– Vi ville invitere til en privat festival i hagen til en kamerat. Så kom det 300, året etter 430. Da bestemte vi oss for å lage en todagers festival. Det forteller Kenneth Fjeldkjøn som 24. og 25. mai arrangerer egen festival i hjembygda Finsland, og med over 3.500 besøkende fordelt over to dager.
Av Ivar Eidsaa
– Hvem hadde trodd noe slikt, at det som startet som en hagefest skulle utvikle seg til å bli en festival med så gode besøkstall, smiler Kenneth Fjeldkjøn.
– Vi kalte det Lauvslandsfestivalen. Den ble arrangert i hagen hos en kamerat. Venner og venners venner ble invitert. Det kom 300. Året etter kom det 430. Selv om hagen var stor og det var plass til mange, var den ikke så stor. Skulle det komme flere, måtte vi ha større plass, minnes Fjeldkjøn.
Fikk leie gokartbanen
Det var da han og to kamerater til bestemte seg for å satse. Han tok kontakt med Norges Automobil-Forbund for å høre om det var mulig å leie gokart-banen i Finsland slik at det ikke skulle stå på arealet. Svaret var ja. Utfordringen var bare at da satte pandemien inn for fullt. Kenneth og kameratene måtte utsette festivalen.
I 2022 kunne Finsland Live invitere til en to dagers musikkfestival i Finsland på Toppen av Kristiansand. Selvsagt litt usikker på hvordan det ville gå, drog de til, fikk gode musikalske krefter til å komme, og opplevde at billettsalget tok av. Til fredagen kom det 1.300 besøkende, og til lørdagen 1.000.
Gode tilbakemeldinger
– Vi visste på forhånd sånn omtrent vi hva vi kunne bruke på å booke gode musikalske krefter. Så var vi krystallklare på å sikre at de som kom, skulle få en god opplevelse. Det fikk vi til. Tilbakemeldingene var veldig gode, forteller han.
Når alle artister hadde fått sitt og alle regningene var betalt, satt han igjen med et overskudd. Pengene ble brukt på å investere i nytt og bedre utstyr for å kunne gi en enda bedre opplevelse året etter.
– Det har fungert veldig bra å arrangere festivalen på gokartbanen. Det er bra med strø, infrastrukturen er god, og det er rett og slett en veldig god plass å være, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Et campingområde
De fikk i tillegg leid et jorde på hele 32 mål på andre siden av veien slik at det var mulig å anlegge et eget campingområde, samt å kunne få på plass flere aktiviteter som kunne engasjere og aktivisere de mange som kom på festivalen og som ville overnatte. Nytt for 2024 er at det også vil bli livemusikk på festivalcampingen som etableres i nærheten av festivalen.
Enhver festival har sin profil. Finsland Live trekker publikum fra stort omland, fra Mandal og Åseral, Vennesla og Lindesnes. Mange kommer fra Søgne og Kristiansand. I fjor kom det også flere fra Haugesund og Østlandet.
Ryktet har gått om festivalen som ikke tar blodpriser for å løse billett eller festivalpass. Det gjør at unge som kanskje ikke har verdens mest velfylte konto, har råd til å reise på festival.
– Vi ser også at flere av dem som løser billett eller festivalpass har vært gjester hos oss tidligere, og tilbakemeldingene tyder på at jungeltelegrafen har fungert. Mange har anbefalt festivalen til venner og venners venner. Så til årets festival vil vi nok bikke 4.000 totalt på disse to dagene, mener Kenneth Fjeldkjøn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
God festivalopplevelse
Det å satse på kvalitet og gjøre alt skikkelig har også betalt seg overfor artistene. I fjor var Staysman en av artistene, og når de melder tilbake at Finsland Live var den beste festivalopplevelsen de hadde hatt siden før pandemien, betyr det også sitt. Også i artistmiljøet går ryktene om hvilke arrangører som satser på kvalitet.
Festivalen skaper også ringvirkninger i lokal- og regionmiljøet. Til årets festival er det et tredvetalls ungdommer som får jobb under festivalen, en kjærkommen mulighet for unge som ønsker sommerjobb, men som i likhet med mange jevnaldrende har erfart at det kan sitte svært langt inne å få en sommerjobb overhodet.
En god tilrettelegging er også et sentralt stikkord når historien om hvorfor Finsland Live trekker så mange publikummere skal fortelles.
– Vi har en egen transportordning og setter opp fire bussruter i forbindelse med festivalen; fra Vigeland, fra Mandal, fra Søgne, og fra Kristiansand via Vennesla. I fjor var det noen hundre som benyttet tilbudet. Det var de som gjerne ville på festival, men som ville hjem på kvelden, sier Kenneth Fjeldkjøn.