Med sine 301 meter over havet hører Hestheia eller Hesteheia til blant de aller beste utsiktsteder i Songdalen. Navnet skrives på begge måter, både med eller uten ’e’ i midten, og det har ingen ting med dyret hest å gjøre. Ordet ’hæste’ er superlativ av det gammelnorske adjektivet ’hå’ og betyr ’høyeste’. Hesteheia var tidligere en vedeplass hvor man i gamle dager tente bål for å varsle om ufred som truet landet.
Av Bjørn Einar Bjerke
Til tross for en høyde på 301 meter, bør toppen være relativt enkel å nå selv på en vinterdag med normale snømengder for landsdelen og årstiden. Det meste av stigningen kan unnagjøres med bil slik at labbeturen kan starte fra en høyde på ca 200 meter over havet, og det er kort vei opp til toppen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kommunen brøyter veien inn til Eidså hvor det står en bom. Resten av veien, en skogsbilvei på drøyt en kilometer, er som oftest ryddet og gangbar om vinteren på grunn av driftsmessige forhold i området. Den siste biten av veien er uansett stengt for allmenn motorferdsel hele året.
Det første som slår en når bilen er parkert og man stiger ut, er den gigantiske telemasten på toppen. Masten er nesten 220 meter høy, og man ser den praktisk talt hele veien opp til toppen. Den ble bygget på 60-tallet, men inneholder nok adskillig flere linker i dag enn den gang. Mange av oss husker fra fjernsynets spede oppstart at TV-skjermen ble full av «snø».
Artikkelen fortsetter under bildet.
Da var det ofte denne senderen som var falt ut av drift. Selve masten ligger få meter over den gamle kommunegrensen til Kristiansand. Men den beste utsikten, unntatt den fra toppen av masten, ligger i Greipstad. Opp i masten er det dessuten de færreste forunt å klatre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På veien fra bommen og opp til toppen passeres Hovedturløypa som går fra Stemmen via Bergstølhytta til Kjærrane, en nydelig turløype på 21 kilometer. Sommerskogsløpet til Terrengkarusellen går her. Om vinteren er denne løypa svært populær men mest farbar på ski naturligvis.
Like før du når toppen av Hesteheia, anbefales varmt å ta en av avstikkerne ut til utsiktspunktene mot sydøst. Her ser man Oksøy, Grønningen, Flekkerøy og havet langt der ute. På toppen er det en fantastisk panoramautsikt. Her oppe er det også en gedigen og meget forseggjort varde. Husk også å ta med en kikkert. Kanskje kjenner du igjen noe av det du ser fra en ny og uvant vinkel.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Slik kommer du til Hesteheia:
Man trenger ikke de helt store orienteringskunnskapene for å finne frem til Hesteheia. Følg fylkesvei 461 fra Brennåsen og innover i Greipstad. Et par kilometer etter at du har passert Hortemo, kommer du til Augland. Her tar du av veien til høyre som er skiltet mot Eidså. Kjør i cirka 4 kilometer. Du passerer noen idylliske vann på veien innover. Disse er mest sannsynlig islagt på denne årstiden. Parker enten ved skolehuset eller i en veilomme nærmere bommen. Herfra kan du se masten på Hesteheia, og det er rett og slett bare å spasere den siste drøye kilometeren av skogsbilveien helt opp til toppen. Her trengs ingen kart, men et GPS-spor fra en smarttelefon kan gi god og nyttig tilleggsinformasjon. Det går selvfølgelig også flere veier til Hesteheia, blant annet fra både Mosby og Kulia, men disse er av en slik beskaffenhet at de ikke anbefales til fots om vinteren.
Fritidsnytt ønsker deg en fin tur i klart vintervær. Bonusen venter på toppen