Nodeland: Gjennom hele denne uken setter Songdalen ungdomsskole fokus på psykisk helse. – Alle har en psykisk helse, og vi trenger å lære mer om hva som bidrar til en god psykisk helse og hva vi kan gjøre for å forebygge. Det sier helsesykepleier Siri Hagen Bakke ved Songdalen ungdomsskole.
Av Ivar Eidsaa
Å forebygge psykiske problemer, utfordre unges holdninger og fordommer overfor psykisk helse og lidelser, bidra til åpenhet og trygghet slik at unge tør å snakke om psykisk helse og utfordringer, og økt kunnskap om hva hjelpeapparatet kan bidra med, er litt av hva det settes fokus på ved Songdalen ungdomsskole hele denne uken.
Gode erfaringer
– Vi arrangerer denne uken for sjette gang, rett og slett fordi erfaringene fra tidligere år har vært så positive, sier Siri Hagen Bakke. Noe av bakgrunnen er også at det i den nye læreplanen er et økt fokus på livsmestring.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Ung Data-undersøkelsen viser at flertallet av norske ungdommer har en god fysisk og psykisk helse. Samtidig viser Ung Data at det er en økning, både blant jenter og gutter, i selvrapporterte fysiske og psykiske helseplager. Det er flere ungdommer som tar kontakt nå enn tidligere, sier hun.
Perfektsamfunnet rammer mange
– Perfektsamfunnet kan ramme mange. Flere ungdommer sammenligner seg med det marginaliserte kroppsidealet, og blir skuffet når deres egen kropp ikke samsvarer med de retusjerte bildene og idealene som florerer på nett og i annonser. Da er det viktig at de unge blir bevisste om hva de ser, og gjennom uken vil vi også invitere inn foreldrene, for å oppfordre foreldrene til å være gode rollemodeller, sier Hagen Berge.
– Derfor vil noe av fokus gjennom denne uken være at ungdommene er gode nok slik de faktisk er, understreker hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Allsidig opplegg
Gjennom denne uken følger elever og lærere undervisningsopplegget «Alle har en psykisk helse». Opplegget er utarbeidet av Rådet for psykisk helse, og det varieres mellom fordypningsoppgaver og mer aktivitetsbaserte oppgaver.
– Gjennom uken får vi besøk av ulike foredragsholdere, interne og eksterne, hvor alle på en eller annen måte retter søkelyset mot psykisk helse, forklarer Hagen Bakke.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hasjavvenning
Åttende og niende trinn får besøk av Mental Helse med deres opplegg «Venn1», som blant annet har som mål å stimulere til vennskap og mer empati. 10. trinn får besøk av Håvard Bakke og en kollega som arbeider med hasjavvenning i Kristiansand. I tillegg til å snakke med ungdommene om rusmidler, inviteres det torsdag til et informasjonsmøte hvor alle foreldrene er invitert, og hvor temaet er rus.
Alle trinn får besøk av Vigdis Syvertsen som forteller om sin barndoms- og ungdomstid, både på godt og vondt. Alle trinn får også høre Renate Stensland som jobber i Songdalen kommune, som skal dele sine betraktninger og tanker om det å være en ungdom i dagens prestasjonssamfunn. Lærer Erlend Waade skal også besøke hver klasse og snakke om følelser og fornuft, og sosiallærer og helsesykepleier skal innom alle 8. klassene for å snakke om psykiske lidelser.