Søgnedesign 2023: – Vi er blitt en institusjon

Hildur Nereng Ernst har ledet Søgnedesign siden 2001, med unntak av 2018, da hun hadde planer om å trappe ned. Det ble ikke noe av, og allerede året etter var hun i gang igjen.

Tekst og foto Anne Gunn Pedersen

Nytt styre ga ny giv, og stifteren av sommergalleriet roser sine driftige styremedlemmer, Ida Marie Hellenes og Lene Fyrst. Hun kan samtidig slå fast at publikum har strømmet til som aldri før i sommer.

– Salget har vært meget bra i år, sier Ernst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

2 e1690353265752

Førstegangs utstiller, fotograf Frank Otto Pedersen, synes det er fint å delta på Søgnedesign.

Årets Søgnedesign føyer seg dermed inn i rekken av utstillinger med stort mangfold, der amatører møter profesjonelle kunstnere, og der kunsthåndverk går hånd i hånd med ulike kunstformer.

Kanskje blir det sådd et frø
En av de nye utstillerne i 2023 er fotograf Frank Otto Pedersen.

– Jeg visste ikke så mye om Søgnedesign fra før, men det har vært veldig hyggelig å være med her, sammen med så mange flinke folk, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

3 1 e1690353274541

– Er dette virkelig? Grethe Herlofsen studerer et av bildene.

Han bor på Flekkerøy og har så langt kombinert lærerjobb med jakten på motiver. Nå satser han imidlertid mer og mer på fotografering og har ulike oppdrag både i inn og utland.

– Er det blitt noe salg på utstillingen?

– Litt har jeg solgt, men det viktigste er å kunne vise det man gjør. Kanskje blir det sådd et frø, slik at noen ser hva man holder på med, sier fotografen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

4 1 e1690353285246

Mye å finne når sommergalleriet har inntatt presteboligen.

Varme hodeplagg
Ida Marie Hellenes forteller at det i hele juli har vært jevnt med folk, gjennom hele uka, og særlig på søndagene.

– Det har vært kolossalt med folk på søndagene, jeg vil si mer enn tidligere år, sier Hellenes og legger til at alle utstillerne har solgt noe, fra litt til veldig mye.

At det har gått mange strikkeplagg av typen luer av ull er kanskje ikke forventet på en sommerutstilling, men det er like fullt tilfelle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

5 1 e1690353294136

Ida-Marie Hellenes (t.v.) og Tove Krogh har begge en finger med i spillet for å få Søgnedesign på plass. Hellenes er en del av styret og Krogh er med på montering av utstillingen.

– Det må være temperaturen, ler Hellenes.

Sånn sett er bare å erkjenne at sommeren i år har vært av det kjølige slaget.

Vellykket flytting
At sommergalleriet har trukket folk helt siden 2001, skulle si noe om at både fastboende og turister setter pris på kombinasjonen galleri og butikk. Om starten for 22 år siden sier Hildur:

– Vi måtte finne et sted der alle de kreative folkene i Søgne kunne få vist seg fram. De første tre årene holdt vi til i lokaler på Tangvall, i huset der Eli Dahl eftf. hadde sin butikk, men etter hvert ble det flytting til presteboligen på Søgne Gamle Prestegård.

Artikkelen fortsetter under bildet.

6 1 e1690353302196

– Vi besøker utstillingen hvert år, forteller Kjersti Karlsen (t.v.) og Hilde Kinserdal. De har hytte på Langenes.

Og selv om presteboligen ligger litt utenfor allfarvei, er adressen til kultursenteret med årene blitt viden kjent. Søgne gamle prestegård, med gårdsnummer 1 og bruksnummer 1 skal dessuten være opphav til navnet Søgne.

Nye utstillere
På tampen av årets utstilling kan altså Hildur Ernst konstatere at alt har gått på skinner, selv om hun innrømmer at det trengs yngre krefter i styret.

Artikkelen fortsetter under bildet.

7 1 e1690353318739

Cecilie Hagen og Marte Lohne (sittende). Lohne er med for fjerde gang med sine smykker, mens Hagen er førstegangs utstiller. Hun arbeider med tre og lær.

– Jeg skal jo gå av en gang, jeg er jo 78 år, minner hun om, men legger til at hun håper å være med neste år også, rett og slett fordi oppgaven med å lede Søgnedesign er så givende. Når nye, dyktige utstillere kommer til, er det alltid like spennende. Samtidig er mangfoldet viktig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

8 1 e1690353345810

Ulike typer kunsthåndverk.

-– I år er det mange nye billedkunstnere med, sier Hildur og nevner grafikerne Kristin Schølberg Wathne og Torhild Lian, maler Jona R. Runarsdottir, tegner Terence Murphy og fotograf Frank Otto Pedersen.

– Ellers virker det som folk mer og mer setter pris på det som er håndlaget, i stedet for masseproduserte ting. Jeg tror folk i større grad enn før er villige til å betale for håndverk, selv om det koster litt mer, reflekterer hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

9 1 e1690353354919

Mangfold på Søgnedesign.

Håper på ny kontrakt
Det har heller ikke vært noe problem å få nye utstillere, og der det tidligere kun var med deltakere tilknyttet til Søgne, favner sommergalleriet nå hele Agder.

– Vi har faktisk vært nødt til å si nei til noen i år, opplyser Hildur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

10 1 e1690353363102

Varme hodeplagg for vinter, eller en kjølig sommer.

– Hvordan ser du for deg fremtiden til Søgnedesign?

– Jeg føler at vi har blitt en institusjon, så jeg har tro på at det blir flere utstillinger, samtidig som vi er avhengige av at ledelsen for Prestegården vil ha oss her.

Per i dag har foreningen Søgnedesign en treårs kontrakt med Kristiansand kommune om å leie presteboligen seks uker om sommeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

11 1 e1690353373228

Leker av tre.

– Jeg håper at kontrakten blir forlenget, og at yngre krefter vil steppe inn i styret. Da tror jeg at Søgnedesign kan drives videre i framtiden, sier Hildur Nereng Ernst.

1 e1690353255408

Hildur Nereng Ernst, leder for Søgnedesign, her med Frank Otto Pedersen, en av årets nye utstillere.

Flere saker