Porsmyrdagen er en fin anledning til å bli nærmere kjent med en rekke lokalkulturelle skatter.
Av Ivar Eidsaa
Gjennom mange år har en lang rekke frivillige lagt ned en stor innsats for å ta vare på lokalhistoriske skatter og klenodier.
Lørdag 8. juni inviterte Porsmyr Bygdetun til en kulturminnedag for hele familien. Her kunne man bli med på å smi kniv. Det var også mulig å lære hvordan man skal kinne smør.
I Gjødselkjelleren stod Reidar Heivoll og Øystein Dybesland med flere og demonstrerte flatbrød- og lefsebaking, og hvis noen lurte på hvordan man vasket klær i gamle dager, så var det mulig å få med seg det også.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Stor tildeling fra Cultiva
Levende musikk, i år med Melvin Finsådal, fuglekassesnekring for barna, lotteri og åresalg, og selvsagt en stor kafeteria, hører også med når Porsmyrdagen går av stabelen.
Flere av de gamle veteranbilene var kjørt frem slik at de fremmøtte kunne se hvordan bilene så ut «før i tia», og sist, men ikke minst, kunne man se hvor langt de frivillige er kommet i å restaurere det gamle skolehuset som i sin tid stod i Finsland.
Takket være en større bevilgning fra Cultiva på 435.000 kroner har medført at Stiftelsen Porsmyr har fått muligheten til å realisere drømmen om å flytte det gamle skolehuset som en gang stod i Finsland, for å etablere et skoleformidlingssenter på Porsmyr Bygdetun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skolen ble demontert og flyttet til bygdetunet som nå er blitt reist på de gamle grunnmursteinene som skolehuset en gang stod på.
Nytt verksted
Bord for bord er skolehuset blitt reist. Mye er blitt gjort, og litt gjenstår.
– Vi søkte Cultiva om nye midler og har fått til sammen 600.000 for å flytte, og nå å rehabilitere bygget, pusse det opp og få inn vinduer. Nå gjenstår det noe listverk rundt vinduene. Vi skal ha inn en ny dør, og skolehuset skal skrapes og males innvendig og utvendig, forteller Oddbjørn Follerås.
Ved siden av skolehuset er det også kommet på plass en ny garasje. På nabotomten etableres det nå er nytt boligområde. En garasje stod i veien, den har Porsmyr Bygdetun fått gratis. Den er blitt løftet på plass på tomten.
– Dermed har vi fått et bygg hvor vi skal etablere et verksted. Vi har fått på plass en løftebukk, slik at det blir mulig å kunne komme under de gamle veteranbilene vi har i vår midte, til nødvendig service og vedlikehold, sier Follerås.
– Til dette arbeidet fikk vi i fjor en gave fra Søgne og Greipstad Sparebank på 50.000 kroner, og en tilsvarende sum i år. Det å få et nytt verksted, blir en helt ny hverdag for oss. Dagens verksted har fungert bra, men det er lavt under taket, og vi trengte rett og slett mer plass, legger han til.
Og skulle det være noen som blir inspirert til å ta turen for å oppleve de kulturhistoriske skattene på nært hold, så holder Porsmyr Bygdetun søndagsåpent i juli.