I 2001 startet Gunhild Kristiansen (53) som førstesekretær i daværende Songdalen kommune. 20 år senere er hun fremdeles kommunens ansikt utad, nå med Kristiansand kommune som arbeidsgiver.
Av Klara Turid Fidje
– Gunhild Kristiansen, resepsjonist på gamle rådhus i Songdalen fortjener Blomsterbuketten. Hun er så serviceinnstilt at man blir glad av å treffe så positive mennesker, skriver vår tipser.
Gunhild Kristiansen er født og oppvokst i Rismyr, men bor nå i Fåmyråsen i Søgne.
– Jeg er Rismyrjente, fastslår hun blidt.
Og det kan nok være en fordel å kjenne bygda godt i en slik jobb.
– Veldig mange hyggelige folk som er innom. Ingen dag er lik. Jeg vet ikke hvem og hva som skal betjenes, sier Kristiansen. Henvendelsene hun må håndtere gjelder alt fra mørklagte gatelys, glatte veier med mangelfull strøing til hundedritt i Minkparken.
– Folk i nærområdet er gode til å gi beskjed hvis det er noe, roser Kristiansen.
Blant de mange arbeidsoppgaver jobben hennes innebærer, er det å yte digital hjelp til søknadsskjema av typen bostøtte, startlån, TT-kort, ledsagerbevis og handikapparkering.
Del av en ny enhet
– Det har endret seg med henvendelser etter at det nå har blitt et familiens hus, sier Kristiansen. Hun fremholder:
– Vi skal kunne gi råd og veiledning innenfor det som er av kommunale tjenester, herunder være behjelpelige med å søke digitalt.
Av og til hender det at det dukker opp spørsmål og problemstillinger som hun ikke er i stand til å svare på umiddelbart.
– Jeg vet ikke alt, men har mange gode kollegaer inne i kommunen å hente hjelp hos av det jeg måtte trenge for å bringe videre. Det er godt, smiler Kristiansen. Som etter kommunesammenslåingen er blitt en del av en ny enhet med vel 40 medarbeidere, der de fleste har kontor inne i bykjernen.
Spesielt samhold
– Jeg savner de gamle kollegaene veldig mye. Men har fått mange nye, fine, så livet går jo videre, påpeker Kristiansen. Allikevel kan det ikke stikkes under en stol at samholdet mellom kollegaene i tidligere Songdalen rådhus var spesielt.
– Forskjellige enheter og personer på tvers, har gjort sitt til at vi har hatt et veldig godt miljø her, understreker Kristiansen. Derfor er det heller ikke så rart at hun på tampen av 2019 kjente på et visst vemod. Songdalen kommune var ved veis ende. Ved inngangen til det nye året var de bare noen ganske få igjen på huset, de fleste hadde flyttet ut.
– Veldig vemodig. Da ble Gunhild litt skjelven i stemmen, medgir hun.
Annerledesåret 2020
Ikke bare ble 2020 året da Songdalen gikk fra å være egen kommune til å bli en bydel i Kristiansand. I mars slo korona pandemien til for fullt.
– Hele fjoråret var spesielt, fastslår Kristiansen. Først skulle det gamle rådhuset bygges om. I mai skulle alt være ferdig til at de nye medarbeiderne kunne flytte inn.
– Så ble det korona, og mye hjemmekontor, sier Kristiansen. I den første perioden var det reduserte åpningstider med kun ti personer på huset, de øvrige hadde hjemmekontor.
– Det har vært et spesielt år å starte en ny kommune, sier Kristiansen. Noen sammenligner det å etablere en ny kommune er som et svangerskap på ni måneder, der arbeidet først begynner når fødselen er over.
– Det har vært et hardt og langt svangerskap med en tøff fødsel, konstaterer førstesekretæren i Songdalen.
Optimist
Fra å være en liten, og relativt oversiktlig kommune, til å bli en større kommune med mange flere ansatte å forholde seg til, der en må lete seg litt fram til hvem som er ansvarlige, er det naturlig med noen utfordringer underveis. Korona-situasjonen har medført mye ekstraarbeid, mange søker råd og veiledning.
– Her er heldigvis mange en kan spørre. Jeg tenker at alt kan jo bare bli bedre, føler at det bare kan gå en vei, sier Gunhild Kristiansen med overbevisning i stemmen. Og som den glade optimist hun er, avslutter hun samtalen vår med et smil:
– Vi får ta en Jahn Teigen! (Som kjent er han mannen bak sangen «Optimist»).
Fritidsnytt ønsker å hedre hverdagsheltene, dem som gjør en så verdifull innsats for andre i lokalsamfunnet – dem som så trofast holder på å gi av seg selv og sin tid. Mange av dem har holdt på i år etter år. Fordi disse er et så viktig lim i lokalsamfunnet, ønsker vi å gi noe tilbake. Det gjør vi ved denne spalten vi har kalt «Blomsterbuketten».
Kjenner du noen i ditt lokalsamfunn som du mener fortjener en blomsterbukett, så ta kontakt med oss.
Det kan du gjøre enten ved å ringe eller sende en melding til 971 29 865 eller å sende oss en mail til ivar@fritidsnytt.no – husk å få med en begrunnelse for at nettopp han eller henne du foreslår fortjener en oppmerksomhet.