Våren er endelig kommet, men det er foreløpig bare i havet. Det melder Havforskningsinstituttet.
Av Ivar Eidsaa
Selv om man ikke skulle tro det, at våren er på vei, så er den faktisk det. Havforskningsinstituttet kan melde at våren er godt i gang – i havet.
Algelaben til Havforskningsinstituttet har nemlig målt tett med kiselalger, både ved forskningsinstituttets egen forskningsstasjon i Flødevigen og ute ved Torungen fyr.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– I havtrekker vi nylig gjennomførte, gjorde typiske vårarter seg gjeldende. Skeletonema, Chaetoceros og Thalassiosira var alle til stede, sammen med Thalassionema, som egentlig er mest vanlig når det er lavt saltnivå i sjøen, forteller planktonekspert Lars-Johan Naustvoll.
– Disse er alle en del av vårløsningen av kiselalger. På land ligger fortsatt sneøn enkelte plasser, det har vært drag av vår i luften, men ingen blomster eller tanker om å ta på seg shorts har meldt seg enda. Men algene i havet viser retningen, nå går det mot vår langs kysten vår, konkluderer havforskeren.
I havet starter våren allerede i februar, om du er litt sør i kongeriket. Da kommer den årlige blomstringen av planteplankton. Planteplankton kalles gjerne «gresset i havet». Det er mange, mange mikroskopiske encellede alger, som faktisk danner grunnlaget for alt annet liv.
Dette «gresset» er nemlig viktig føde for dyreplankton som krill og hoppekreps. Og dyreplankton er igjen middagen til fisk og sjøpattedyr.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Når blomstringen starter, skjer det meste fort og i løpet av kort tid, når det først kommer i gang. Det hele kan være overstått i løpet av en ukes tid.
Med fare for å gni inn et faktum kanskje deler av landet er lei av å konstatere årlig, må det like fullt nevnes at våren kommer først til de lengst sør.
I Skagerak, Rogaland og gamle Hordaland spirer og gror det i havet i februar og mars. I Møre og Romsdal og Trøndelag slår våren først til i mars – mens en på Helgeland, i Lofoten og i Finnmark først ser vår i april.
Blomstringen starter alltid innerst i fjordene og nært kysten, før den sprer det glade budskap videre utover.