Med sine 242 meter over havet er Smørheia faktisk høyere enn selveste Linnåsen, skjønt det bare er snakk om en forskjell på noen få meter. Slik virker det ikke når man tar turen opp, men det er nok mest fordi man kan kjøre bil mesteparten av stigningen. Deretter er det kun to kilometer igjen til toppen, i lett terreng.
Av Bjørn Einar Bjerke
Rundt det høyeste punktet på Smørheia finnes mye bart fjell, noe som gjør at vegetasjonen ikke er så tett. Panoramautsikten er strålende og blant det ypperste av hva Søgne kan by på i så henseende. Mot nordvest ser man like til fjellene i Hægebostad, og i motsatt retning mot sydøst ser man Ny Hellesund. Nitti grader lenger nord, mot nordøst, kan man se Linnåsen.
Mildt og innbydende
Det bølgende landskapet rundt fjellrabbene er myrlendt, bevokst med lyng og blomster, og det er mildt og innbydende. Lenger innover heia er det ikke uvanlig at storfuglen spiller, men for å kunne oppleve noe slikt, må man planlegge god tid i forkant.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kjentmannen Helge Hamre fra Dal, som for anledningen var med oss på turen, kunne fortelle om orreleik ikke så veldig langt unna toppen. Helt fra barndommen av har han vært på utallige turer til Smørheia, og han oppdager fremdeles nye detaljer i naturen hver eneste gang.
Det er ikke plassert noen kikkert på Smørheia slik som det er på Årosveden. Men har du selv en kikkert, så ta den gjerne med for å få et enda større utbytte av turen.
Derimot er det lagt ut en besøksbok. Denne ligger tørt og godt inne i lavvoen som er ordentlig fin og forseggjort.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Er godt besøkt
Smørheia er godt besøkt i henhold til boken i lavvoen og velkjent også utenfor bygdas grenser. Et godt eksempel på dette fikk vi da vi støtte på tre turstemte, unge og hyggelige mennesker som for tiden bodde i Kristiansand. Men én av dem kom opprinnelig fra Åsgårdstrand i Vestfold, en annen fra trivelige Trøndelag og den tredje fra nabofylket Rogaland. Sammen hadde de oppdaget Smørheia i ’Veiviseren’, og de bestemte seg for å besøke stedet. De var begeistret over de positive opplevelsene turen ga.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hvordan når man toppen?
Det er enkelt å finne fram. Smørheia ligger i vestbygda i Søgne og er lett tilgjengelig. Utgangspunktet for turen er på Tofte hvor det finnes en stor P-plass. Dit kommer man for eksempel ved å ta Lundeveien fra Tangvall, deretter Lohneveien videre. Kjør forbi Hellvik Hus, og ca førti meter før veien går i tunnel under E39, tar man av til høyre inn på Eikestølveien. Alternativt kan man kjøre E39 drøye seks kilometer vestover forbi Tangvall. Ta så av, kjør under E39, sving til venstre ca førti meter etter undergangen og inn på Eikesølveien. Denne følges oppover alle svingene forbi Dal. Etter ca to kilometer ligger P-plassen på venstre side.
Nå befinner vi oss allerede på ca 150 meter over havet og har fått en lettvint start på de totalt 242 høydemetrene opp til toppen. Kryss Eikestølveien til fots. På den andre siden av veien ses første skiltet mot Smørheia. Herfra er det en komfortabel tur videre opp til toppen.
Opplevelsen går gjennom naturskjønne, varierte omgivelser som først starter i typisk skogsterreng på en traktorvei. Senere åpner landskapet seg, først over og langs små myrer, og så til slutt over relativt flatt fjell.
Følg først traktorveien i behagelig stigning. Ta så av til venstre etter ca halvannen kilometer. Her er det enda et skilt merket Smørheia. Følg til slutt tydelig sti over høydedragene opp mot toppen.
God fornøyelse!