Annonsørbasert innhold:
Har du planer om å tilbringe sommerferien på sjøen i nyinnkjøpt båt? Du finner båtlån av ulike typer i omtrent alle norske banker. Noen er mer gunstig enn andre, og hvilken finansieringsløsning du bør velge kan også komme an på hva slags fartøy du planlegger å kjøpe. Her kan du lese om de vanligste måtene å skaffe penger til båt på.
Båtlån uten sikkerhet
Enkelte tar opp lån som ikke krever sikkerhet når de kjøper en rimelig båt, eller når de trenger kun deler av finansieringen fordi de har oppsparte midler. Størrelsen på et båtlån uten krav til pant kan være opp til 500 000 eller 600 000, alt ettersom hvilken bank du henvender deg til.
Disse lånene har naturligvis høyere renter enn sikrede lån, i og med at banken får større risiko for tap. Rentene ligger fra cirka 5% eller 6% nominelt, men kan i verste fall komme opp over 15%. Dette avhenger av både lånesummen, kredittscoren til den som søker, og hvilken bank det er snakk om.
Tips om du skal søke om båtlån uten sikkerhet
Det er alltid forskjeller på bankenes tilbud, uansett hvilken type lån du skal søke om. De største forskjellene på renter finner du på de usikrede lånene. Derfor er det spesielt viktig å innhente mange tilbud dersom dette blir finansieringsløsningen du velger.
Bruk gjerne en av de bedre sammenligningssidene for lån som gir deg oversikt over aktuelle banker, som Forbrukslån.no/båtlån
. Vurder også å bruke en anerkjent låneformidler. Låneformidlere er gratis og sørger for å innhente lånetilbud på dine vegne. De beste formidlerne henter ofte et sted mellom 10 og 20 tilbud av gangen, og som regel innen 24 timer.
Noen ting å huske på:
- Et usikret lån kan som regel ha maksimalt 5 års nedbetalingstid.
- Banken vil ikke stille krav til at båten blir oppført i skipsregisteret eller småbåtregisteret.
- Banken vil ikke stille krav til forsikring.
Du bør likevel vurdere å både registrere og forsikre båten for din egen skyld.
Låneeksempel: 65.000 kr. o/5 år: Eff.rente 16,33%. Kostnad 28.244 kr.Totalt 93.244 kr.
Lån med pant i båten
De fleste som trenger finansiering velger et båtlån med pant i fartøyet. Rentene på disse lånene avhenger både av størrelsen på båten og hvor mye egenkapital du kan stille med, kan man lese på Santanderconsumer.no.
Typiske renter for båter under 7 meter:
- Egenkapital 35% eller mer – Effektiv rente mellom 6% og 8%.
- Egenkapital under 35%– Effektiv rente mellom 7% og 9%.
Typiske renter for båt over 7 meter:
- Egenkapital 35% eller mer – Effektiv rente mellom 5% og 7%.
- Egenkapital under 35%– Effektiv rente mellom 6% og 8%.
For å få et pantesikret båtlån krever bankene at båten forsikres. De kan også kreve at båten registreres i småbåt- eller skipsregister, selv om myndighetene ikke stiller dette kravet (les lenger ned om krav til registrering).
Egenkapital til båtkjøp
Bankene krever normalt at du stiller med minimum 20% egenkapital for å få båtlån med sikkerhet, og omtrent ingen av de tilbyr full finansiering. De 20% eller mer må du da ha spart opp eller låne et annet sted.
Å låne uten sikkerhet til egenkapital er ikke spesielt gunstig av flere hensyn. Du får da to lån å forholde deg til, hvorav det usikrede sannsynligvis er det dyreste. Hvis du likevel velger denne løsningen bør du prioritere enn raskest mulig tilbakebetaling av det usikrede lånet (så fremt dette lånet er det med høyest rente).
Båtlån med pant i bolig
De beste rentebetingelsene til båtkjøp får du dersom du klarer å få utvidet et boliglån du har fra før. Imidlertid krever dette at belåningsgraden er tilstrekkelig lav, og at du har god nok betalingsevne.
Pass på dersom gjenstående nedbetalingstid på boliglånet er lang. Det du eventuelt sparer på lavere renter vil bli spist opp raskt dersom lånet løper lenger enn det et vanlig båtlån ville gjort. Du kan unngå dette ved å øke avdragene, for eksempel med den summen du ellers ville betalt for et normalt båtlån.
Om registrering og forsikring av båt
- Dersom fritidsbåten er under 15 fot, og den samtidig har en motor som ikke yter mer enn 10 HK, er det ikke krav om den registreres i godkjent båtregister for at den skal kunne forsikres.
- Dersom båten kun skal ha ansvars- og brannforsikring er det heller ikke krav til registrering.
- Forsikringen vil imidlertid bli rimeligere dersom båten er registrert.
- Registrering er også nyttig å ha i en rekke situasjoner, for eksempel ved salg av båten, ved tyveri eller skade, eller situasjoner der andre trenger å komme i kontakt med båteier.
- Dersom fritidsbåten er mellom 7 og 15 meter er registrering i Skipsregisteret frivillig.
- Fritidsbåter over 15 meter skal registreres i Skipsregisteret.
- Husk at dersom du betalte mer enn 100 000 kroner for båten må du legge ved kjøpekontrakt når båten registreres. Denne regelen har med loven om hvitvasking å gjøre.