Glede over endelig å kunne åpne og gode forventninger til hvordan fylle det hele med et godt innhold, preget dagen da Arild Røsstad formelt kunne klippe snoren som markerte at Søgne bygdemuseum søndag offisielt ble åpnet.
Av Ivar Eidsaa
Se stort bildegalleri mot slutten av artikkelen for å se hvilke kulturhistoriske skatter man nå kan oppleve i Søgne bygdemuseum.
– Søgne gamle prestegård er et fantastisk sted. Denne flotte plassen er blitt enda finere i og med flyttingen av bygdemuseet, sa Frans-Arne Stylegard i sin hilsningstale.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Han kunne fortelle at det er et gammelt og ærverdig bygg som nå har fått sin renessanse. Bygget ble oppført i 1793 på Leire, og ble flyttet til Lunde i 1911. Huset hadde vært i familien Andersens eie hele denne tiden, og da bygget var gammelt og egentlig riveverdig, tok Peder Lunde initiativ til at bygget kunne overtas av Svenn Andersen Leire, og flyttes til Lunde, som ønsket at bygget skulle brukes for å vise frem gamle og historisk viktige gjenstander fra og om Søgne.
Formidling og arrangementer
Nå har altså Søgne bygdemuseum fått et nytt hjem, i Eplehagen ved Kultursenteret Søgne gamle prestegård, og en ny tid og en ny tidsalder kan dermed begynne for museet.
Som Bjørn Egeli, leder i hovedutvalg for kultur i Kristiansand kommune sa det i sin hilsningstale:
– Nå handler det om å gjøre museet levende, fylle det med formidling og arrangementer for barn og voksne, sammen med Kystkvinnene, Søgne Historielag og Søgne Kystlag. Museet er viktig for å ta vare på Søgnes kulturhistoriske arv og kulturminner, ikke minst for å forstå hvorfor ting er blitt slik de er blitt, fremholdt Egeli.
Sier noe om hvem vi er
– UNESCO har definert kulturminner som vår arv fra fortiden, det vil lever med i dag og det vi bringer videre til fremtidige generasjoner. Det handler om å bruke, synliggjøre og formidle kulturminner som disse til enhver tid er en del av. Kulturminner forteller noe om hvem vi, hvorfor vi er som vi er, her og nå. Kulturarv kan fungere som en viktig brobygger i samfunnet vi er en del av, la Egeli til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Arbeidet med å flytte bygdemuseet startet tidlig i 2015. Ildsjeler i blant annet Søgne historielag trykket på for å finne en annen plassering. Sentralt i arbeidet stod Svenn Ådne Nilsen. Kulturminnekompaniet fikk arbeidet med å forestå arbeidet med flyttingen. Flyttejobben startet i august 2019. Museet ble flyttet fra Lunde, stokk for stokk, og bygd opp igjen i Eplehagen i løpet av vinteren. I januar var det kranselag, og nå er jobben ferdigstilt. Jonas Strømgren fra Kulturminnekompaniet har vært prosjektleder for det hele og har stått for gjennomføringen av prosessen.
Fikk eget tre
– Svenn Ådne Nilsen er en hardtarbeidende livsnyter som ikke har tatt «kanskje» eller «senere» som et akseptabelt svar under prosessen, og har sørget for at flyttingen av museet fikk topp prioritet hos både kommunen og Søgne gamle prestegård, sa Bjørn Egeli som deretter kunne overrekke en oppmerksomhet til både Jonas Strømgren og Svenn Ådne Nilsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I tillegg fikk Nilsen seg overrakt et eget tre som skal plasseres i Eplehagen.
– Tusen hjertelig takk skal du ha, Svenn Ådne Nilsen, sa Bjørn Egeli.
Glede og forventning– I dag kjenner jeg på glede og forventning, sier Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen, kulturkonsulent ved Kultursenteret Søgne gamle prestegård, som i tre og et halvt år har arbeidet med Søgne bygdemuseet, med flyttingen, og hvordan museet skulle bli seende ut på en ny plass, og hva museet kan romme av aktivitet og muligheter.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det har vært en flott gjeng med frivillige som har vært aktive i prosessen. Uten innsatsen til Arild Røsstad, Karl Gustav Johansen, Arvid Hallandvik, Arnfinn Håverstad og Ole Christian Wigemyr, samt Kari Kleivset, hadde det vært tungt. I tillegg kommer en lang rekke frivillige fra Søgne Historielag, Søgne Kystlag og Kystkvinnelaget som på sin måte har bidradd praktisk gjennom hele prosessen. Dette er noe alle har stått sammen om, og dette er noe vi må fortsette å stå sammen om i tiden som kommer hvor vi skal fylle museet med aktivitet som kan komme alle aldersgrupper til gode og nytte, fremholder Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen.