Høstens storsatsning på Riksteatret er historien om den unge jenta som gikk i døden for en sak hun trodde på. Hvem var Jeanne d’Arc, og hvor kom motet hennes fra? Hva er det med skjebnen hennes som fortsatt berører oss – seks hundre år etter at hun ble brent på bålet, og gjort til helgen?
Av Lucas Svensson – oversatt av Oda Fiskum
Foto: Riksteateret
Historien om Jeanne d´Arc angår oss. Også i dag ser vi at mange er villige til å ofre livet for noe de opplever som større enn dem selv. Kan hennes kamp sammenliknes med det?
Regien er ved Eline Arbo. Når Arbo lager teater om historiske skikkelser, ser hun dem med vår tids øyne. – Jeanne d´Arc passet ikke inn i samfunnet, sier hun. Hun kjempet alene og måtte gå i døden for sin overbevisning.
Om du møter Jeanne d´Arc for første gang eller kjenner historien fra før, er du hjertelig velkommen i teatret. Slik verden nå er blitt, føles det ekstra meningsfylt å lage forestillinger som kan vekke engasjement for en bedre verden.
Forestillingslengde: 1 time 40 minutter (ingen pause).
Premiere: Oslo / Nydalen 26. aug 2022
Vises på Sørlandet:
15. oktober – Grimstad Kulturhus
- oktober – Kilden Kristiansand
- oktober – Buen, Mandal
- oktober – Lyngdal kulturhus
- oktober – Flekkefjord kultursenter Spira
- november – Risørhuset
Hør NRKs podcast om Jeanne d´Arc her:
Dette er historien om bondejenta som ble kongens ridder og Frankrikes nasjonalsymbol. Hun så seg som Guds hellige kriger, og livet hennes var preget av blod, ild og død.
Jeanne d´Arc – helgen, heks eller hærfører? – Historiske kjendiser – NRK Radio