I en alder av 65 år debuterer Erlend Waade fra Nodelandsheia som forfatter. Resultatet er blitt en bok med personlige tanker om livet vi lever, til inspirasjon og ettertanke.
Av Ivar Eidsaa
– Boken er et resultat av en lang prosess. Arbeidet startet for over to år siden, men innholdet er resultatet av det livet jeg har levd, de erfaringene jeg har gjort, og de spørsmålene jeg har stilt underveis, om smått og stor, om tvil og tro, sier Erlend Waade.
Skrive har han gjort lenge; kronikker og essays og dikt. Fotografert har han også gjort. Resultatet er blitt en bok rik på dybde presentert sammen med flotte bilder han selv har tatt.
– Jeg har lenge ønsket å samle bilder og tanker i en egen bok, sier Waade og skryter av samarbeidet med forlaget Publica som gir ut boken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Berømmer samarbeidet
– Vi har hatt et godt samarbeid, sier Waade, og berømmer forlaget for den prosessen de har gått gjennom sammen og som har gitt boken tittelen «Ord hogd i stein, skrift rissa i sand. Refleksjoner på hjemveien».
Erlend Waade er fra Trondheim, men kom til Sørlandet for godt over 30 år siden. Han arbeidet i flere år som kateket i Greipstad og Finsland.
I boken presenterer Waade ulike fortellinger, dikt og det om vel kan omtales som hverdagsfilosofi, en bok hvis hensikt er å få oss til å bli berørt, inspirert og utfordret.
– Boken er en blanding av genre. Samtidig er det en sammenheng mellom alle tekstene, slik at den som leser vil få del i en åpenhjertig og inspirerende livsfortelling.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Alle kan kjenne seg igjen
Boka har også en form som gjør at den kan tale til ulike sanser. Ikke minst speiler bildene tekstene på en god måte, og får fram noe ord alene ikke kan si. Boka er ikke preget av noe bestemt livssynsmessig ståsted, men har tekster og fortellinger alle kan kjenne seg igjen i, sier Waade.
– Selv om innholdet er personlig, er erfaringene som ligger til grunn for det jeg skriver almene, sier han.
Boken består av ulike deler. De første sidene har Waade kalt «Ut i verden», om barndom, det å vokse opp, skrittet det er å forlate hjemmet, og å gjøre de erfaringene det er å gå fra barn til ungdom og fra ungdom til det å bli voksen.
Den andre hoveddelen har Waade kalt «Vegvill og hjemløs». Vi har alle opplevd motgang og tunge dager og Waade evner på en god måte å formidle tekster til både trøst og ettertanke når livets motbakker møter oss.
Den siste hoveddelen har Waade gitt overskriften «På hjemvei», og om det å finne tilbake til seg selv med et nytt perspektiv etter å ha gjort ulike erfaringer gjennom livet.