«Jeg orker ikke mer (…) Jeg er utslitt, har vondt i hodet og det kniper i magen (…) Kroppen er frisk, men likevel utmattet. Jeg er nær ved å gi opp». Slik innleder Hege Hellvik sin tankevekkende bok Jobb mindre – lev mer, med løsninger for hvordan vi alle kan få et bedre liv og dermed et varmere samfunn.
Av Ivar Eidsaa
Hege Hellvik er i 30-årene, oppvokst i Søgne, og bor i dag i Oslo hvor hun arbeider som konsulent i Rambøll. Hun er småbarnsmor, har en krevende jobb og slites mellom alle «bør», «skal» og «må» i et hektisk liv med familie, små barn, ektefelle og jobb. Tankene kverner både dag og natt, om alt hun bare må rekke over.
Så en dag sa kroppen stopp. Den ville rett og slett ikke mer. Hege Hellvik erfarte det 40 prosent av norske arbeidstakere faktisk erfarer; at arbeidsdagen, hverdagen, ja, hele livet, er preget av stress.
Ble utmattet
Hege Hellvik ble som så mange helt utmattet, både psykisk og fysisk. Hun fikk negative følelser i forhold til jobben, for den var så krevende at gleden over å ha en interessant jobb faktisk ble borte. Likevel hørte både Hege og mange med henne fra både arbeidsgiver, nasjonale politiske miljøer og økonomer, at vi måtte jobbe mer og smartere, for det som står på spill er at vi alle må bidra for å bevare og ha råd til morgendagens velferdsstat og de gode kollektive løsningene som vi alle er enige om at vi må ha i vårt norske samfunn.
Likevel, noe måtte Hege Hellvik gjøre. Det var behov for grunnleggende endringer i livet hennes og hun valgte derfor å undersøke hvordan hun selv – og vi alle, kan lære oss å ta bedre vare på oss selv, hverandre, samfunnet vi er en del av og de utfordringene vi som menneskehet står overfor for å bevare jordens klima slik at det er mulig å kunne leve gode liv på Moder Jord. Og ikke minst, hvordan vi kan få et mer inkluderende og bærekraftig arbeidsliv som ikke er så krevende at nesten halvparten av oss arbeidstakere sliter i det daglige.
Et mer balansert liv
– Målet må jo være å få en bedre jobbhverdag for alle, og et mer balansert liv som ikke sliter oss ut, fremholder Hege Hellvik.
Som da det stod på som verst kjente seg alene om å være nær ved å kollapse og i en uholdbar livssituasjon. Legen henviste henne til kognitiv terapi, som også kalles kognitiv atferdsterapi, og retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser. Et viktig mål er å bryte selvforsterkende onde sirkler som opprettholder psykiske helseproblemer.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det var da terepeuten i samtalene som fulgte kunne fortelle at et økende antall mennesker strever til tider tungt med å balansere vårt moderne liv mellom full jobb som krever sitt og forpliktelsene som mor, ektefelle og i familien.
Et samfunnsproblem
– Det var da det skjedde noe for min del, jeg innså at dette ikke bare er mitt problem, men at det faktisk er et samfunnsproblem, sier Hege Hellvik. Det var i denne prosessen hun bestemte seg for å skrive bok som kunne belyse utfordringene vi som enkeltpersoner og samfunn står overfor, og hva som kan være løsningen og veien til forandring i arbeidslivet.
Hun mener kraften til endring må komme nedenfra. Flere må som henne si ifra. Løsningen Hege Hellvik skisserer, er at vi må senke terskelen for å stå i arbeid. En kortere arbeidsdag kan være et steg i riktig retning.
Mindre tid på lønnet arbeid
– Når løsningen vi får presentert er at vi må jobbe raskere, mer effektivt og bedre fordi færre hender må gjøre flere oppgaver fordi bedrifter, offentlige etater og andre sektorer av arbeidslivet ikke har råd til å ansette flere, blir det feil.
– Det må være et mål at vi bruker mindre tid på lønnet arbeid, ikke mer, slik at vi kan ha tid og ikke minst krefter til å leve liv som gir oss mer energi, større overskudd, og dermed økt livskvalitet. Vi må som samfunn, sammen og enkeltvis, tenke nye tanker. Ved å stå sammen som arbeidstakere, kan vi omfordele ressursene og velferden i Norge, og kjempe for redusert arbeidstid. Gjennom mer tid utenfor lønnsarbeid, vil vi også øke mulighetene vi som samfunn har til å løse basisbehovene både i velferden og i familieomsorgen, sier Hege Hellvik.
Vil gi økt energi og overskudd
– Ved å jobbe mindre, og leve mer, får vi mindre stress, økt energi og overskudd til å leve gode liv som ikke gjør oss syke. Det vil igjen redusere utgiftene for samfunnet til arbeidstakere som er sykemeldte, eller sågar står utenfor arbeidslivet fordi de er blitt uføre, fremholder hun.
Boken Jobb mindre – lev mer, er delt opp i tre deler; «Problemene», «Løsningene» og «Skiftet».
Dette er Hege Hellvik:
Hege Hellvik er født i 1985, og utdannet seg samfunnsgeograf med fordypning i arbeidsgeografi ved Universitetet i Oslo. Hun er sertifisert scenarioplanlegger ved University of Oxford. Hun har også løst en rekke forsknings- og utviklingsoppdrag i norske kommuner innen helse- og sosialsektoren, hvor hun blant annet har søkt svar på fremtidens velferdsløsninger.
Hun arbeider i dag som konsulent i Rambøll Management Consulting i Oslo.