Det ble mange sterke øyeblikk da Kreftforeningen Agder lørdag og søndag arrangerte Stafett for livet. 38 lag med mer enn 1.100 deltakere var med.
Av Ivar Eidsaa
Regnet satt ingen stopper for deltakelsen som var enorm. Da varaordfører Jørgen Kristiansen offisielt kunne åpne stafetten, var flere hundre deltakere samlet foran det gamle garderobebygget på Kristiansand stadion.
Kreftpasienter og andre som lever med kreft tett på livet vet at sykdommen ikke tar pauser eller ferie. Selv om man kanskje ikke tenker på kreft hele tiden, så er den der – hele døgnet. Derfor varer Stafett for livet i 24 timer, opplyser Trude Vibeke Omland Nygaard, informasjonsmedarbeider i Kreftforeningen Agder.
Innsamlingsaksjoner
I et helt døgn går eller løper vi til støtte for alle kreftframmede rundt i landet. Stafetten symboliserer kampen en kreftpasient går igjennom og visualiserer at det alltid bør være noen på banen for den som er syk, sier hun videre.
Stort sett de fleste av de 38 lagene som deltok, har også lagt opp til egne innsamlingsaksjoner for på den måten å skaffe til veie penger som kan finansiere ny kreftforskning. Søndag formiddag var det samlet inn 1 025 163 kroner, og tallet vil øke en god del etter hvert som de ulike aksjonene rapporterer inn sine resultater.
– Takk for engasjementet
– Vi bor i en by hvor mange bryr seg og deltar. Jeg vil takke hver og en for det engasjementet og den innsatsen dere gjør, sa varaordfører Kristiansen.
Innen stafetten kunne starte. Det ble et sterkt øyeblikk for mange da Fighterne, de som sliter med kreft gikk den første runden på Stadion. Der gikk hun som var så svak at hun måtte ha støtte for å gå runden. Der gikk han som har kreft i magen og som er i full gang med sin kreftbehandling.
Havnet i koma
Der gikk også Magne Dahlstrøm, som for fem år siden fikk sin kreftdiagnose.
– Det var en helt vanlig onsdag. Jeg skulle på jobb. Men kona fikk ikke kontakt med meg. Jeg hadde havnet i koma. Det var ingen symptomer i forkant som skulle tilsi at jeg hadde fått kreft, forklarer Magne Dahlstrøm som i mange år har bodd i Søgne.
Det bar rett på sykehuset, til flere undersøkelser. Der ble det påvist at Dahlstrøm hadde kreftsvulst på hjernen. Turen gikk til Oslo hvor svulsten ble operert bort.
– Store deler av svulsten ble fjernet. Legene fryktet at dersom de fjernet mer, ville jeg miste taleevnen. Etter hvert startet behandlingen med cellegift slik at den delen av svulsten som gjenstår kan forsvinne. Det har jeg gått på et halvt år og skal fortsette med det et halvt år til, forteller han.
Gode aktivitetstilbud
Han sliter med hukommelsen, har vanskeligheter med å finne de rette ordene i samtale med andre.
– Jeg finner på mange ord, og kan ha utfordringer med å huske navnene på nære familiemedlemmer, fortsetter han. Dagene bruker han på å gå turer i skog og mark. Sykkelen er også flittig i bruk.
– Kreftforeningen er flinke til å tilrettelegge med gode aktivitetstilbud. Mandagene er det treff i foreningen. Onsdagene er vi en stor gjeng som går tur, gjerne i Baneheia, sier han.
76 på LAB(BE)-laget
Mange deltok under Stafett for livet med egne bedriftslag. Ett av dem var laboratoriet ved Sørlandet sykehus.
– På LAB(BE)-laget er vi 76 som er med, ansatte ved laboratoriet, deres familier, venner og bekjente, sier Siri Husebø Ravnevand fra Søgne.
– Noen av oss har mistet nære i kreft, andre sliter med kreft. Vi ønsker å delta for å vise at vi bryr oss, at de som sliter med kreft ikke er alene, sier Siri Ravnevand.
– Vi har samlet inn ganske mye penger på forhånd, penger som skal gå til kreftforskningen.
Medarbeidere på jobben har heklet fruktnett som vi har solgt på forhånd, og fått inn ganske mye penger på. Før vi begynte stafetten lørdag, hadde vi samlet inn over 40.000 kroner, og utover lørdagen kom det inn enda mer, sier hun.
Mange aktiviteter
Stafett for livet er blitt arrangert som en familiedag, med en rekke aktiviteter for store og små. Ambulansetjenesten stilte med sykebil som var som en magnet på barna. Kristiansand Brann og Redningskorps stilte med stigebil, de som ønsket kunne bli med i liften og beskue hele Lund 42 meter opp i luften.
Aktiviteten i teltet som ansatte fra barne- og ungdomsavdelingen ved Sørlandet sykehus hadde satt opp, var svært stor. Det var nemlig mange barn som hadde møtt frem. For her var det mulig å kunne komme med bamsene sine for å sjekke om bamsen var syk, og hvis den var, at man da kunne få kyndig medisinsk behandling.
Svært fornøyd
Elisabeth Hermansen Fiskaa kunne raskt konstatere at bamsen til ei av jentene nok hadde fått ørebetennelse. Bamsens eier fikk gode råd, om å sørge for at bamsen ikke frøs, noe den lille dame nikket energisk til.
En annen bamse var veldig syk, så syk at Elisabeth og kollegene Anne Beate og Heidi måtte gi bamsen intravenøs væske. Oksygenmaske måtte også til, og ekstra stas ble det da de tre sykepleierne oppdaget at bamsen hadde en revne i den ene labben. Eieren, ei jente på fem år, var svært imponert, da revnen ble sydd igjen.
– Bamsen har vært syk i tre år. Nå er den blitt frisk, og jeg skal passe godt på den, sa hun strålende fornøyd etter endt behandling.