har oppmøtested i Kilen. Jeg håper utfallet av budsjettbehandlingen blir at sonekontoret på Nodeland beholdes, for å sikre et så godt tilbud som mulig, sa Hagen.
Dette var innlegget som Else Mari Hagen holdt og spørsmålene hun stilte til ordfører Jan Oddvar Skisland under dagens bystyremøte:
Kjære, ordfører.
Før sammenslåingen ble vi lovet at vi skulle ta det beste fra hver kommune. Vi skulle få beholde skoler, legevakten i Songdalen og hjemmetjenesten. Etter sammenslåingen har det ene etter det andre enten blitt utsatt, nedlagt eller flyttet.
Vi i Songdalen hadde også god økonomi før sammenslåingen. Gamle Kristiansand kommune hadde derimot masse gjeld å er på ingen måte interessert i en gang å prate om å utsette eller droppe kunstsilo eller kulturskole. Nå tar dere jammen meg også og flytter sonekontoret i gamle Songdalen også. Dette er langt over streken å vi har fått nok. Hjemmetjenesten i Songdalen var en av Norges beste på helse og omsorgstjenester. I 2019 var vi den 9. beste på dette i hele Norge og nå har dere flyttet det.
Som tidligere pårørende har jeg selv sett og opplevd hvor frustrert min syke mor var da det kom vikarer eller ting ikke var helt som hun hadde forventet, hvor fortvilte og frustrerte de ansatte i hjemmetjenesten var når de ikke hadde tid til en prat eller var for seine. Jeg så også hvor mye de jobbet for å komme over alle de skulle besøke.
Og nå vil dere ta enda mer.
Er dere klar over hvordan det er for et sykt menneske å skulle forholde seg til mange forskjellige Mennesker som skal vaske, stelle og gi de medisiner.
Dette finner vi oss bare IKKE i og vi vil ha tilbake hjemmetjenesten slik den var og vi vil beholde sonekontoret i tidligere Songdalen sone.
Det vil også bli vurdert å sende denne underskriftskampanjen til fylkestinget, da vi har godt over 1.800 underskrifter og 500 er det som skal til for at de må ta dette opp som egen slak slik også bystyret nå må gjøre da kravet her er 300.
Kjære ordfører.
Songdalen er den tredje største i hele nye Kristiansand.
Før nedbemanningen hadde vi allerede en utfordring med å kunne gi respons og tilsyn innen forventet frist på maks 30 minutter ved utløsning av en trygghetsalarm.
Ved en samlokalisering på Tangvall, vil avstanden fra Tangvall til innerste punkt i sonen være opptil 40 kilometer, noe som vil ta opp til en times kjøring hver vei. Ved utløsning av en trygghetsalarm, kan det da ta opptil tre timer under en utrykning. Da forutsatt gode kjøreforhold.
Ved snø og glatte veier, vil det ta lengre tid. Dette betyr også at flere brukere vil få mindre tid fra hjemmetjenesten ved hver slik utrykning.
Ved overlapping og lunch vil det i tillegg å mye tid i kjøring til og fra sonekontoret, noe som vil gå utover tiden til brukerne.
Spørsmål 1:
Hvordan vil dere løse disse punktene?
Spørsmål 2:
Dere har sagt at det er mye å spare på en samlokalisering. Det tilsier også at for å omstrukturere og sette dette ut i livet, må det i forkant ha vært satt opp et regnestykke. Kristiansand kommune har også en leiekontrakt på ti år for det nye jernbanebygget som nå bygges på Nodeland. Her kunne sonekontoret vært flyttet til.
Dere ønsker også å redusere kjøring, forurensning og vurderer å kjøpe elbiler. Dette koster å anskaffe. Her må det påregnes biler som er beregnet på lange avstander mellom hver lading, altså noe som tilsvarende det Tesla har og som vel få andre biler har.
I tillegg må det være tilgjengelige ladestasjoner og tid nok til å lade.
En annen ting er at det er flere steder i gamle Songdalen hvor man er avhengig av firehjulstrekk for å komme frem.
Det er allerede startet nedbemanning i Songdalen sone og vi vet også at flytting av sonekontor skal tas opp i budsjettmøtet.
Av den grunn spør vi ikke om eksakte innsparinger, men vært spørsmål er hvor mye dere vil spare når dere sprer på disse to punktene.
Spørsmål 3:
Kjære ordfører, vil Du gjøre alt i DIN makt for å prioritere at vi skal få beholde sonekontoret og bemanningen slik den var før sammenslåingen?
Det vil også komme et mer utfyllende brev sammen med denne underskriftskampanjen når den er ferdig
Før sammenslåingen ble vi lovet at vi skulle ta det beste fra hver kommune. Vi skulle få beholde skoler, legevakten i Songdalen og hjemmetjenesten. Etter sammenslåingen har det ene etter det andre enten blitt utsatt, nedlagt eller flyttet. Vi i Songdalen hadde også god økonomi før sammenslåingen. Gamle Kristiansand kommune hadde derimot masse gjeld å er på ingen måte interessert i en gang å prate om å utsette eller droppe kunstsilo eller kulturskole. Nå tar dere jammen meg også å flytter sone kontoret I gamle Songdalen. Dette har dere gjort uten å opplyse hverken ansatte eller politikere om før det er Gjennomført. Dette er langt over streken å vi har fått nok. Hjemmetjenesten i Songdalen var en av Norges beste på helse og omsorgstjenester. I 2019 var vi den 9 ende beste på dette i hele Norge å nå har dere flyttet det. Som tidligere pårørende har jeg selv sett og opplevd hvor frustrert min syke mor var da det Kom vikarer eller ting ikke var helt som hun hadde forventet, hvor fortvilte og frustrerte de ansatte I hjemmetjenesten var når de ikke hadde tid til en prat, var for seine og hvor mye de jobbet for å Komme over alle de skulle besøke. Å nå skal dere jammen meg ta enda mer. Er dere klar over hvordan det er for et sykt menneske å skulle forholde seg til mange forskjellige Mennesker som skal vaske, stelle og gi de Medisiner. Dette finner vi oss bare IKKE i å vi vil ha tilbake hjemmetjenesten slik den var før dere flyttet sone Kontoret. Det vil også bli vurdert å sende denne underskrifts kampanjen til fylkesnemnda. Det vil også komme et mer utfyllende brev sammen med denne underskriftskampanjen når den er ferdig
Dette er hele svaret som ordfører Jan Oddvar Skisland gav på innbyggerspørsmålene fra Else Mari Hagen:
– Ærlighet og åpenhet går også på å være tydelig på utfordringene, og ikke svartmale, men heller presentere glansbilder. Det betyr at vi ikke skal slå politisk mynt på utfordringene gjennom populistiske svar og ugjennomførbare tiltak. Det betyr at vi må jobbe for å finne løsninger. Alt vi gjør har ringvirkninger som vi ikke alltid tenker over i andre sektorer eller tjenester, sa ordføreren videre i sitt svar.
– Vi må ha hele kommunen i tankene våre når vi skal vurdere tjenestene, både når det kommer til sammenslåing og harmonisering av tjenestenivå, men også når vi skal vurdere hvilke tilbud som samsvarer best med likeverdighet, uansett om du bor i Kilen, Tveit eller i Vågsbygd.
– Kommunen vår er stor og tilbudet er godt. Endringer er alltid noe som vil utfordre oss og som vi møter motstand på. Noen ganger må vi som politikere også gjøre erkjennelser på at vi må stoppe opp litt, få nye perspektiver og tenke på nytt.
– Så er det en viktig bit i dette som en kanskje ikke har vært like oppmerksomme på, og det er at det er oppmøtested for hjemmetjenesten i Kilen. Det er ingenting som peker i retning av noe annet enn at det skal fortsette. Jeg tenker det betyr mye i denne situasjonen, spesielt det spørsmålsstilleren trekker fram om at det kan bli opptil 40 kilometer kjøring. Det skal det da ikke bli.
– Så vidt jeg kan skjønne, skal det bety at det er de som bor i Nodelandsområdet som har hatt to-tre minutters kjøring til sonekontoret, eller opp mot 15 minutter hvis en kommer fra Tangvall eller Kilen. Jeg tror ikke det kommet forslag fra administrasjonen om å gjøre noe med sonekontoret i Kilen, og det er så absolutt ikke politikere som vil fremme et slikt forslag.
– Dette vil bidra til å dempe den største bekymringen som jeg har stor forståelse for oppstår hvis en tror at det ikke skal være sonekontor. Som du selv sier, så er dette et budsjettspørsmål og noe vi må ta skikkelig stilling til først når økonomiplanen skal behandles. Det er ikke bestemt å flytte fremmøtested fra Nodeland til Tangvall, slik det nå ser ut.
– Det eneste jeg kan si er at jeg skal gjøre det jeg kan for et godt og likeverdig tilbud i hele kommunen, et trygt og forutsigbart tilbud, og jeg tror jeg kan love at koalisjonen og hele bystyret jobber mye for å finne gode løsninger, også for beboerne i Finsland, og spesielt for beboerne i Finsland, da vi vet at finslendingene er de som bor lengst unna det som er sentrum i den nye kommunen.