På kort tid har Søgne Dykkerklubb fjernet over 4.500 redskaper fra sjøbunnen, og er den av dykkerklubbene i Norge som har tatt opp desidert flest teiner og redskaper.
Av Ivar Eidsaa
– I dag er det blitt en god fangst, forteller Signe Berit Øyerhanm og Thomas Aanensen. I båten ligger det over en lang rekke teiner som er blitt fjernet fra havets bunn.
– På bare i underkant av to timer har dykkerne fått opp over 20 teiner, ruser og garn, sier Aanensen.
Vi ligger ved innløpet til Holskogkilen. I cirka to timer har en dykkerbåt med to dykkere om bord, og en følgebåt holdt på.
Siri Kristoffersen er en av dykkerne som har vært i sving. Hun startet dagens tokt på 40 meters dybde og har arbeidet seg suksessivt opp mot havoverflaten og tatt med det hun har funnet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bruker ballonger
Med seg har hun og Karl Klungland en pose med ballonger. Når de har funnet en teine eller andre fiskeredskaper, hukker de på en karabinkrok og fyller ballongen med luft fra egen flaske de har med. Ballongen stiger til overflaten, hvor følgebåten løfter om bord fangsten.
Artikkelen fortsetter under bildet.
For fangst blir det.
– Teiner, ruser og garn har i funnet. Men også bildekk, bilbatterier, gressklippere, kantklippere, komfyrer, tauverk, wire og mye annet søppel, sier Thomas Aanonsen.
Halvspist fisk
– Det er fisk og skalldyr i stort sett samtlige teiner og ruser som tas opp. Mange av teinene har stått lenge og fungert som et spøkelsesredskap som vi omtaler det som. Det er til dels mye stygt å se; hummer som har fått spist opp beina, krabber som verken har klør eller bein, halvspist fisk og sågar også råtten fisk, sier Aanonsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det er rett og slett trist når det gjelder dyrevelferden, legger han til.
Men det er også en del nye teiner som dykkerlaget har fjernet.
På tok tirsdag og torsdag
Noen teiner kan ha blitt tatt av havstrømmene og har havnet på større dybder. I andre tilfeller kan det være at en båt har kjørt på dobben og hvor tauet er blitt kuttet, og det kan også skje at en teine har satt seg fast på sjøbunnen, og hvor eierne har måttet kutte tauet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hver tirsdag og torsdag er dykkerbåten ute. Med på turen er alltid en følgebåt, og Geir Smebøle i Songvaar Fyrs Venner er ofte med og kjører følgebåten.
– Minst en gang i uken, forklarer han.
Søgne Dykkerklubb har egne kart hvor det markeres hvilke soner man har dykket i tidligere. Det gjør at man ofte dykker i jomfruelig mark, for å si det slik.
Myndigheter, politikere, direktorater og andre satte i 2015 i gang en storstilet dugnad for å få fjernet søppel og fiskeredskaper fra sjøbunnen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mye å finne
Siden 2015/16 har Søgne Dykkerklubb fjernet over 4.500 redskaper, noe som gjør klubben til en av de klubbene i landet som har fjernet desidert flest.
Det virker heller ikke som om det er noen ende på elendigheten. Det ligger mange redskaper der nede. Under sommerseilasen med «Statsraad Lehmkuhl» på NRK kom det i et programmene frem at bare på strekningen mellom Tvedestrand og Arendal anslår forskerne at det ligger rundt 10.000 fiskeredskaper på havets bunn, i tillegg til annet søppel og skrot.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Støtteordninger
Det koster å skulle rydde havbunnen. Søgne Dykkerklubb stiller båt som krever drivstoff. Det må investeres i dykkerutstyr og andre nødvendigheter. Heldigvis er støtteordningene på plass som gjør at miljødugnaden kan fortsette. Søgne Dykkerklubb har fått 150.000 kroner til miljøryddingen fra Handelens Miljøfond, et fond som er bygget opp gjennom den avgiften du og jeg betaler når vi tar med oss dagligvarene vi har handlet i en plastpose. Kristiansand kommune har bevilget 150.000 gjennom tre tildelinger, og det er også kommet penger fra Dykkerforbundet som har søkt midler hos Sparebankstiftelsen DNB.
I tillegg får klubben rundt en 450 kroner per teine som tas opp, litt mindre for de mindre og noe mer for de større teinene, i snitt cirka 450 kroner per enhet.
– Vi har ikke tenkt å gi oss med det første, sier Thomas Aanonsen. Det er nok å fjerne, sier han.
– Det er fint å kunne bidra til en miljødugnad som dette, sier Aanonsen og Signe Berit Øyerhamn.