Handelens Miljøfond har tildelt over 2,3 millioner kroner til lokale prosjekter som mottar støtte til frivillig rydding av plastforsøpling fra årets utlysning. I alt åtte prosjekter i Agder har fått midler.
Av Ivar Eidsaa
Katrine Lunke, Apeland – foto
I midten av juni ble det lyst ut 20 millioner kroner til frivillig rydding og forebyggende tiltak. Søknadsfristen var 11. september, og fondet fikk inn totalt 109 søknader med en totalsum på 41,5 millioner kroner.
– Frivilligheten er en bjærebjelke i det norske opprydningsarbeidet, så vi er veldig glade for å kunne støtte frivilligheten i år igjen. Vi har fått inn mange gode søknader og konkurransen om midlene har vært stor. Det er mange ildsjeler som vil ta i et tak for sitt nærmiljø i Agder, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.
Dette er middelmottakerne i Agder:
Utlysningen rettet seg primært mot mindre og lokale ryddetiltak, og organisering og gjennomføring av ryddeaksjoner. Følgende aktører i Agder fylke fikk dermed gladmeldingen om at de får støtte for sitt prosjekt.
- MANDAL DYKKERKLUBB: 15 store ryddeaksjoner under vann i nærmere kartlagte områder i indre skjærgård i området Farsund i vest til Kristiansand i øst. Tildelt: 400.000 kr.
- Lillesand Snorkle og Dykkeklubb: Fjerning av spøkelsesredskaper fra kysten utenfor Lillesand. Tildelt: 110.000 kr.
- BLÅ KORS KRISTIANSAND: Ryddeprosjekt med Blå Kors og Marin Omsorg i Kristiansand. Tildelt: 400.000 kr.
- GRIMSTAD KOMMUNE KOMMUNIKASJON, KULTUR OG NÆRING: Rydding i bekker og vannveier i Agder. Tildelt: 300.000 kr.
- FARSUND KOMMUNE: Farsund ungdomsskoles prosjekt Havmonsteret 2023. Tildelt: 150.000 kr.
- VÅRE STRENDER: Strandrydding og forebyggende arbeid i og rundt Raet Nasjonalpark. Tildelt: 500.000 kr.
- STIFTELSEN WAYBACK KRISTIANSAND: Søppelrydding på øyene i Agder. Tildelt: 230.000 kr.
- Lister friluftsråd: Strandrydding gjennom kystlotteriet. Tildelt: 250.000 kr.
– Nå gleder vi oss til å følge prosjektene og se miljøresultatene de skaper med plastposekronene. Frivillig engasjement er viktig! Det sprer samhold og glede, og gjør at flere engasjerer seg i å løse problemene som plastbruken vår skaper. Det tjener både mennesker og naturen på, sier Cecilie Lind.
Om Handelens Miljøfond
- Handelens Miljøfond ble stiftet i november 2017 og er nå Norges største private miljøfond.
- Fondet er handelens felles storsatsing for å løse miljøproblemer knyttet til plast, og midlene kommer fra medlemmene som betaler 1 krone for hver plastbærepose de omsetter i Norge.
- 1-kroningen er øremerket miljøtiltak som oppfyller fondets tre hovedformål som er å forebygge og fjerne plastforsøpling, øke ressursutnyttelse og gjenvinning av plast, og redusere plastbruk, herunder plastbæreposer.
- Dagens medlemmer omsetter rundt 82 % av alle plastbæreposer som omsettes i Norge, og representerer mer enn 10 000 butikker. Blant medlemmene finner man alle de store norske dagligvarekonsernene, fag- og servicehandelskjeder og enkeltbutikker.
Mer detaljer om utlysningen kan leses her.
– Frivilligheten er en bærerebjelke i det norske opprydningsarbeidet, så vi er veldig glade for å kunne støtte frivilligheten i år igjen, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.