Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det var da den nye flotte kokkekniven ble ødelagt ved et uhell, at Silje Merethe Fossnes fikk ideen som ville bidra til en betydelig enklere og mer effektiv hverdag for kokkene. Dermed var ideen om å utvikle et helt nytt og revolusjonerende produkt for hele matindustrien født. I disse dager verdenslanseres produktet.
Av Ivar Eidsaa
– Slik ser det ut, smiler Silje Merethe Fossnes og holder opp en antibakteriell knivslire, faktisk den aller første i verden! Knivsliren gjør at kniven til enhver tid er desinfisert, men den er også fri for potensielle kjemikalierester, og kokken sparer dermed mye tid på å slippe å desinfisere kniven på tradisjonelle metoder.
Det er mange som har latt seg begeistre av produktet. En av de mest sentrale er Thomas Gugler, en av verdens mest anerkjente kokker. Gugler er et stort navn i internasjonale kokkekretser, og har opparbeidet seg en posisjon som gjør at han i dag er World Chef President, en organisasjon som kokker world wide er medlem av.
– En imponerende jobb
Da Fossnes nylig lanserte produktet for et norsk publikum, bidrog Gugler med en hilsen hvor han roste Silje Merethe Fossnes for hennes årelange satsing på å jobbe frem produktet, og ikke minst at knivsliren bidrog til en enklere, bedre og mer effektiv hverdag for kokken.
Med på lanseringen var også Kristiansands-ordfører Jan Oddvar Skisland. I sin tale løftet Skisland frem det gründerskapet som Fossnes har lagt til grunn.
– Du har gjort en imponerende jobb. Jeg håper du lykkes, fremholdt Skisland.
Startet tidlig
Silje Merethe Fossnes sin interesse for mat startet tidlig. Fra hun var ganske liten har hun vært interessert i å lage mat, og hun startet sin kokkegjerning da hun bare var fire år! Morenes panner og kasseroller ble flittig brukt, og Silje valgte å utdanne seg som kokk. Det var en stor dag da hun spurte Morten Danielsen som den gang drev Høllen Brygge Restaurant om hun kunne få ta læretiden på restauranten.
Den 19. august 2003 tok hun fagbrevet som kokk. To dager etter fikk hun en flott kokkekniv av Morten, et synlig bevis på sitt fagbrev og at en fire år lang utdanning var over.
Da knivtuppen brakk
– Jeg var selvfølgelig veldig stolt over å motta min aller første Masahiro kokkekniv, og tok den i bruk samme dag. Og jeg var vel ferdig med den første eller andre arbeidsoppgaven, og skulle ut i kjølen for å hente noe. Når jeg kom tilbake hadde en av mine kolleger tjuvlånt kniven min, og ved et uhell mistet han den ned i stålbenken, og tuppen knakk, forteller hun.
Som håndverker er man helt avhengig av utstyret og verktøyet vi bruker. Og hver kokk har ansvaret for verktøyet, og spesielt knivene sine.
– Dette lærte vi også på kokkeskolen. Og jeg kan vel ikke si annet enn at jeg ble både sur og lei meg for at noen andre kom å ødela utstyret mitt. Ja, jeg ble faktisk sint nok til at jeg tenkte: «hvordan kan jeg beskytte verktøyet mitt neste gang jeg snur ryggen til», og det var starten for hele løsningen, sier hun.
– Vi finner ingen andre håndverkere som løper med verktøyet i hånda. Og selv om vi ofte kan høre «hvor er kniven min» på et kjøkken, så vil man sjeldent høre «hvor er hammeren min» på en byggeplass, sier Fossnes.
Kniven blir desinfisert
– Derfor har jeg utviklet et verktøybelte for kokker, og ikke nok med det: En slire som kokkene trygt kan frakte og oppbevare kniven sin i slik at de til enhver tid vet hvor kniven sin er, og har den tilgjengelig. Løsningen er antibakteriell, og den aller første i verden! Dette gjør at kniven til enhver tid er desinfisert, men den er også fri for potensielle kjemikalierester, og kokken sparer mye tid på å slippe å desinfisere kniven på tradisjonelle metoder, sier hun.
Sparer mye tid
Hun forteller at en kokk bruker mye tid på å rengjøre kniven etter en operasjon og før man skal gå i gang med den neste. I løpet av en vanlig dag på jobb, bør kniven rengjøres og desinfiseres mellom hver arbeidsoppgave, som normalt ligger mellom 30 og 50 ganger. Normalt vil man bruke rett i underkant av to minutter hver gang man må forlate arbeidsstasjonen før man er tilbake. I løpet av en lang arbeidsdag går det derfor med halvannen til to timer bare for å rengjøre og desinfisere kniven, og gjøres ikke dette ordentlig mellom operasjonene, har man liten kontroll på den bakterielle veksten som kan få svært gode vekstvilkår under slike varme og fuktige omgivelser som det jo kan være på et kjøkken.
Avgjørende med ren kniv
– Det å vite at kniven er ren, er helt avgjørende, ettersom det kan være opp mot 100.000 til en million bakterier på en koloni alene. Med andre ord, en kokkekniv trenger ikke å være ren selv om den tilsynelatende ser slik ut, sier Silje Merethe Fossnes.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Ikke minst dette som omhandler farlige kjemikalier. Både restene av det som kan ligge på knivbladet og overføres til maten, men også det som skjer i det store bildet. For hvor mye kjemikalier tror du vi heller ut i vasken daglig, bare for å desinfisere knivene? Og hva er faren bakteriemessig, dersom vi ikke gjør det?
Artikkelen fortsetter under bildet.
Blir garantert desinfisert
Dermed var ideen født om å utvikle en antibakteriell knivslire, hvor knivbladet ble garantert desinfisert hver gang den settes i sliren. For fem år siden gikk Silje i gang. Det hun trodde ville være en overkommelig oppgave, viste seg å være mye mer omfattende enn hva hun trodde. Design, å sikre patenter både her hjemme og i utlandet, kampen for å sikre finansiering underveis, hele den nitidige jobben med å utvikle padsene som sitter i sliren og som skal desinfisere kniven ved bruk av blant annet alkohol, er noe av det som har tatt tid.
Det hører til sjeldenhetene at en norsk patent kommer igjennom prosessen med å patentere produktet internasjonalt uten innsigelser. Men så skjedde med knivsliren, en tilbakemelding som gjorde godt for motivasjonen inn mot det videre arbeidet.
Merkevare for kokkeuniformer
Parallelt med dette valgte hun også å utvikle forstykke som passet både menn og kvinner på en god måte.
Denne prosessen har munnet ut i at hun kan skilte med å ha utviklet en flott merkevare for kokkeuniformer. Plagget er designbeskyttet, også det en svært krevende og omfattende prosess å få landet. I dette ligger også at hun har utviklet et belte hvor slirekniven kan sitte, og hvor sliren er lett tilgjengelig på hoftekammen, og forstykket henger på samme belte. Som et komplett sett. Et verktøybelte for kokker.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hele prosessen som startet for fem år siden, har skjedd i regi av hennes eget selskap Bon Vivant, som betyr: «den som vet å nyte det gode liv» eller livsnyter. Og logoen symboliserer «mynten på det gode liv». Den er håndtegnet for å symbolisere en håndsmidd mynt, som igjen symboliserer stoltheten til godt håndverk. En mynt som er tatt godt vare på!
Det gode liv
– Det gode liv kan bety så mye, for en kokks vedkommende vil kniv, pads, uniform og belte være med på å løfte frem vår bransje og gi kokkene den kvalitet i form av både utstyr og opplevelse som bruk av godt utstyr vitterlig gir, sier hun.
– Logo, merkevare og navn er også beskyttet smiler hun.
Hun har hatt nær dialog med kokker og kjøkkensjefer både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Mange har uttrykt høylytt begeistring over det hun har brukt mye tid på å utvikle.
Underveis har hun også gjort mye for å promotere Bon Vivant, som merkevare. For to år siden lanserte hun boken «Elsk mat, elsk mer!». Boken gav henne god oppmerksomhet, og salget gav også nødvendige inntekter i det utviklingsarbeidet hun stod midt oppe i.
– Over en lengre periode har jeg kjørt en liten «test» via nettverksportalen LinkedIn. Her har jeg laget filmer og informasjon om det som kommer, og responsen har vært veldig bra. Den ble så bra at jeg nå har over 26.000 connections, og kokker fra hele verden har begynt å forhåndsbestille produktene mine, forklarer hun.
Nå står verdenslanseringen for tur.
– Det blir hektisk, men det blir moro. Utrolig moro! Resultatet av fem års utviklingsarbeid skal nå slippes. Det har vært strevsomme, tøff og utfordrende år, men har gitt opplevelser og erfaringer jeg ikke ville vært foruten. Det er nå det begynner, smiler Silje Merethe Fossnes.