Den 7. desember inviterer kulturkomiteen i Greipstad og Finsland menigheter de to menighetene til et større jubileumsarrangement for å markere at det i år er 800 år siden det som regnes som den første julekrybben ble vist.
Av Ivar Eidsaa
– Jeg fikk en aha-opplevelse, smiler Elen Bente Syverstad.
– Det gikk opp for meg at i år er det 800 år den første julekrybben så dagens lys, forteller hun videre. Menighetsrådene i Finsland og Greipstad var enige i at dette var noe som burde markeres, og satte for et halvt år siden kulturutvalget i sving med å planlegge gjennomføringen.
Frans av Assisi
I vår kultur er julekrybben uløselig knyttet til Frans av Assisi som i forbindelse med julefeiringen i 1223 ønsket å feire barnet som ble født i Betlehem. Thomas av Celano som har skrevet biografien om Frans av Assisi skriver at Assisi ønsket å få fremstilt hvordan Jesus ble lagt i en krybbe der okse og esel stod, og hvordan han fikk redet en seng i høyet. Folk strømmet til den første julekrybben. Gjennom julekrybben ble de troende brakt nærmere julemysteriene.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På grunn av den posisjonen som Frans av Assisi og hans orden hadde, fikk julekrybben en rask utbredelse. Gjennom den første julekrybben ønsket Frans å synliggjøre hvordan Jesus ble født inn i fattigdom.
Brukes i alle samlinger i adventstiden
– I vår menighet har julekrybben allerede en viktig plass. Julekrybben brukes konkret i menighetens samlinger gjennom adventstiden, i møter med alle aldersgrupper. For å markere 800-års jubileet, inviterer vi til to åpne arrangementer på menighetshuset, forklarer Elen Bente Syvertstad.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Den 23. november i serien «Tro for livet, vil hun selv holde et foredrag om julekrybbens budskap. Den 7. desember blir det er større jubileumsarrangement, med besøk av Hans Petter Foss, forfatter, bokhandler og julekrybbesamler, som også vil holde et foredrag om temaet: Mitt liv med julekrybben. Det blir selvsagt sanginnslag og bevertning, og i kjelleren blir det invitert til en større julekrybbeutstilling.
Jubileumsarrangement 7. desember
Foss som i mange år har samlet flere hundre julekrybber fra en lang rekke land, verdensdeler og kulturer, driver Bok & Media i Akersgaten i Oslo. Det har han arbeidet frem en større utstilling som mange har fått med seg og satt pris på. Hovedtanken bak utstillingen har for ham vært å vise at Jesus ikke bare tilhører noen av oss, eller bare noen kulturer, men alle folkeslag. Det er et gledesbudskap til HELE verden.
Elen Bente Syverstad har lenge fattet interesse for julekrybben, dens historie og budskap, og har samlet julekrybber fra en lang rekke land, verdensdeler og kulturer. Mange av disse vil bli stilt ut i forbindelse med jubileumsarrangementet den 7. desember, for som hun sier: Det er alltid spennende å se hvordan ulike kulturer har gitt fortellingen om Jesusbarnet ulike uttrykk. Det kan ligge lærdom i slikt.