Elevene ved Søgne kulturskole er i full gang med å lage malerier som illustrerer hvordan du og jeg har hatt det under covid-pandemien.
Av Ivar Eidsaa
Martine Granroth er en av kulturskoleelevene som er i full gang med penselen.
– Det har vært rart og litt dumt at vi ikke har kunnet være på skolen slik vi pleier, sier Martine som går på Langenes skole, og er en av kulturskoleelevene som går på visuell kunst.
Hun mener covid-pandemien har hatt sine positive sider også.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Ikke minst for miljøet, for det er ikke så mange som har flydd under coronatiden som før. Det er noe av det jeg har tenkt litt på. Det er jo fint å reise, men det er også litt dumt fordi det er ikke så bra for miljøet.
– Så setter vi også mer pris på noe av det som vi kanskje ikke satte så stor pris på tidligere. Vi er jo veldig heldige som lever i et fint land, og hvor vi kan ha det fint uansett, og at alle som ønsker det kan bli vaksinert, sier 12 år gamle Martine Granroth reflektert.
Tidligere i år ble Søgnes befolkning invitert til å ta turen innom Tangvall bibliotek og skrive ned «Hva gjør pandemien med deg? Hvordan vil du beskrive din sorg, smerte, frustrasjon eller nederlag? Hva gir håp når livet er tøft?».
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Håpet vårt med var at innbyggerne i Søgne kunne sette sin stemme til den historiske tiden vi har levd i siden i fjor og som har krevende på mange måter. Dette har også vært en tid hvor mennesker finner sine indre krefter og styrke, og hvor vi kjenner at fellesskap betyr ekstra mye, sier Roar Borøy, fra Søgne menighet som har tatt initiativet til prosjektet.
Nå har mange bidradd med sine tanker, og elevene ved Søgne kulturskole er godt i gang med å lage malerier som på ulikt vis sier noe om hvilke stemmer av håp og stemmer av smerte som publikum har kommet med gjennom sine bidrag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det er jo et spennende prosjekt, og vi ville gjerne være med og bidra, sier Bente Lill Kallhovd fra Prestegårdsmalerne, der hun står sammen med flere elever fra Søgne kulturskole som er i full gang med å lage store malerier på gressplene i Eplehaven ved Søgne gamle prestegård.
– Vårt utgangspunkt er å formidle håp og smerte på vår måte visuelt, sier hun videre.
På de fem meter store lerretene er elevene ved Søgne kulturskole godt i gang.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Spennet er stort i hva publikum har formidlet på lappene. «Vi savner å kunne gi en klem til andre som trenger det», «det er spesielt vondt å kunne se at mamma ikke kunne være med barnebarna», «at de rikere i verden er blitt rikere, og de fattige fattigere, det smerter å tenke på», «savner fellesskapet med gode kolleger og venner», «familie og gode ord», «savner det å kunne hjelpe andre» «Jesus er min tilflukt i nøden», er bare litt av hva som publikum har skrevet.
Det som står på noen av lappene, vil bli skrevet innellom det som kulturskoleelevene har malt.
Kulturskoleelevene maler tre store lerreter, og alle skal stå i midtgangen i Søgne hovedkirke i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober. Også gjengen som utgjør Prestegårdsmalerne vil male sine bidrag på lerretene.