Yogaskogen stort banner

Stor interesse for så- og dyrkekurs

Anita S. Dietrichson

Da Songdalen Hagelag arrangerte så- og dyrkekurs denne uka, var det stor interesse. Teori og praksis i skjønn forening bidro til at mange gikk hjem med favnen full av kunnskap og nysådde planter – som forhåpentligvis blir til grønnsaker og blomster i løpet av sommeren.

 

– Det er gledelig at interessen for dyrking har blitt så stor, spesielt blant yngre, sier Anita S. Dietrichson i forbindelse med kurset hun holdt for Songdalen Hagelag.

Såkurs Anita

Kurset til Anita trakk mange deltakere til møte i Songdalen hagelag.

 

– Vi merket at interessen for dyrking ble forsterket under pandemien, men også krig i Ukraina og fokuset på beredskap, har gjort at flere og flere ønsker å oppdatere seg på hvordan man kan så og ale opp egne grønnsaker, sier hun videre.

 

Første del av kurset var en liten porsjon teori med blant annet kunnskap om hügelbedprinsippet og hvordan lage jorden selv av organisk materiell. Videre ble det pekt på at ikke alle bor slik at man har tilgang på et stort areal å dyrke på. Pottekjøkkenhagen kan derfor være et alternativ. Og det aller meste kan dyrkes i kar og potter. Derfor gikk vi også gjennom de mest vanlige grønnsakene, og alle fikk tips om gode sorter av både chili og tomat.

 

Tips hage

Anita har god erfaring med disse tomatsortene.

 

En del av teorien baserte seg på noen prinsipp som er viktig å tenke på for å lykkes med såingen:

 

  • Husk at hvert frø gir en plante – tenk derfor på om det en plante med en stamme (eks tomat) eller flere små spirer (eks persille)
  • Tidspunkt for såing er ulikt (Chili i januar og bønner i april)
  • Dyrk det familien liker å spise
  • Sjekk spireevnen på frø, og sank egne frø
  • Etter at du har sådd skal pottene stå varmt til de spirer. Kaldere og lysere etter spiring
  • Litt om lys (for de som starter tidlig)
  • Hvordan prikle, og hva bør prikles
  • Hvilke grønnsaker vil helst «vokse opp sammen» i klynger
  • Velg kvalitetsdrivhus om du skal ha nytt. Og eksempler på hvordan man kan «lage» sine egne drivhus

 

Så- og dyrketips

– Vi avsluttet teorien med å se på hva du bør dyrke, sett i et beredskapsperspektiv, altså det som gir mest volum og mest mat på det arealet man har tilgjengelig.

 

Beredskapsdyrking

Her er tips til hva du kan dyrke i en beredskapshage, og også til matauk for familien.

 

– Mitt forslag til matauk er potet, gulrot, løk, kål, hvitløk, kålrot, rødbede, jordskokk og nepe. Og om jeg måtte bare velge en urt, ville det bli løpstikke, sier Anita. Og husk å legge en pose frø av disse artene i frysen, så har du frø hvis krisen skulle oppstå, avsluttet Dietrichson.

 

På kurset fikk deltakerne utdelt både jord, små minidrivhus, frø og annet som måtte til, for å så egne grønnsaker. Det var mange ivrige hender, og masse frø å velge mellom, så her satt medlemmene sammen sin egen «meny» av frø. Så er det bare å «krysse fingrene» for at alt spirer og kommer seg – og blir gode og fine grønnsaker og blomster.

 

Som vanlig ble medlemskvelden avsluttet med kaffe, kringle og lotteri som denne gang var et gratislotteri.

 

Flere saker