– Sammen har vi et særlig ansvar for å ta vare på naturen vi er en del av, og ved å øke bevisstheten og kunnskapen om naturen rundt oss og skape lyst og engasjement til å ta godt vare på den.
Av Ivar Eidsaa
Under coronapandemien inviterte Søgne menighet til et større prosjekt som fikk navnet «Stemmer av smerte – stemmer av håp» hvor Søgnes befolkning ble invitert til å si noe om hvordan pandemien påvirket dem. Prosjektet slo veldig godt an. Mange deltok, og det hele munnet ut i en større utstilling i Søgne hovedkirke.
Vil utfordre og engasjere
– Nå ønsker vi å få til noe av det samme, men nå med naturen som tema, sier diakon Lene N. Berge og organist Roar Borøy i Søgne menighet som har fått med Naturvernforbundet, Besteforeldrenes klimaaksjon Agder, Søgne dykkerklubb og Govertsen Film AS i prosjektet.
Målet med prosjektet er å øke bevisstheten og kunnskapen om naturen rundt oss, og skape lyst og engasjement til å ta vare på den.
De har kalt prosjektet «Vår felles natur – vakker og sårbar», og ønsker å utfordre og engasjere lag og foreninger, barn, unge og voksne til å skape store og små prosjekter og aktiviteter med stort mangfold.
– Søppelrydding, musikk og dans, naturstier og kreative innspill for å ta bedre vare på naturen og formidling av kunnskap, er noe det går an å ha fokus på gjennom prosjektet, sier Lene N. Berge.
– For å få gjennomført prosjektet er vi avhengige av å få på plass økonomien og jobber nå med å kontakte sponsorer og undersøker hvor vi kan søke støtte, sier de to.
Film
Filmskaper og produsent Per Tomas Govertsen er aktivt med. Prosjekter og initiativer som Søgnes egen befolkning kommer opp med, planlegges nemlig dokumentert på film. Målet er å skape en film som med Søgnefolks bidrag med ulike innfallsvinkler, inspirerer og fascinerer, skaper gode opplevelser og gir viktig og god innsikt i de store klima og miljøspørsmålene vi alle er berørt av.
Per Tomas Govertsen vil være mobil under prosjektet og filme mange av prosjektene som lag og foreningene i Søgne vil gjennomføre, slik at filmen blir så innholdsrik som mulig. Filmpremieren er satt til den 5. juni 2024, på FNs miljødag. Premieren vil være gratis for alle.
Tirsdag 10. september kl. 19.00-20.00 inviteres lag og foreninger til lansering av prosjektet på Tangvall bibliotek, hvor det da vil komme mer informasjon og mulighet for å drøfte ideer til prosjekter og aktiviteter.
– Vi håper det blir mange deltakende lag og foreninger som kan være med på å løfte opp «Vår felles natur – vakker og sårbar», sier Roar Borøy.