Barnetog og festarrangement på torvet. Nasjonaldagen ble feiret på Tangvall, slik tradisjonen er.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
Leder av 17. mai komiteen, Heidi Johansen ledet festarrangementet og innledet med ordene:
– Ja, vi elsker, festdrakter, is og leker. Det er høytid det, og en tradisjon vi har hatt lenge. Samtidig kommer ny ting til. Sånn sett er 17.mai en del av livet. Vi lever med den, og den med oss.
Så introduserte hun talere, dansere, musikkorps og kor, som i tur og orden underholdt de mange som hadde tatt plass på torvet i god temperatur, dog i litt frisk vind.
Mangfold er framtida
Ungdomsappellen ble holdt av Siri Heimdal Knudsen, 9. klassing på Tangvall skole, og leder av Søgne barne- og ungdomsråd.
– Så flott å se så mange folk her i dag, vi har mye å være stolte av i Søgne, en god blanding av by og bygd. Det må være noe med Søgne, så mange som flytter hit, friheten og nærheten kanskje. Vi tar vare på hverandre, og vi blir hørt.
Jeg vil slå et slag for frivilligheten. Selv er jeg på gamlehjemmet som frivillig, tenk å få lov til det! Jeg spiller bingo med de eldre, jeg går på tur med dem og har mange gode samtaler, sa Heimdal og trakk fram valgfaget på ungdomsskolen, ”Innsats for andre”. Der hjelper elever til på eldresenter og i barnehager.
– Det gir en vinn-vinn situasjon for oss og de som får besøk, sa hun og la til:
– Søgne er ei fantastisk bygd, i dag, men den vil også være fantastisk i 2020. Vi går nye tider i møte med sammenslåing av Søgne, Songdalen og Kristiansand, og sammenslåing mellom Aust- og Vest-Agder. Litt skummelt, ja, men også veldig spennende!
La oss være ei bygd som tar i mot. Som tar i mot andre kulturer, som tar i mot andre kommuner og fylker, som tar i mot ungdommen, og som tar i mot mangfoldet. La oss verdsette likhetene, men også ulikhetene. Det er det som skaper mangfold, og det er framtida.
Hovedtaler var Teyiba Mahamadhusen Aliyi, flyktning fra Etiopia.
– En kvinne som vet hva det vil si å ikke være fri, sa Heidi Johansen før hun ga ordet til Aliya, i dag elev ved Birkelid opplæringssenter og leder av elevrådet der.
Aliyi la vekt på friheten sin tale.
– I dag er en høytidsdag, vi feirer 1814, da Norge fikk ny grunnlov. Jeg synes Norge er verdens beste land å bo i. Jeg kommer fra Etiopia og vet hvordan det er når det ikke er demokrati. Der bestemmer pengene, og sier du noe galt, kan du miste livet. Norge har et godt helsesystem, gratis skole for alle barn, og et godt trygdesystem. Det betyr en trygg framtid for meg og mine barn. Norge er et land der man kan mene og tenke det man vil, vi har ytringsfrihet, religionsfrihet og likestilling. Etiopia har ni religioner, forskjellige folkegrupper, kulturer og språk. Det er mange historier om mennesker som er arrestert og satt i fengsel på grunn av religion, eller for å ha sagt noe galt. Jeg er så takknemlig for mulighetene jeg har i Norge, sa Aliyi.