Det startet med at en gjeng fra Greipstad hadde en drøm. Etter hvert ble den realisert. Drømmen om å være en positiv medspiller i lokalsamfunnet, ha et tilbud som kunne treffe alle aldersgrupper hjemme, og med et målrettet fokus på å hjelpe dem som trenger det utenfor landets grenser. Songdalen frikirke kan i år se tilbake på 30 aktive og fruktbare år.
Av Ivar Eidsaa
Foto: Songdalen Frikirke
Se også stort bildegalleri mot slutten av artikkelen.
Den evangelisk lutherske frikirke er det offisielle navnet på kirkesamfunnet som holder til på Nodelandsheia i Greipstad og som i dag driver et stort og variert arbeid.
Det startet imidlertid i det små. Da Nodelandsheia ble bygget ut som boligområde, var det flere som flyttet til som var aktive i Frikirken. Det startet med søndagsskole, men ettersom det var smått med egnede lokaler, ble søndagsskolen i starten holdt i en egen buss som på søndagene stoppet ved innkjøringen til Svalåskjærran.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Traff en nerve
En liten gjeng kom sammen til gudstjenester og møter i brakkene som fortsatt er plassert ved den nåværende frikirken. For å støtte opp om arbeidet, var det flere fra søstermenigheten i Kristiansand som tok turen for å delta på samlingene på Nodelandsheia. Gjengen traff tydeligvis en nerve for da man i 1998 startet opp FUN-klubben for å gi et tilbud barn og unge på Nodelandsheia, var det mange som kom til samlingene på fredagskveldene. Arbeidet vokste i omfang, det var behov for å ta nye skritt.
Var visjonære
Ola Imeland var en av drivkreftene for å få etablert en egen menighet i Greipstad. Birger Jørgensen og Andreas Lervik likeså. Visjonære som disse var, valgte man på begynnelsen av 1980-tallet å kjøpe tomten ved siden av skolen. Takket være en imponerende dugnadsinnsats, klarte man å reise en egen kirke. Arbeidet vokste ytterligere i omfang. Det ble vedtatt å formalisere arbeidet og i 1990 ble menigheten offisielt stiftet og i 1994 stod det nye kirkebygget ferdig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– En stor dag
– Det var en stor dag, minnes Terje Imeland. Som sønn av Ola Imeland hadde han vært aktivt med helt fra starten. Dugnadsinnsatsen var betydelig. Da det nye kirkebygget ble innviet, var menigheten faktisk gjeldfri!
– Arbeidet vokste kraftig. Nye tilbud kom til, hele tiden med et ønske om å gi barn og unge i området gode tilbud, men også sørge for at mammaene og pappaene ble ivaretatt. I tillegg til søndagsgudstjenester, søndagsskole og FUN-klubb, kom det etter hvert på plass egne tilbud til de voksne, først for aldersgruppen 45+ og etter hvert også for dem som er 60 år pluss, forklarer Imeland.
Et stor konfirmantarbeid
Satsingen på barn og unge medførte at Songdalen frikirke tidlig startet opp med et konfirmantarbeid. Svært mange av barn og unge fra Nodelandsheia har gjennom årenes løp vært konfirmanter i kirken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– På det meste har vi hatt 38 ungdommer som har stått som konfirmant, forteller Nils Tore Augland som sitter i eldsterådet.
Speiderarbeidet kom også tidlig i gang, faktisk i et så stort omfang at speiderarbeidet kan skilte med å være blant de største speidergruppene på hele Sørlandet.
Hjelpearbeid
Det er mange menigheter som etter en slik vekst og utvikling ender opp med å ha fokus på arbeidet som skjer i lokalsamfunnet. I Songdalen frikirke har man hele tiden vært oppmerksom på å ha et arbeid utenfor bygdas grenser.
– Vi hadde et ønske om å bety noe for de fattige i verden. Tunballen skole var på denne tiden engasjert i det arbeidet som Solveig Bergsland drev i Tallinn i Estland. Vi ønsker å bidra i den grad vi kunne det. Det er viktig å bry seg om noen andre enn blott seg selv, sier Terje Imeland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Riga og Tallin
I flere år har menigheten hatt et hjelpearbeid gående i Riga og Tallin på Baltikum. Det som tas med gis til fattige og trengende som de lokale menighetene som Songdalen frikirke samarbeider med, har kontakt med.
Med i reisefølget er også flere håndverkere og nevenyttige kvinner og menn, og det er ikke få leiligheter som disse gjennom årenes løp har pusset opp.
– Det er sterkt å se hvilken ny start i livet mange familier har fått, når nedslitte og kummerlige leiligheter de har bodd i blir som tilnærmet nye. Behovet for hjelp og støtte er stort, og vi skulle så gjerne ha gjort mer, sier pastor Roar Tønnessen.
Etiopia
Songdalen frikirke støtter også et hjelpeprogram i Etiopia. Samlet bidrar menigheten med mye, ganske oppsiktsvekkende når man vet at menigheten i dag teller 234 medlemmer. Visjonen om å hjelpe holdes varm gjennom hele året. Til hver eneste gudstjeneste blir det gjennomført kollekt, og halvparten av alt som kommer inn på hver av disse, settes uavkortet av på egen konto slik at menigheten kan hjelpe flest mulig de gangene man reiser til Baltikum og til hjelpearbeidet i Etiopia.
Måtte ha større kirke
Arbeidet har vokst kraftig i årene som fulgte etter at det gamle kirkebygget i sin tid stod ferdig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Flere har virket som pastorer i menigheten, først Ansgar Mørland, deretter Birger Aulin, John Løvdal og Arne Jørgensen. Dagens pastor Roar Tønnessen har virket som pastor siden 2004.
– Dette er en menighet det er lett å bli glad i. Engasjementet er stort. Mange ønsker å bidra med å formidle de verdiene vi ønsker å formidle, sier Tønnessen.
For å styrke ungdomsarbeidet, er André Myhren ansatt som ungdomspastor.
Og hva så med de neste 30 årene?
– Å ha et godt barne- og ungdomsarbeid er den beste rekrutteringsarena vi kan ha. Så må vi fortsette å skulle treffe de behovene som alle aldersgrupper og enkeltpersoner måtte ha. Når alle bidrar, er det flott å se hva som er mulig å få til, sier Nils Tore Augland.
Dette er Songdalen frikirke:
235 medlemmer
Pastorer: Roar Tønnessen (hovedpastor), André Myhren (ungdomspastor)
Alf Birger Eikås (barne- og familiearbeid), Julie Johansen (unge voksne arbeid)
Eldsterådet (menighetens styre): Nils Tore Augland, Silje Vinsevik Smidsrød, Alf Birger Eikaas, Håvard Rygg.
Diakonrådet: Terje Imeland, Anne Johanne Johnsrud, Raymond Kvåle, Anders Urdal, Mette Kjær, Ingunn Orthe Frustøl, Lisbeth Andresen, Jan Syvert Tveit og Ernst Høyland.
Awana_ Søndagsskole med egne grupper for 2-6-åringene, 1.-4. trinn og 5.-7. trinn.
Supertirsdag: Hvor familier kan komme sammen for å spise middag og ha hyggelige samtaler, med aktiviteter og mulighet for spill og lek for barna.
Songdalen FSK Speidergruppe: Ukentlige samlinger. Småspeider 3.-4. klasse, Stifinnere 5.-6. klasse. Vandrere 7.-10. klasse. Rovere: Fra 1. vgs til og med 26 år.
FUN-klubben: tilbud til barn fra 5 – 7 klasse
Smågrupper: Tilbud til ungdom og voksne om fellesskap i mindre grupper
Unge voksne hjem: tilbud til unge i alderen 18 år og oppover
Connect: For ungdommer fra 8. klasse og oppover annenhver fredag.
Connect +: Et tilbud for ungdom som går på videregående og oppover.
Konfirmantarbeidet: Undervisning annenhver torsdag.
Tøff: Står for Trening, Øvelse for Fjorårskonfirmanter – et kurs med fokus på ledertrening, dypere kunnskap og kjennskap til Gud og et godt sosialt miljø.
45 +: En viktig aldersgruppe, hvor mange er ledere i barne- og ungdomsarbeidet.
65 +: En viktig gruppe som samles regelmessig til møter.