Agder XR, et kompetansenettverk for XR-teknologi i Agder, har tatt initiativ til en årlig konferanse i Kristiansand for digital kunst, arkitektur og lys, D´Art Festival. Torsdag 16. mars går konferansen av stabelen i Kristiansand. Konferansen er åpen for alle som ønsker det.
Av Ivar Eidsaa
– Vårt mål er at konferansen kan bidra til økt fokus på hvilke nye muligheter teknologien kan gi. Spiller vi våre kort riktig, har teknologien alle muligheter til å bli vår nye vekstnæring, sier tidligere fylkesvararordfører for KrF, Tore Askildsen og Eva Marie Bentsen fra Søgne, som er to av ildsjelene bak konferansen som arrangeres ved Noroff Skolesenter i Tordenskjolds gate i Kristiansand. Arrangør er Agder XR i samarbeid med Noroff, Agder XR Production og GCE Node.
Kan bryte grenser
– D`Art-konferansen som arrangementet kalles, har en spennende tematikk knyttet til XR-teknologi, kunstproduksjon, arkitektur, formidler og opplevelser, sier Tore Askildsen.
– Kunst og digital teknologi kan bryte grenser, gi nye muligheter og nye opplevelser. Kunst er et stort og viktig område som flest mulig bør få ta del i, og i dette prosjekter starter vi prosessen med å ta «kunsten ut i gada».
– Sammen med arkitekter, kunst og kulturaktører, XR teknologer, offentlige og private virksomheter vil vi skape en årlig digital kunst, lys og arkitektur festival, som tilfører byen og Agder noe friskt og nytt. D´Art konferansen skal være en arena hvor kunstnere og arkitekter i samarbeid med lokale, regionale og noen nasjonale/ internasjonale teknologileverandører og viser frem noe av potensialet knyttet til bruk av XR teknologi, sier Eva Marie Bentsen.
Mange foredragsholdere
– Vi har fått positivt svar fra svært anerkjente foredragsholdere (se program). Konferansen vil inneholde foredrag, visning av VR prosjekter, produkter og lyskunst, og det vil bli lagt til rette for at alle kan få oppleve VR-teknologi. Dette skal være et lavterskeltilbud der alle som ønsker det kan få teste ut VR-briller og delta på foredrag for en svært lav seminaravgift og gratis for studenter ved UiA, MIL, Noroff og SKAP folkehøyskole. Disse er blitt spesielt invitert. Kunstnere vil også skape digital kunst mens publikum ser på, slik at publikum dras inn i den skapende prosessen sammen med kunstneren, legger Bentsen til.
Mange tunge aktører
En rekke tunge aktører er invitert til å holde foredrag og innlegg, så som Erik Pirolt, BigWig ved Tomm Erichsen og Kent Bakke, Anastasia Isachsen som skal holde foredrag om lyskunst og hvilke nye muligheter for steds- og publikumsutvikling dette kan gi.
Per Kristian Stoveland vil gi en presentasjon av Tullinløkka-prosjektet i Oslo, for å gi et større innblikk i hvilke enorme muligheter teknologien faktisk gir.
– Det er en utfordring innenfor kunst- og kulturfeltet at digital kunst har vært forbeholdt de “små rommene”. Det vil vi gjøre noe med, sier Eva Marie Bentsen.
– Vi tror at en slik årlig festival vil kunne bidra til økt samskaping mellom kunstnere, arkitekter og teknologer, gi Kristiansand og Agders innbyggere digitale kunstneriske opplevelser slik at de selv får oppleve noen av de muligheter som den nye digitale teknologien kan gi, sier Askildsen og Bentsen.
Vil synliggjøre kunstens verdi og betydning
– Videre vil det bidra til å synliggjøre kunstens verdi og betydning for samfunnet, gi nye grupper av mennesker nye kunstneriske opplevelser som vil stimulere til økt interesse for kunst, g unge talenter en arena for kunstnerisk utfoldelse, og generere aktivitet i sentrum for butikker og restauranter, legger de til.
– Men det vil også sette Kristiansand og Agder på kartet som det digitale hjertet i Norge. Tenk hva som kan ligge i det og ikke minst hvor illustrativt det blir. Tenk den kraften som ligger i spenningsfeltet mellom det digitale og det fysiske (hjerte) kraftsentrum, sier Tore Askildsen.
– Det satses tungt i landsdelen vår på å utvikle denne teknologien som kan brukes på en lang rekke områder, ikke bare for å oppleve kunst på en ny måte. Aktørene er mange. Vi er kommet langt, og kan nå enda lenger. Dette kan bli vår nye vekstnæring, så store er mulighetene, og på et så høyt nivå ligger teknologiutviklerne vi har i vår midte og som er grunnlaget for å få dette til, mener Askildsen.
Startet med noen ildsjeler
Utviklingen startet takket være noen ildsjeler. Festivalen 16. mars er en videreutvikling av seminaret «Kunst, Kultur og XR», som Agder XR arrangerte i Aladdin kino i mars 2021 i samarbeid med Agder fylkeskommune og Sørnorsk Filmsenter.
– Etter seminaret fortalte flere kunstnere at de ble inspirert til å skape mer i det digitale rom, og vi ser at flere av disse nå er i gang med egne digitale prosjekter. Slik begynte det, og siden har det vokst betydelig, og på sett og vis gått litt under radaren for folk flest, men innbyggerne skal vite at det jobbes svært godt med å utvikle teknologien og utnytte de mange mulighetene teknologien og kompetansen som de lokale og regionale fagmiljøene faktisk besitter til at dette kan bli en stor næring i årene som ligger foran, mener Askildsen.
Kristiansand “The city of digital art”
En årlig D´Art festival som gir byens innbyggere og fagmiljøer ny innsikt og spennende kulturelle opplevelser, og som bidrar til å etablere Kristiansand som «The city of digital art»
– Konferansen er kommet for å bli og skal bli en årlig D´Art festival som gir byens innbyggere og fagmiljøer ny innsikt og spennende kulturelle opplevelser, og som bidrar til å etablere Kristiansand som «The city of digital art», intet mindre, sier Eva Marie Bentsen og Tore Askildsen.
Konferansens program:
Agder XR – fremtiden er nå. Tore Askildsen og Eva Marie Bentsen.
Alma Eik og Haavard Tveito (arkitekt), Laura Christina Brøvig Vallenes (kunstner) – Kunst og arkitektur VR/AR. En presentasjon av prosjektet «Artscapes». En installasjon i virtuell reality som utforsker skjæringspunktet mellom kunst, arkitektur og det digitale.
Vest-Agder-museet – Satsing på digital teknologi: Hege Solli og Vegard Svarstad vil presentere hvordan Kristiansand museum benytter 3D skanning i forbindelse med bygningsvern, og om prosjektet «Bruk av teknologiske nyvinninger for historiefortelling i museet». Jim Sivertsen fra Broomstick og Gunhild Aaby fra VAM presenterer film basert på opptak gjort under visning av pilotprosjektet «Wergeland på Gimle» basert på MotionCapture/MetaHuman teknologi.
Pixel & Pastel ved Siri Urdal og Eva Marit Edwardsen – Kunst og digital teknologi. Eva, en dedikert kunstner, og Siri, en markedsfører med sterk lidenskap for kunsthåndverk og teknologi. De vil dele sine tanker og visjoner om hvordan kombinere håndverksmetoder med den nyeste teknologi for å skape noe unikt og innovativt.
«Noe stort» ved Kjell Hausmann – En presentasjon av metaverse for kunst, kultur og handel. Hvordan fungerer et metaverse og vil dette være en plattform for fremtidig handel? Spørsmål og samtale.
Prøv VR briller og se VR film.
Keiino «Keiinos World». Sanger og låtskriver Tom Hugo Hermansen. Tom Hugo vil på direkteoverføring fra Bangkok presentere «Keiino World». Et fantastisk univers i metaverse der de presenterer sine konserter og fronter norsk/samisk kultur.
Void – Per Kristian Stoveland – interaktive installasjoner – presentasjon av Tullinløkka prosjektet. Void jobber i skjæringspunktet mellom design, arkitektur, kunst og teknologi. De har gjort store prosjekter både nasjonalt og internasjonalt. 15:40 EY. Hva er egentlig blockchain og NFT – og hvordan tenker vi om fremtiden? Magnus Jones er nordisk blockchain og innovasjonsleder i EY, Tax & Law. Han bistår norske og internasjonale selskaper, myndigheter og andre interessehavere over hele verden innen denne teknologien.
Fjord Oslo ved Anastasia Isachsen – Fremtiden er lys! Lyskunst – nye muligheter for steds- og publikumsutvikling. Anastasia Isachsen – visuell kunstner og kurator innen skulptur, video og lysinstallasjoner. Hun er grunnlegger av Fjord Oslo og vil fortelle om sitt arbeid med denne festivalen, samt presentere sin egen skulptur «Perspective». Den kan oppleves 16. mars ved Noroffs lokaler.
Prøv VR briller og se VR film.
BigWig ved Tomm Erichsen og Kent Bakke – Motion capture, hva er det og hvordan fungerer det? BigWig, en spennendne og innovativ bedrift i Kristiansand som jobber med 3D film-animation-script- og mapping. I førjulstiden har mange av oss hatt gleden av å se deres vakre illustrajoner/mapping på fasaden av Kristiansand domkirke. På konferansen vil de gi oss mer innsikt innen motion capture.
Kilden – Kristiansand Symfoniorkester ved Øystein Flemmen VR. Symfoniorkesteret jobber med utviklingen av et spennende og kreativt VR prosjekt der du både kan oppleve KSO i VR og prøve deg som dirigent for et av landets beste symfoniorkestre.
Erik Pirolt – En kunstners arbeid med digital teknologi. Erik er en innovativ multikunstner og vil på konferansen vise sine siste prosjekter.
Presentasjon av lysskupturen.