Å ta vare på gamle tradisjoner er i vinden. Mange kom for å lære mer da Søgne Kystlag inviterte både til bakstekurs og hvordan man lager god og smakfull sild.
Av Ivar Eidsaa
– Da vi inviterte til kurs i april, var deltakelsen god. Vi ønsket å invitere til nye kurs nå slik at flere nye kunne bil med, sier Kari Brunvatne Kleivset som gledet seg over at mange deltok på kursene.
Kurset startet på fredagen, hvor deltakerne satte deiger til surdeigsbrød, samt deig til grovbrød. Videre ble det laget pizza med surdeigsbunn som ble stekt i den gamle vedfyrte ovnen som står i et privat hus på Lastad.
Steinovn
Deltakerne lærte også hvordan fyre opp en gammel steinovn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi brukte opp mot en tre timer på å få den rette temperaturen. Da ovnen holdt en fire hundre grader, ble pizzaen satt inn og etter halvannet minutts tid var pizzaene ferdig stekt.
– Pizzaen smakte virkelig godt, smiler Jan Arne Kleivset som hadde invitert til kurset sammen med sin ektefelle.
På fredagen ble det også satt en stor surdeig som så ble porsjonert ut til mange brød. Det samme var tilfellet med deigen som ble satt for å lage grovbrød og kringle.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Så deigene stått over natten for å heve seg. Grovbrødsdeigen har stått i romtemperatur hele natten. Surdeigen stod først til heving i romtemperatur i en fire timer, før vi satte deigen i kjøleskapet. Smaken blir den beste når deigene blir langtidshevet på denne måten, forklarer Kleivset.
Ideell temperatur
På lørdagen ble steinovnen fyrt opp igjen, denne gangen for å nå en temperatur på rundt 350 grader
– Når vi setter inn flere brød, synker temperaturen til en 250 grader, og det er ideell temperatur for å få et godt sluttresultat og brød som smaker godt, legger han til.
Linda Tønnessen og Inger Lise Fredriksen var to av deltakerne som var med.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg har lyst til å bake mer selv, og et slikt kurs er en fin inspirasjon i så måte, sier Inger Lise Hansen.
– Jeg har vært med på flere kurs i regi av Søgne Kystlag, og det er alltid noe nytt å lære, sier Linda Tønnessen som baker mye selv.
De to berømmer Søgne Kystlag for et godt utbytte av deltakelsen på kursene.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sildekurs
Nede på bryggekanten på Lastad, hadde Thor Borø samlet en god gjeng som ønsket å lære mer om å lage blant annet spekesild og kryddersilt.
Lørdagen ble innledet med at kursdeltakerne var ute og trakk sildegarnene som ble satt ut på fredagen, hvor fangsten var god.
– Så her får vi virkelig laget godt med sild. Det passer jo godt for det vi lager på kurset, blir servert som en avslutning på samlingene, sier Thor Borø.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Å lage sin egen surdeig
I grendehuset på Lastad hadde Kari Bruvatne Kleivset samlet flere som blant annet fikk lære hvordan man lager sin egen surdeig.
– Vil du lage en surdeig fra bunnen av, med å lage en starter. Da blander jeg like mengder mel og vann og rører det sammen. Etter en dag sper jeg på med like mye mel som vann og rører rundt, og lar dette stå til neste dag. Dette fortsetter jeg med i fremover til jeg har fått den mengden surdeig som jeg ønsker. Etter hvert vil gjæren boble i. Det skyldes at deigen er blitt tilført naturgjær som finnes i luften. Vi tenker ikke alltid over at gjær finnes helt naturlig i miljøet omkring oss. Det beste er å mate starteren en gang i uken. Da har jeg alltid surdeig til å sette nye brød. Ønsker jeg at prosessen skal gå litt fortere, legger jeg gjerne oppi noe epleskall, kunne hun fortelle.
– Det er fra denne starteren jeg tilfører mel og vann nok til at jeg får det antall brød jeg ønsker å lage, sier Kari Brunvatne Kleivset.