Desember er den koseligste måneden i året for både barn og voksne, og samtidig kan den være den mest stressende måneden for foreldre. Det handler om hvilke forventninger og hvor mye press du legger på deg selv som forelder. Gi deg selv rom til å puste og husk at det er lov å si nei til ekstra aktiviteter.
Av Annelin Skjellerup Kløvimo
Hva er det egentlig barna våre ønsker seg i førjulstiden? Jeg vil påstå og si “Tid sammen” og da var det veldig fint å høre at mange jeg har snakket med opplever at en julekalender faktisk gir mer kvalitetstid sammen. Mange barn i dag har mer enn nok av leker, men tid med foreldrene er knapp.
Flere foreldre velger tradisjonell julekalender som pakkekalender, noe jeg selv også er oppvokst med og som jeg har tatt med videre til mine barn. Det er noe med følelsen av å se alle pakkene henge på veggen som gir følelsen av både julemagi og ha noe å telle ned til, som er den store julaften. Etter at barna har blitt eldre har vi prøvd å kombinere gavekalender med aktiviteter, noe som også har fungert veldig bra.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Putt inn ting i kalenderen som dere uansett gjør ila desember
– Vi lager lage julekort, baker pepperkaker, drar på aketur og grilltur, sier Anette som er mamma til to.
Therese er også mamma til to hvor familien har hatt aktivitetskalender i flere år hvor de fyller desember med aktivitet som de vet barna liker å gjøre. Dette er en god miks av enkle aktiviteter som å lage kakao med marsmellows og krem, pynte juletre, barna får velge middag og se julefilm sammen.
– Vi har hatt denne typen kalender i mange år og selv om de nå er 12 og 15 år vil de fremdeles ha det samme, sier Anette.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Trenger ikke kjøpe alt nytt
Hva med å pakke inn julegavene i en ny stil? Lær barna å pakke inn gaver med aviser, magasiner eller stoffrester? De kan lage dekorative bånd med garn eller tråd.
Bruktbutikker har utrolig mye fint som kan brukes både i pakkekalenderen, men også som du kan bruke til å pakke inn julegavene med. Kanskje en aktivitet kan være å dra på en bruktbutikk og se hva dere kan finne som kan brukes?
Artikkelen fortsetter under bildet.
Andre forslag til aktiviteter i desember:
Stå på skøyter – Juleverksted med venner – Reise inn til julebyen – Julemarked – Baking og pynte pepperkakehus – Se en julefilm sammen – Lage lysykter i glass ved bruk av tomme glasskrukker og dekorer dem med maling eller servietter – Dans til julemusikk – Kle dere godt og dra ut i naturen med niste – Julebad i sjøen – Ut i naturen og finne pynt til julebordet
Noen tips før vi går inn i desember
Gi slipp på forventningene og sett listen lavere. Husk at julen trenger ikke å være perfekt. Lag deg en liste over det som er aller viktigst for deg og barna, og være åpen for at dere kan være mer spontane enn at alt skal være planlagt.
Involver barna og la dem være med å bestemme hva dere kan gjøre. Ofte kan forslagene til barna være enklere og mer meningsfulle enn hva vi voksne kanskje tror.
Jeg spurte sønnen min på 6 år hva han ville gjøre i sommerferien og han svarte: “Jeg vil sykle, mamma.” Så sommeren bestod av mest sykling og tid i skatepark. Så det er ofte vi voksne som tror at det må være så stort og så mye for at det skal være bra nok for barna.
Det å bare være er ofte også nok. Lese en bok, spille et spill, perle, male eller bare nyte julemusikk eller stillheten mens det knitrer i peisen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Velg aktiviteter hvor dere er sammen uten stress
Gå i nabolaget og se på julelys. Fokuser på å være sammen med familien og venner, og hold det enkelt. Det er de små øyeblikkene som oftest er de mest minneverdige, så nyt tiden sammen uten å ha for mye på agendaen.
Jeg håper disse tipsene kan bidra til en mer roligere og meningsfull desember sammen. Og inkludert barna, snakke med dem om hva julen betyr for dem, og hva de ønsker å gjøre. Kanskje dere også kan gjøre noe for å glede andre. Dette kan bidra til å skape en følelse av samarbeid og glede.
Riktig god førjulstid.